Rijden zonder rijbewijs loopt in de papieren

Rijden zonder rijbewijs loopt in de papieren

Gegevens van het Openbaar Ministerie tonen aan dat in 2020 meer dan 5000 jongeren in Nederland werden beboet voor het rijden zonder rijbewijs, een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit betreft rijden op een scooter en het rijden in een auto. De Stichting Halt wijst deze stijging toe aan de pandemie: de verveling is groot, de behoefte aan een kick neemt toe en bovendien zijn de wachtperiodes voor de rijschool langer geworden. Des te meer verleiding om het avontuur te wagen. Wat zijn echter de gevolgen van de weg opgaan zonder het vereiste roze document?

Strafblad

De Wegenverkeerswet bepaalt dat je moet beschikken over een geldig rijbewijs voor het besturen van het motorvoertuig van de categorie, waartoe dat voertuig behoort. Deelname aan het wegverkeer vereist vaardigheden, waarvan het slagen voor een rijexamen getuigt. Wanneer je in (of op) een voertuig rijdt, zonder dat je daarvoor het benodigde document bezit omdat je niet aan rijlessen bent begonnen of niet voor je examen bent geslaagd, maak je je schuldig aan een strafbaar feit. De wettelijke categorie hiervan is een overtreding. De boete van het rijden zonder rijbewijs bedraagt minstens € 340,- en het levert je tevens een strafblad op. Wanneer er sprake is van herhaling, wordt de boete hoger, kom je voor de kantonrechter en komt er een voorwaardelijke gevangenisstraf bovenop.

Ongeval

Betrokkenheid bij een wegongeval is altijd onwenselijk, en zorgt voor een hoop problemen. Als je dit overkomt zonder dat je beschikt over een rijbewijs, zijn de gevolgen een stuk ernstiger. Wanneer de tegenpartij letselschade heeft opgelopen, verhaalt je verzekeraar de kosten op jou. Je moet er niet aan denken dat iemand als gevolg van een dergelijk ongeval arbeidsongeschikt of invalide raakt. Dan betaal je je leven lang en wil geen verzekeraar je nog hebben. De maximale boete voor het rijden zonder rijbewijs voor hardnekkige veelplegers is er een in de derde categorie: sinds 2020 bedraagt deze € 8.700,-.

Ongeldig

Het rijden met een ongeldig rijbewijs wordt door de wetgever gezien als een ernstiger feit, oftewel een misdrijf. Dit levert een hogere geldstraf op. Bovendien kan de rechter – zeker in geval van herhaling  – een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opleggen van twee weken.  In principe is het mogelijk dat bij het rijden tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid of wanneer het rijbewijs ongeldig is verklaard een straf van 3 maanden hechtenis worden opgelegd.

Verlopen

Het document is na 10 jaar verlopen en je bent zelf voor verlenging verantwoordelijk. Wanneer je wordt gepakt met een verlopen rijbewijs, hangt de hoogte van de boete af van hoe lang het verlopen is. Wanneer dit minder dan een jaar is, kom je er met € 100,- vanaf. Het veroorzaken van een aanrijding in een dergelijk geval levert je uiteraard de nodige verzekeringsproblematiek op. Schade aan het eigen voertuig wordt niet vergoed en je verzekeraar zal je voor schade van de tegenpartij laten opdraaien.

De pandemie had tot gevolg dat in 2020 en 2021 de geldigheid van verlopen Nederlandse rijbewijzen werd verlengd, om te voorkomen dat autobestuurders vanwege de lockdown niet meer aan het verkeer konden deelnemen. In 2022 is deze maatregel opgeheven.

Gestolen

Wanneer je rijbewijs werd gestolen, moet je aangifte doen bij de politie. Je mag niet aan het verkeer deelnemen voordat je een aanvraag voor een nieuw exemplaar hebt ingediend. Mocht je in deze situatie een ongeval veroorzaken, kan de verzekeraar genadig zijn wanneer je kunt bewijzen dat het gestolen document op het moment van het ongeval geregistreerd was. Denk er ook om dat je altijd een origineel papier moet kunnen voorleggen. De gezagsdrager heeft geen boodschap aan kopieën.

Niet bij zich

Volgens de wet moet je altijd een rijbewijs kunnen tonen als je een voertuig bestuurt. Wanneer je het niet bij je hebt, riskeer je ook een boete, die bij herhaling binnen 3 jaar wordt verdubbeld. Stap dus nooit in de auto of op je motor zonder je papieren.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op