Hoe kan je de kilometerstand controleren?

Hoe kan je de kilometerstand controleren?

De teruggedraaide kilometerteller is in de occasionmarkt eerder regel dan uitzondering. Ook bij respectabel uitziende dealers loop je de kans dat er bij de tweedehands auto die je op het oog hebt met de kilometerstand is geknoeid. Het is daarom belangrijk te weten hoe je de kilometerstand kunt controleren. 

Waar kan ik kilometerstand controleren?

Nederland en zijn omringende landen hebben de controle op de tellerstand goed geregeld – in theorie, in ieder geval. Hier te lande kan de kilometerstand worden opgevraagd bij de NAP (Nationale Auto Pas), een register waar deze gegevens worden bijgehouden. In België is de zogenaamde Car-Pass een wettelijk verplicht document. Zonder dit bewijs (dat op zijn website ook nog eens op echtheid kan worden gecheckt) is een aankoop van een gebruikte wagen in feite niet mogelijk.

Een gebruikte auto heeft onderhoudsdocumentatie. Het onderhoudsboekje verschaft informatie over het aantal beurten en vermeldt kilometerstanden. Een zichzelf respecterende autohandelaar kan ook altijd een APK-keuringsrapport voorleggen. Ook aan de hand hiervan kan de kilometerstand worden gecontroleerd.

In de onderhoudsdocumentatie is ook te zien waar de auto in onderhoud is geweest. Wanneer dit bij een merkdealer is gebeurd, heeft deze de onderhoudshistorie in een databank opgeslagen. Deze kan met het chassisnummer (VIN) worden opgevraagd.

Import: de kilometerstand controleren

De getallen die uit het Oosten komen zijn afschrikwekkend: Volgens het Duitse automagazine Autobild is bij een derde van de gebruikte auto’s aan de kilometerstand geknoeid. Niettemin is de Duitse regelgeving zeer streng. Boetes voor het manipuleren van kilometerstanden zijn niet mals en bovendien heeft Duitsland een heel rigide keuringssysteem. Wanneer je een auto uit Duitsland koopt, zijn er genoeg wegen beschikbaar om de kilometerstand te checken.

Import: de kilometerstand controleren

Zo kun je via Easy Import een aankoopkeuring laten uitvoeren. Daarbij wordt de onderhoudsgeschiedenis opgevraagd en de kilometerstand gecheckt. Ook Duitse auto’s beschikken over onderhoudsboekjes en keuringsrapporten.

Sleutels laten uitlezen

Bij de merkdealer bestaat de mogelijkheid tot het laten uitlezen van de autosleutels. Die slaan vaak de tellerstand op. Wellicht is het handig om hiervoor een dealer te bellen voor een afspraak. Deze service is meestal gratis. Bovendien kunnen de sleutels en de boardcomputer met de OBD2-scanner worden uitgelezen. Let wel: de kilometerstand wordt vaak teruggedraaid door professioneel opererende individuen, die hun sporen goed kunnen wissen.

Geef je ogen de kost

In de auto zijn ook aanwijzingen te vinden dat de auto meer kilometers heeft afgelegd dan dat de teller doet vermoeden. Onder de motorkap vind je mogelijk nog inspectiebriefjes waarop een datum en een kilometerstand genoteerd zijn. Wanneer het stuurwiel, de pedalen of zittingen sterker versleten zijn dan je zou verwachten bij een bepaalde tellerstand, of ziet de versnellingspook er heel erg gebruikt uit, is dit genoeg reden voor wantrouwen.  Een meter terugdraaien is dan wel professioneel werk, maar kost nog altijd minder tijd en geld dan de vervanging van de bekleding.

Maak een proefrit

Voordat je een koopcontract voor een gebruikte auto sluit, is het zaak altijd een proefrit te maken. Neem indien mogelijk een tweede persoon mee die van wanten weet. Instanties als de ANWB en BOVAG voorzien in checklijsten waarop je kunt afvinken waarop er bij de proefrit moet worden gelet. Laat je ook niet onder druk zetten met: “U moet wel snel beslissen” of afpoeieren met “Ja, dat hebben deze modellen wel vaker”. Zie erop toe dat de kilometerstand, garanties, etc. in de koopovereenkomst staan, en ook of de auto ongevalvrij is. Een nieuwe toerentalsensor is gloednieuw in merkkwaliteit tegen een schappelijke prijs online te bestellen.

    AUTODOC CLUB
    Uw account is uw persoonlijke assistent

    Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op