Rijbewijs kwijt en gestolen – wat moet ik doen?

Rijbewijs kwijt en gestolen – wat moet ik doen?

Je komt tot de ontdekking dat je je rijbewijs kwijt bent of denkt dat het rijbewijs gestolen is, dat is schrikken. Maar zodra je van de eerste schrik bekomen bent, moet je actie moeten ondernemen. Wat moet je doen als je je rijbewijs kwijt bent?

Rijbewijs kwijt, wat nu?

Ga naar de gemeente of meld je online bij de RDW om een verklaring in te vullen dat je je rijbewijs kwijt bent. De volgende stap is een nieuw rijbewijs aanvragen. Vraag je deze aan bij de gemeente, dan moet je hiervoor naar het gemeentehuis met een geldig identiteitsbewijs en een kleurenpasfoto. Wil je een nieuw rijbewijs via de RDW aanvragen, dan kan dat via hun website. De einddatum op het nieuwe rijbewijs dat je krijgt, is dezelfde als die van het rijbewijs dat is kwijtgeraakt.

Het is niet vereist om bij de politie aangifte te doen dat het rijbewijs kwijt is. Zelfs bij de aanvraag van het nieuwe rijbewijs hoef je niet nog eens aan te geven dat je het oude niet meer hebt.

Mag je rijden als je rijbewijs kwijt is?

Nee, als je rijbewijs kwijt is mag je niet meer rijden. Doe je dit toch, dan kan dit bij een verkeerscontrole tot een boete leiden omdat je altijd een geldig rijbewijs moet kunnen tonen. Het boetebedrag voor het niet kunnen laten zien van een geldig rijbewijs bedraagt € 100 en daarbij moeten nog € 9 administratiekosten worden opgeteld, waardoor het totale bedrag op € 109 uitkomt. Houd er rekening mee dat ook als je rijbewijs niet leesbaar of kapot is, deze niet meer geldig is en er ook in dit geval een nieuw rijbewijs moet worden aangevraagd.

Mag je rijden als je rijbewijs kwijt is?

Na aanvraag van het nieuwe rijbewijs duurt het 5 werkdagen voordat je over het nieuwe exemplaar beschikt en weer mag rijden. Kun je niet 5 dagen wachten, dan kun je bij de RDW tegen betaling een spoedaanvraag indienen. Dien je deze op een werkdag voor 15.00 in, dan kan het rijbewijs al de volgende werkdag worden opgehaald.

Wat zijn de kosten als het rijbewijs kwijt raakt

De kosten om een rijbewijs dat kwijt is te vervangen zijn gemiddeld € 48,15. De prijs die voor een spoedaanvraag in rekening wordt gebracht kan oplopen tot € 75,10. Uiteraard moet bij beide bedragen de kosten van een pasfoto nog worden opgeteld.

Het rijbewijs kwijt in het buitenland?

Raak je je rijbewijs kwijt in het buitenland, doe dan aangifte bij de politie van dat land die ter plekke een proces-verbaal zal opmaken. Vraag of het is toegestaan om zonder rijbewijs te blijven rijden. Het kan zijn dat ook in dat land het verplicht is om een geldig rijbewijs te kunnen laten zien. Houd er overigens rekening mee dat het in veel landen ook verplicht is om een gevarenhoek, lampenset, brandblusser en verbanddoos auto te hebben.

Ben je in het buitenland je rijbewijs kwijt geraakt, dan kun je bij terugkomst in Nederland bij de gemeente een nieuwe aanvragen. Woon je in het buitenland, dan kan dit online bij de RDW. Deze stuurt het nieuwe exemplaar naar een Nederlands postadres. Ontbreken er tijdens je verblijf verplichte spullen of zijn deze defect, dan kun je om toch aan de wettelijke vereisten te voldoen bij een benzinestation of automaterialenwinkel een verbandtrommel, lampjes of gevarendriehoek kopen voor de auto.

Aantal reacties: 1

 • @WesleyStoel
  17.04.2024 06:34
  Lid

  Zodra het rijbewijs als vermist/gestolen is opgegeven bij de RDW, wordt deze ongeldig verklaard.
  Als je dan staande gehouden wordt, gaat het in tegenstelling tot wat vermeld wordt niet om boete voor het niet kunnen tonen van een geldig rijbewijs.
  Dit wordt namelijk gezien als het rijden zonder geldig rijbewijs en dit staat gelijk aan het rijden nadat je rijbewijs is ingevorderd, bijvoorbeeld na een snelheidsovertreding of alcoholgebruik, dit is een misdrijf.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op