Zo sleept u een auto op een veilige manier

Zo sleept u een auto op een veilige manier

Iedereen kent het wel – dat kun je over tal van situaties zeggen, maar niet per se over het slepen van een auto. Iedereen weet weliswaar wat het is en heeft ook vast wel eens gezien hoe een andere auto gesleept werd. Maar de minste mensen hebben het ook daadwerkelijk zelf gedaan. Het kan echter zomaar gebeuren dat u het toch een keer moet doen. Dan is het maar beter dat u goed weet hoe u het aanpakt. Daarom hebben we hier de belangrijkste weetjes en kneepjes op een rij gezet.

Hoe u een auto kunt slepen

Het allerbelangrijkste bij het slepen van een auto – of u nou in de slepende of in de gesleept wordende auto zit – is de veiligheid. Want in beide gevallen kunt u ofwel ernstig letsel dan wel flinke schade oplopen en toebrengen. Daarom is het van grote betekenis dat u goed oppast en oplet als u sleept of gesleept wordt.

U kunt een auto op verschillende manieren slepen. Zo kunt u gebruikmaken van een een sleepkabel of een sleeplint, maar ook van een sleepstang of zelfs een conventioneel stuk stevig touw. Welke manier u uiteindelijk toepast in een dergelijke situatie, hangt natuurlijk niet alleen van uw eigen voorkeuren af, maar soms ook simpelweg van de mogelijkheden en de voorhandene uitrusting.

Een tip van AUTODOC: als u op de snelweg stil komt te staan of simpelweg niet zeker bent van uw zaak, is het raadzaam om de wegenwacht of anders een pechhulpdienst in te schakelen om uw auto te laten wegslepen. Deze instanties kunnen op een hoop ervaring en kennis terugvallen en weten dus wat ze in zo’n situatie moeten doen.

Alarmlichten aanzet

Welke variant u nou uiteindelijk verkiest – er zijn een aantal punten die u niet mag vergeten en die voor elke variant gelden. Zo is het belangrijk dat u de auto die gesleept wordt van tevoren in zijn vrij zet en dat u het contact inschakelt en de alarmlichten aanzet. Verder is het belangrijk dat u tijdens het gesleept-worden steeds uw voet rembereid houdt. Doordat de rem- en stuurbekrachtiging eventueel niet meer werken, moet u snel kunnen reageren.

Om de beide voertuigen met elkaar te verbinden sluit u het sleephulpmiddel aan op het sleepoog. Dit is soms standaard gemonteerd, maar wordt bij sommige auto’s ook los meegeleverd. Bewaar het bij voorkeur in het handschoenenvak of elders binnen handbereik. U kunt ook een auto slepen aan de trekhaak als er geen sleepoog beschikbaar is. Let er dan op dat u het sleephulpmiddel daadwerkelijk goed om de trekhaak heen legt en niet onder de trekhaakkogel. Die kan namelijk bij hoge druk loskomen.

Een tip van AUTODOC: overleg van tevoren met de bestuurder van de andere auto welke route u gaat nemen en waar u onderweg op moet letten. Het is raadzaam om een zo rustig mogelijke route uit te kiezen waar de kans op plotselinge remhandelingen het geringst is. U moet er immers rekening mee houden dat de rembekrachtiging eventueel niet meer werkt.

Een auto slepen met sleepkabel

Sleepkabel

Als u ervoor kiest om een auto met behulp van een sleepkabel naar een veilige plek of een garage te slepen, zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Zo is het verstandig om een sleepkabel te verkiezen waar een passende mate aan rek in zit. De kabel moet niet te elastisch zijn, maar ook niet al te stijf. In het eerste geval wordt de trekkracht namelijk te slap doorgegeven en in het tweede juist weer al te hevig, waardoor u het sleepoog zou kunnen lostrekken of andere mankementen zou kunnen veroorzaken. Het voordeel van een sleepkabel ten opzichte van een sleepstang is de wendbaarheid.

Een auto slepen met sleepstang

Sleepstang

Het voornaamste voordeel van het auto-slepen met stang is dat het risico om tegen het slepende voertuig op te rijden in hoge mate verminderd wordt. Ook is het met een sleepstang mogelijk om achteruit te rijden en op die manier het kapotte voertuig achterwaarts in te parkeren. Deze variant vindt u vaak als uit meerdere gedeelten bestaande stang die u in de kofferbak kunt bewaren en bij behoefte in elkaar kunt zetten. Ook bestaan er varianten met vering in het midden om de overdracht van de trekkracht soepeler te laten plaatsvinden.

Een auto slepen met touw

Een auto slepen met touw

Als het echt niet anders kan, kunt u een auto ook met een doodnormaal stuk touw slepen – zorg er evenwel voor dat het touw dik genoeg is en geen slijtage vertoont. Het probleem met touw is dat het in tegenstelling tot een sleepkabel niet rekbaar is en bovendien meestal geen speciaal hiervoor bedoeld uiteinde hebben, waardoor het eventueel minder stevig met het sleepoog verbonden kan worden.

Een tip van AUTODOC: als u een automaat wilt slepen, is het raadzaam om eerst de documentatie te raadplegen. Veel automaatbakken zijn namelijk uitgerust met druksmering in plaats van spatsmering en zijn daardoor vatbaar voor beschadiging bij het slepen. Sommige deskundigen raden overigens aan om auto’s met een automatische versnellingsbak überhaupt niet te slepen.

Een auto slepen – wetgeving

De afstand tussen het slepende en het gesleept wordende voertuig mag niet meer dan 5 meter bedragen.

Het is verboden om sleephandelingen te verrichten tussen een motor en een auto – in beide richtingen.

Ook degene die het voertuig bestuurt dat gesleept wordt, dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en zich net als ieder ander voertuig aan de geldende verkeersregels te houden. Uiteindelijk zijn bij het auto-slepen de regels voor beide voertuigen hetzelfde als anders.

Een auto slepen – regels voor de snelweg

Als u pech krijgt op de snelweg en uw auto wilt laten wegslepen, dient u op het volgende te letten. Stap voor de veiligheid via de bijrijdersstoel uit en trek een veiligheidshesje aan. Wacht zo veel mogelijk achter de vangrail. Als uw auto weggesleept wordt, is het verplicht om bij de eerstvolgende afrit de snelweg te verlaten en u rechtstreeks naar uw doel te begeven.

Een auto slepen – tips

 Omwille van de overzichtelijkheid zetten we hier de belangrijkste tips nog eventjes kort op een rijtje: 
 • i Kies het hulpmiddel dat het meest geschikt is voor de situatie (kabel, stang of touw).
 • i Bevestig dit betrouwbaar aan beide voertuigen – bij voorkeur aan het sleepoog.
 • i Maak duidelijke afspraken met elkaar voordat u begint met slepen – onder meer over de te rijden route.
 • i Zet de gesleepte auto in zijn vrij; schakel het contact in; zet de alarmlichten aan.
 • i Houd tijdens het rijden uw voet constant boven de rem om op elk moment bereid te zijn om te remmen.

Aantal reacties: 2

 • @user_472583
  13.07.2023 10:04
  Lid

  Auto's met een automatisch bak, dat gaat toch anders. Maar hoe? Aanvulling op uw artikel lijkt een goeie. Met dank natuurlijk.

  • @Anne Smits
   17.08.2023 12:42
   Lid

   Bedankt voor de opmerking! We zullen er rekening mee houden bij nieuwe blogposts.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op