Сarterventilatie: het functioneren van PCV en symptomen bij defect

Сarterventilatie: het functioneren van PCV en symptomen bij defect

De afkorting PCV staat voor positieve carterventilatie en verwijst naar een systeem dat cruciaal is voor het deugdelijk functioneren van de meeste moderne motoren, ongeacht diesel of benzine. We hebben het ook wel over krukkastventilatie. Deze wordt geregeld door de zogenaamde PCV-klep. Een slecht werkende klep leidt tot vermogensverlies en mogelijk zelfs motorschade. In dit artikel gaan we nader in op de werking van de carterventilatie en de werking van de klep.

Negatieve carterventilatie

De bijproducten van het verbrandingsproces, voornamelijk koolmonoxide, stikstofoxide en onverbrande koolwaterstoffen geraken via de zuigerringen in het carter terecht. Deze gassen vermengen zich met de oliedampen, waardoor giftige stoffen ontstaan die de motorwerking kunnen aantasten. Vroeger werden deze via een slang met een klep eenvoudigweg in de atmosfeer geslingerd. Deze zogenaamde negatieve carterventilatie was allesbehalve milieuvriendelijk.

Waar zit de carterventilatie?

De carterventilatie is een systeem van buizen dat het carter (krukkast) met het inlaatspruitstuk verbindt. De PCV-klep zit doorgaans op het kleppendeksel. Het eenvoudige systeem voert gefilterde frisse lucht in de krukkast. De klep maakt gebruik van de onderdruk van de motor om lucht door het carter te laten stromen en het terug te voeren naar het inlaatspruitstuk. Op deze wijze worden onverbrande koolwaterstoffen en stikstofoxiden alsnog verbrand of – in modernere auto’s – doorheen het emissiemanagement geleid.

Carterventilatie: defect

De eenvoudigste manier om een defect van een PCV-klep te checken, is hem van de motor verwijderen ermee schudden. Als hij een ratelend geluid maakt, is hij in orde. Doet hij dit niet, is dit een teken dat de klep met olie en koolstofafzettingen verstopt is en niet behoorlijk kan openen of sluiten

De symptomen van een slecht functionerende PCV-klep variëren. Het kan beginnen met een brandend motorwaarschuwingslampje. Lekkende motorpakkingen en een verlies van vermogen kunnen het gevolg zijn. Wanneer de klep het niet doet, zit hij meestal geopend of gesloten vast.

Carterventilatie: defect

Wanneer een PCV-klep gesloten vastzit, kunnen de gassen in het carter niet doorstromen naar het inlaatspruitstuk. Als gevolg bouwt de druk in het carter zich op hetgeen tot olielekken en beschadiging van pakkingen en afdichtingsringen leidt. Vocht, onverbrande brandstof en andere vervuilingen worden niet afgevoerd. Dit heeft een nadelig effect op de werking van de olie. Schadelijke gassen worden niet verbrand, maar uitgestoten. Neerslaand vocht en vervuiling kunnen leiden tot vorming van slib, waardoor olieleidingen verstopt raken. Dit heeft uiteindelijk motorslijtage tot gevolg.

Bij een geopend vastzittende PCV-klep kan een grote hoeveelheid olie in het inlaatspruitstuk worden gezogen. Dit leidt tot een hoger olieverbruik. Een vacuümlek kan ontstaan, met ruw stationair draaien en uitvallen van de motor als gevolg. Uiteindelijk heeft een constant geopende klep ook een invloed op het lucht-brandstofmengsel. Daardoor daalt het motorvermogen, trekt de auto slecht op en stijgt het brandstofverbruik.

PCV-klep vervangen

Vervanging en onderhoud van de PCV-klep is een eenvoudige DIY-gelegenheid. Afhankelijk van de auto is hij met een klem of schroefverbinding verbonden aan een slang. Hij kan gewoon worden losgemaakt en verwijderd. Dat is meteen een goede gelegenheid om de slang van de carterventilatie te checken. Wanneer deze vervormd of gebarsten is, is hij ook aan vervanging toe. De klep kan eenvoudig worden vervangen, maar eventueel ook worden gereinigd. Voor metalen kleppen kan bijna elk middel zoals remmenreiniger worden gebruikt. Plastic PCV-kleppen zijn gevoeliger voor het type reinigingsmiddel. Van middelen met aceton moet worden afgezien. Gebruik reinigers op waterbasis. Laat het onderdeel er 10 tot 20 minuten in weken en spoel het grondig af met water. Droog de klep goed af alvorens hem te installeren. Zijn dunne veer kan anders snel afbreken wanneer hij gaat roesten.

Een effectief reinigingsmiddel, of ander element voor de carterventilatie van de Volvo V70 is in de detailhandel en in veel webshops te vinden. Er is daar een grote keuze van merkartikelen. Online kun je bovendien op automerk en model naar een passend onderdeel zoeken.

    AUTODOC CLUB
    Uw account is uw persoonlijke assistent

    Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op