Iedere auto zijn eigen VIN

Iedere auto zijn eigen VIN

VIN is het voertuigidentificatienummer, ook wel bekend als chassisnummer of framenummer. Deze code van 17 tekens (cijfers EN letters) is aangebracht op het chassis en dient als de unieke identiteitscode van het voertuig. Het is belangrijk omdat het bij die specifieke auto hoort en niet kan worden veranderd, wat bij registratienummers wel kan. De auto krijgt zijn nummer ingestempeld op de lopende band en het is daarom voor altijd aan dat exemplaar verbonden.

Waar vind je het VIN?

Het kentekenbewijs vermeldt het chassisnummer, maar de code staat ook doorgaans twee keer op het voertuig zelf vermeld: vaak in de deurstijl aan de bestuurderszijde, op de voorruit of op het motorblok. Andere locaties voor het VIN zijn in de kofferruimte onder de reserveband, op de motorkap, of in de wielkast van het achterwiel.

Waar staat de VIN-code voor?

Het VIN is een gestandaardiseerde code voor alle autofabrikanten. De eerste drie tekens geven het productieland en de fabrikant oftewel het merk aan. Met de volgende vijf tot zes tekens is de voertuigbeschrijving gecodeerd. Daarna volgen nog een code voor het bouwjaar, bouwlocatie en het voertuigserienummer.

Het chassisnummer: wat kan je ermee?

Via een aantal online aanbieders, de zogenaamde VIN-decoders, is het mogelijk om de wagenhistorie te achterhalen met behulp van de code. Zo kun je veel te weten komen over de specificaties van de wagen. Vooral bij het importeren van een auto of aanschaf van een tweedehands auto kan het handig zijn om een check via het chassisnummer uit te voeren. Dit verschaft je informatie over o.a. het schadeverleden, de historie van eigenaren, hoe vaak hij is overgeschreven, en ga zo maar door.

Framenummers komen niet overeen. Wat nu?

Wanneer het nummer van de wagen niet overeenkomt met dat in de registratiedocumentatie, koop de auto dan niet. Er is dan iets niet in orde. Let op: Echt helemaal honderd procent waterdicht is het chassisnummer niet, al zou dat wel moeten. Criminelen worden echter ook handiger en het zogenaamde “omkatten” van een wagen, een identiteitsoperatie na diefstal, behelst tevens het voorzien van de auto van een ander VIN. Van een gestolen wagen wordt het VIN overigens altijd geregistreerd. Er mag over de identiteit van de auto geen twijfel bestaan en het systeem met het VIN is ontwikkeld om fraude uit te sluiten.

Wat is het verschil tussen een VIN-nummer en een motornummer?

Sinds 1981 is het VIN in zwang als standaard identificatiecode van de auto. Identificatie van een auto gebeurde voordien via andere, niet-uniforme methoden, zoals het motornummer. De motor, is echter technisch gezien, niet een onlosmakelijk onderdeel van de auto. Hij kan net zoals andere componenten worden vervangen. Het nummer van de motor is in combinatie met het VIN alleszins een manier om de auto bij identificatie te dubbelchecken. Verder geeft het motornummer informatie over zijn formaat en vermogen. Een afzonderlijk motornummer heeft het voordeel, dat wanneer de motor moet worden vervangen, dit kan worden gedaan zonder dat de auto moet worden afgeschreven. Naast het bestaande, onveranderlijke chassisnummer krijgt de auto een nieuw motornummer.