Wat is SH-AWD? Beschrijving en werkingsprincipe

Wat is SH-AWD? Beschrijving en werkingsprincipe

SH-AWD is een actief systeem met vierwielaandrijving dat vanaf 2004 voor de modellen van Acura en Honda is gebruikt. Dit systeem functioneert samen met zowel de tractiecontrole als de stabiliteitsregeling en ook met andere systemen. Hiermee worden de prestaties offroad, de dynamische prestaties en de wegligging van de auto verbeterd.

De werking

Het grote voordeel van SH-AWD is het voortdurend afstemmen van het koppel van de motor op de toestand van het wegdek. Daarbij wordt het overgrote deel van het koppel overgebracht op de as met de beste tractie, zodat het vermogen van de motor optimaal kan worden benut.

Een meervoudige plaatkoppeling waarvan de elektronische besturing dienst doet als middendifferentieel. Hoe groot de vergrendeling is, is van invloed op de omvang van het koppel dat op iedere as wordt overgebracht. Het voordifferentieel is open.

De achteraandrijving is voorzien van twee planetaire tandwielen met afzonderlijke elektromagnetische koppelingen. Dit maakt het mogelijk om 100% van het aan de achteras overgebrachte koppel op het wiel met de beste tractie over te brengen. Bij bepaalde modellen beschikt de achteraandrijving over een versnellingsapparaat waarmee de draaisnelheid van de wielen kan worden verhoogd.

Bepaalde modellen uit de topklasse zijn voorzien van een hybride SH-AWD-aandrijving. In deze uitvoering wordt het koppel van de motor uitsluitend op de vooras geleverd. De aandrijving van de achterwielen gebeurt via twee afzonderlijke elektromotoren.

De technische bijzonderheden van SH-AWD

Type Middendifferentieel Achteras differentieel Productie vanaf Modellen met deze aandrijving
Fulltime vierwielaandrijving Meerplatenkoppeling. Naargelang de tractie van de wielen kan het koppel in een verhouding van 90:10 of 70:30 op de assen worden overgebracht. De SH-AWD regeleenheid zorgt voor de distributie van het koppel. 2004 Honda Legend KB1, KB2; Acura RDX; MDX YD2, YD3; TL UC; ZDX; TLX.
Fulltime vierwielaandrijving Met een versnellingsmodule. 2009 Acura RL KB1, KB2.
Hybride vierwielaandrijving De SH-AWD regeleenheid zorgt voor de distributie van het koppel. Niet ingebouwd. Alle wielen worden door een afzonderlijke elektromotor aangedreven. De Twin Motor Unit (TMU) zorgt voor de regeling van het koppel dat op de achteras wordt overgebracht. 2011 Acura RLX; NSX