Wat is SPORTSHIFT? Kenmerken & technische parameters

Wat is SPORTSHIFT? Kenmerken & technische parameters

SPORTSHIFT is het merk dat de firma Prodrive in 1995 registreerde voor een schakelmechanisme met manuele versnelling via de versnellingspook of de schakelpeddel. Vanaf 2001 wordt het systeem toegepast in de automatische versnellingsbakken van Subaru en vanaf 2006 worden er een aantal modellen van Aston Martin voorzien van een automatische handmatige versnellingsbak.

De werking van SPORTSHIFT

Kenmerkend voor het systeem SPORTSHIFT is dat er geen mechanische koppeling is tussen de versnellingspook of de peddelschakelaars en de versnellingsbak. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van elektrische signalen. Zodra de bestuurder de versnellingspook of een schakelpeddel indrukt, gaat de bijbehorende informatie naar de bedieningsunit van de transmissie, die het betreffende commando doorstuurt naar de actuators waarmee de gewenste versnelling wordt ingeschakeld.

De functie SPORTSHIFT zorgt voor een verbetering van de dynamische voertuigprestaties en is nuttig bij het op- of afdalen of bij het wegrijden op een gladde ondergrond. Daarnaast bevordert de aanwezigheid van peddelschakelaars het schakelen zonder van het wegdek te worden afgeleid, iets wat met name voor sportauto’s van belang is.

Vaak voorkomende transmissies voorzien van een SPORTSHIFT functie

Transmissie codeProducentAantal versnellingenTransmission typeMax. koppel in NmMax. motorinhoud in LProductie vanafGebruikt in de modellen
4EATJatco4Automaat met een koppelomvormer3003.31988Subaru Impreza; Subaru Legacy; Subaru SVX; Subaru Forester; Subaru Outback
5EATJatco5Automaat met een koppelomvormer3503.62004Subaru Tribeca; Subaru Legacy; Subaru Exiga; Subaru Outback

In de modellen van Aston Martin zijn de door Graziano vervaardigde automatische handgeschakelde 6- en 7-versnellingsbakken voorzien van het systeem SPORTSHIFT. Deze zijn in het bijzonder toegepast op de V8 Vantage, V8 Vantage S en nog een paar andere modellen.

Vaak voorkomende defecten aan transmissie met een SPORTSHIFT-functie

DefectenTransmissies
Mettertijd gaat de afdichting van de transmissiepomp lekken.4ЕАТ
De solenoïden gaan kapot.4ЕАТ; 5EAT
De koppelingstrommel en lagers van de versnellingsbak gaan defect.4ЕАТ
De leidingen van de klepbehuizing raken verstopt.4ЕАТ; 5EAT
De snelheidssensor gaat snel kapot.5EAT