Onderweg met je Android

Onderweg met je Android

Wie in de jaren tachtig van vorige eeuw jong was, herinnert zich wellicht de serie Knightrider nog wel: David Hasselhoff die het kwaad bestrijdt in een auto, uitgerust met geavanceerde artificial intelligence. Hele gesprekken voerde hij met zijn wagen. Voordat de huidige realiteit de science-fiction van toen inhaalt zal nog wel even duren.  Met Android Auto kun je echter net zoals Michael Knight een aantal systemen met spraak bedienen.

Installatie

Op het dak klimmen terwijl je auto middels geavanceerde zelfbesturing aan hoge snelheid op koers blijft, is wellicht nog wat ver gegrepen. maar dat moet je ook niet willen. Wat kun je met Android Auto? Met de slimme applicatie kun je een Android-smartphone gebruiken voor online connectie met je auto. Installeer de bijbehorende app op je telefoon, verbind hem met je infotainmentscherm via een USB-kabel en op het scherm in je auto worden al je Google-applicaties getoond. Daarmee wordt navigatie via Google Maps en muziek beluisteren via Spotify mogelijk. Activeer de spraakbediening en je kunt ermee telefoneren, een bericht sturen of beantwoorden of route-info opvragen.

Navigatie

Navigatie

De internetverbinding maakt het mogelijk om de actuele verkeerssituatie te bekijken, files te ontwijken en de snelste route te checken. Google Maps reageert ook op spraak, en je kunt de weg vragen naar een restaurant en checken of het geopend is. Op zoek naar een tankstation of een oplaadmogelijkheid voor je elektrische auto? De assistent zoekt het voor je op en toont je de dichtstbijzijnde voorzieningen. Ook kun je een parkeerplaats reserveren nadat je gecheckt hebt of er nog plaats is op de parking van jouw keuze.

Helemaal zonder kinderziektes is de app nog niet. Zo werd er op een gegeven moment op forums melding gemaakt dat Google Maps op Android Auto niet werkt. Google stelt echter ook andere navi-apps zoals Sygic of Waze voor download beschikbaar. Uiteraard doet de provider er alles aan om Google Maps terug te zetten.

Wie zullen we nu weer eens bellen?

Spraakbesturing

Spraakbesturing is een uitkomst om handsfree te bellen via de geluidsinstallatie van je wagen. Dit is wel zo veilig. Het is tevens mogelijk om Whatsapp te ontvangen en die te laten voorlezen. Je kunt dan reageren door een antwoord te dicteren. Vervolgens wordt je spraakbericht verstuurd. Zo kun je het thuisfront op de hoogte brengen wanneer je wat later (of vroeger) thuis zult komen. Je kunt heel handig contacten opzoeken en je daarmee in verbinding stellen. Je hoeft niet langer op het scherm van je telefoon te kijken en de gevaarlijke afleiding, die het gebruik van een telefoon in de auto veroorzaakt, is niet langer aan de orde. En dat is maar goed ook. De boetes voor telefoneren achter het stuur zijn fiks gestegen.

Muziek

Ook muzikaal entertainment kun je met een spraakbevel activeren. Of het nou via Spotify of Youtube Music gaat: stream de muziek van je keuze van je foon naar het audiosysteem van je auto. Zo kun je van je favoriete album of playlist genieten. Ook onthoudt het systeem waar je de playlist de vorige keer onderbroken hebt, en laat je hem weer verder beluisteren. Wanneer je de voorkeur geeft aan podcasts of audioboeken, kun je die ook met Android Auto beluisteren. Geef de app een opdracht voor het afspelen van een bepaald radiostation en hij gaat voor je op zoek. 

Is er nog wat nieuws?

Wat je allemaal kunt met Android Auto wordt voortdurend uitgebreid. Het is daarom erg handig de nieuwsforums van Android in de gaten te houden om op de hoogte te blijven van de meest recente mogelijkheden. Tal van apps die beschikbaar zijn via Google Play worden ook door Android Auto ondersteund. Daarvoor voorziet de app-store in een speciale rubriek. Zo hebben reeds sinds vorig jaar spirituele autobestuurders via de app toegang tot the Gospel Station en Quran Pro. Ook is het mogelijk offline muziek af te spelen die in One Drive is opgeslagen met Cloudplayer.

Veel gebruikers sluiten hun telefoon met de kabel aan. De app heeft echter ook een draadloze versie die gebruik maakt van Bluetooth. Alleen slurpt het toestel met Android Auto wel veel stroom en het voordeel van verbinding met de kabel is nou juist het automatische opladen.

Hier te lande

Android Auto werd in 2015 gelanceerd. Jarenlang bleef echter de vraag wanneer Android Auto in Nederland beschikbaar zou zijn. Je kon de app weliswaar downloaden via een niet geheel risicoloos omweggetje en er gebruik van maken. In navolging van de iPhone-apps is sinds vorig jaar ook in ons land de Android-applicatie via de veilige weg van de Google Play-store verkrijgbaar.