Rijbewijs verlengen: hoe doe je dat?

Rijbewijs verlengen: hoe doe je dat?

Je rijbewijs is niet voor altijd geldig. Deze moet normaal gesproken iedere tien jaar verlengd worden. Er is een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld als je hem kwijt bent geraakt, of als je een andere categorie behaalt. En hoe zit dat eigenlijk als je 75 jaar bent? Op deze en meer vragen krijg je in deze blog antwoord.

Wanneer moet je je rijbewijs verlengen?

Ieder rijvaardigheidsbewijs is tien jaar geldig. De geldigheid wordt aangegeven met een datum. Voor deze datum bereikt is, dien je je rijbevoegdheid te verlengen. Na deze datum mag je namelijk niet meer autorijden en als de politie je aanhoudt, krijg je een boete. Daarnaast is er een aantal andere redenen waardoor een verlenging eveneens noodzakelijk is.

 • Als je rijbevoegdheid beschadigd of niet meer leesbaar is, dien je een nieuwe te halen. Dit zal tegenwoordig niet meer zo snel gebeuren, want de roze kaartjes zijn zelfs bestand tegen een wasbeurt.
 • Haal je een extra bevoegdheid, bijvoorbeeld een rijvaardigheidsbewijs voor de motor of vrachtwagen? Ook dan dien je een nieuw rijbewijs aan te vragen, waarop de nieuwe categorie vermeld staat.

In welke gevallen hoef je niet te verlengen?

Het kan ook voorkomen dat je wel een rijbevoegdheid hebt, maar deze niet hoeft te verlengen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een adreswijziging. Als je gaat verhuizen, hoef je dus geen nieuw rijvaardigheidsbewijs aan te vragen. Het tractorrijbewijs is ingevoerd in 2015. Had je daarvoor al een rijbewijs B? Dan wordt de tractorrijbevoegdheid automatisch meegenomen met een normale verlenging. 

Hoe moet ik mijn rijbewijs verlengen?

Het is belangrijk dat je rijbewijs gaat verlengen voor de vervaldatum. Maak daarvoor een afspraak op het gemeentehuis van de gemeente waar je woont. In heel veel gemeenten kan dit tegenwoordig ook online. Wat heb je hiervoor nodig?

 • Je huidige rijbewijs
 • Een pasfoto die voldoet aan de officiële eisen
 • Een legitimatiebewijs (dus niet je rijbewijs, maar een ID-kaart of paspoort).

Bij de afspraak betaal je voor de verlenging (en dus niet bij het ophalen). Na een aantal dagen, meestal binnen een week na het aanvragen, kun je je nieuwe rijbevoegdheid ophalen. Je hebt drie maanden de tijd om hem op te halen, daarna moet je een nieuwe aanvraag doen.

Het kan gebeuren dat je te laat bent met je rijbewijs verlengen. Na de vervaldatum mag je niet meer autorijden. Doe je dit toch en de politie houdt je aan dan kun je een boete krijgen. Het is verstandig om zo snel mogelijk een nieuwe rijbevoegdheid aan te vragen. Dit kun je eventueel doen via een spoedprocedure. Het rijvaardigheidsbewijs ligt dan de volgende werkdag voor je klaar, maar je betaalt wel meer dan bij een normale procedure. Je hoeft niet opnieuw rijexamen te doen. 

Verlengen als je 75 jaar bent?

Nader je de leeftijd van 75 en wil je blijven autorijden? Dan wordt je rijbevoegdheid alleen verlengd als je een medische keuring goed doorstaan hebt. Dit werkt als volgt:

 • Je vult (online) een gezondheidsverklaring in en stuurt deze naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hier geef je bijvoorbeeld je medicijngebruik aan.
 • Je ontvangt een afspraak bij een keuringsarts van het CBR. Bij oogaandoeningen, dien je ook naar een medisch specialist te gaan.
 • De keuringsarts doet een medisch onderzoek en stuurt zijn bevindingen naar het CBR.
 • De arts van het CBR bepaalt of je rijvaardigheidsbewijs verlengd wordt. Het kan zijn dat er aanvullende medische informatie nodig is, of dat je een rijtest moet doen.
 • Zijn alle onderzoeken en testen goedgekeurd? Dan wordt je rijbevoegdheid verlengd.

De kosten

De kosten voor het verlengen van een rijbewijs worden per jaar door de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) vastgesteld. De prijs kun je gemakkelijk vinden op hun website. Voor 2022 kost een nieuwe rijbevoegdheid € 41,60. Daarnaast betaal je nog kosten voor de pasfoto. Een spoedaanvraag is bijna twee keer zo duur. In 2022 betaal je hiervoor € 79,20.

Wat te doen bij diefstal?

Is je rijvaardigheidsbewijs gestolen, of ben je deze kwijtgeraakt? Ook dan moet je een nieuwe aanvragen. In het verleden moest je hiervoor aangifte doen bij de politie, maar dit hoeft tegenwoordig niet meer. Je kunt nu een verklaring invullen bij de gemeente of de RDW, waarmee je aangifte doet van vermissing. Vervolgens kun je bij beide instanties een nieuwe rijbevoegdheid aanvragen. Je mag in de tussentijd niet autorijden! Dit kan je op een boete komen te staan.

Rijbewijs verlengen in het buitenland?

Ga je in een ander land wonen dan is het de vraag of je nog mag rijden met je Nederlands rijvaardigheidsbewijs. Dit kun je navragen in het land waar je woont. Voor een verlenging van je rijbewijs is het belangrijk of je in een land woont dat lid is van de EU (Europese Unie) of niet. Woon je in een EU-land dan moet je rijbewijs laten verlengen in het land waar je woont. Hoe dit in zijn werk gaat, verschilt per land.

Woon je in een land dat buiten de EU valt? Dan kun je je rijvaardigheidsbewijs in Nederland laten verlengen. Dit doe je online via de website van de RDW. Je dient wel over een Nederlands correspondentieadres te beschikken. De RDW stuurt rijbewijzen namelijk niet naar het buitenland. Via dit correspondentieadres kun je dan je nieuwe rijbevoegdheid in je bezit krijgen.

Invordering van je rijbevoegdheid

Het kan gebeuren dat je rijvaardigheidsbewijs in beslag wordt genomen door de politie. Dit gebeurt wanneer je de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengt. Dit kan om de volgende redenen:

 • Je rijdt vijftig kilometer per uur (of meer) harder dan de toegestane snelheid.
 • Je hebt een alcoholpromillage in je bloed dat hoger is dan 1,3 promille. Voor een beginnende bestuurder ligt de grens op 0,8 promille.
 • Je weigert mee te werken aan een alcoholcontrole. Dit kan om een blaastest gaan of een bloedonderzoek.
 • Je vertoont zeer gevaarlijk rijgedrag.
 • Je hebt te veel verkeersboetes openstaan.

Je rijbevoegdheid wordt naar de officier van justitie gestuurd. Binnen tien dagen hoor je wat hiermee gaat gebeuren. Je kunt hem direct terugkrijgen, een tijdje kwijt, of helemaal kwijt zijn.