Geluiden onder de motorkap die u niet mag negeren

Geluiden onder de motorkap die u niet mag negeren
 1. FLUITEND EN ZOEMEND GELUID

Deze duiden op een defect aan de aggregaataandrijving, en aan de aandrijflijn. Gewoonlijk komen fluitende geluiden voor door een uitgetrokken riem of een kapotte aanspanner. Zoemende geluiden zijn een symptoom van een kapotte lager. Het is erg gevaarlijk om deze defecten te negeren.

Een vastzittende lager van de koelvloeistofpomp of de generator kan bijvoorbeeld een gescheurde riem veroorzaken, wat ervoor zorgt dat de aanvullende uitrusting helemaal niet meer werkt.

Het is zelfs erger als er vreemde geluiden waargenomen worden van de distributieriem: dit leidt tot vervorming van de kleppen, wat resulteert in een herziening van de motor.

 1. RATELEND GELUID

Dit geluid komt gewoonlijk voor wanneer het systeem voor variabele kleptiming faalt. Soms kan dit waargenomen worden wanneer de positiesensor van de nokkenas defect is. Het falen van deze elementen resulteert in defecten aan de motor, zodat het vermogen afneemt.

Soms kan een ratelend geluid veroorzaakt worden door een uitgetrokken distributieketting.

 1. LUIDE VIBRATIE

Dit duidt op versleten motorsteunen of een defecte bougie.

 1. KLOPPEND GELUID

Dit is een van de meest voorkomende symptomen van een defect aan de motor. Het kan duiden op vele defecten: schade aan een klep, versleten nokkenaslagers, of defecten aan de cilinder en zuiger. De aard van het kloppende geluid kan gebruikt worden om het defect te lokaliseren.

 • Bonkend geluid dat optreedt na het opwarmen van de motor, en in een twang verandert wanneer het gaspedaal wordt ingedrukt. Dit duidt op kritieke slijtage aan de nokkenas en drijfstanglagers.
 • Tikkend geluid dat meteen na het starten van een koude motor gehoord kan worden. Het kan volledig verdwijnen na het opwarmen. Dit duidt gewoonlijk op een defect aan de kleppen.
 • Ongelijkmatig dof kloppen in de carterpan, da van frequentie wijzigt wanneer het toerental stijgt, duidt op vernieling van krukaslagers.
 • Een kloppend geluid dat onmiddellijk na het starten van de motor wordt waargenomen, en verdwijnt in enkele seconden, kan duiden op een tekort of overvloed aan motorolie, of verstopping van de oliefilter.
 • Een scherp metaalachtig geluid dat plots gehoord wordt in een relatief nieuwe motor, en intenser wordt wanneer de belasting toeneemt, kan duiden op het pingelen van de motor door het gebruik van brandstof met een laag octaangehalte.

Aantal reacties: 8

 • @user_575781
  17.08.2023 20:12
  Lid

  Hi, bij mijn volvo v40 1.8l benzine 2002 merk ik een tikkend geluid bij het starten wanneer de auto stationair of in de 1e/2e versnelling staat. Wanneer je overschakelt naar de 3e, 4e of 5e - hoor je niks meer. Hebben jullie een idee?

  • @Anne Smits
   08.09.2023 09:20
   Lid

   Er kunnen vele redenen zijn en zonder de juiste diagnose is het moeilijk om iets te adviseren. We raden aan om contact met de service op te nemen.

 • @m. g.
  07.02.2024 16:20
  Lid

  Hi heb een opel corsa 1.2 uit 2011 nu hoor ik een tik bij de motor vandaan komen aleen is het aleen als de motor stationair loopt en als je rijd hoe meer gas hoe sneller ie gaat tikken maar als ik de auto in zijn vrij zet en gasgeef naa 1500 of 2000 of zelfs nog hooger hoor ik niks meer als ik daarintegen pomp met het gas dan is de tik er weer ben nu al bij 3 garages geweest en zegen alemaal dat ze het niet kunnen vinden er zit al een nieuwe klepen deksel op maar geen verandering

  • @m. g.
   07.02.2024 16:21
   Lid

   Veder hebben ze ook bij de kleppen en nokas gekeken maarzien ze ook niks raars hebben julie enig idee

 • @user_1071059
  09.02.2024 23:57
  Lid

  Hi ik heb een bmw 535i uit 2010 en herken het punt van bonkend geluid bij opwarmen motor tikt onregelmatig, merk niks kwa vermogenverlies of olie lekkage

  • @Anne Smits
   14.02.2024 15:08
   Lid

   Goedemiddag! Er kunnen veel redenen zijn en zonder de juiste diagnose kunnen we niets adviseren. We raden aan om contact met een gespecialiseerde service op te nemen.

 • @user_1457503
  28.05.2024 15:58
  Lid

  Mijn Bmw 530D e61 2007 geeft een zwaar brommend geluid bij zeer natte omstandigheden, wie heeft enig idee wat dit kan veroorzaken, droof wegdek geen probleem

  • @Anne Smits
   29.05.2024 12:54
   @user_1457503
   Lid

   Goedemiddag, dat kan ook bandengeluid zijn. Als je geen geluid hoort tijdens het parkeren, dan is het probleem hoogstwaarschijnlijk het bandengeluid.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op