Autoverzekeringen: soorten polis en hoe je kunt besparen

Autoverzekeringen: soorten polis en hoe je kunt besparen

Een autoverzekering is in ons land verplicht voor elke eigenaar van een auto. Aanbieders, tarieven en mogelijkheden zijn er genoeg. Dat maakt het zoeken naar de gunstigste deal voor een verzekeringnemer niet makkelijk. Heb je dan eindelijk je weg gevonden in het woud van tarieven, is het belangrijk waakzaam te blijven en bij veranderingen actie te ondernemen. Verzekeraars maken je lekker met gunstige voorwaarden maar hoelang duren die? Een autoverzekering hoort niet enkel in het eerste jaar voordelig te zijn.

Welke autoverzekeringen zijn er?

Keuze bestaat uit WA-, beperkt casco- en all-risk-verzekering. WA-verzekering is verplicht en tegelijkertijd ook het meest beperkt. Hij verschaft een basisdekking voor veroorzaakte schade bij anderen en is met name geschikt voor oude auto’s die geen hoge geldwaarde meer hebben. Met een beperkt cascoverzekering ben je al wat uitgebreider verzekerd tegen diefstal, brand, aanrijding met overstekend wild, schade door weersomstandigheden en ruitschade. Schaf je een gloednieuwe dure bolide aan, ben je beter af met een all-risk-verzekering. Deze voorziet in dekking voor schade die je zelf veroorzaakt. Je kunt besparen op de keuze van je product, maar ook met het eigen risico.

Welke autoverzekeringen zijn er?

Hoogte van de premie

Die verzekeringspremie moet er elke maand (kwartaal, jaar) toch maar weer liggen. De hoogte van de premie wordt bepaald door een reeks factoren, zoals leeftijd, type auto, woonplaats en het aantal schade- of claimvrije jaren. Sommige verzekeraars geven korting wanneer je per kwartaal of jaar betaalt. De factoren waarvan de premie afhangt, veranderen ook met de jaren. Daarom is het verstandig om de premie elk jaar te herzien.

Hoeveel rijd je per jaar?

Kijk absoluut goed naar hoeveel kilometers je jaarlijks maakt. Vaak wordt bij de afsluiting van een autoverzekering een grof geschat aantal kilometers opgegeven. Later blijkt dat er veel minder auto wordt gereden dan opgegeven, bijvoorbeeld omdat je in home office werkt. Over het algemeen geldt: hoe minder kilometers je rijdt, des te minder betaal je voor de verzekering. Dat is ook logisch aangezien het ongevallenrisico daalt.

Wat heeft verder invloed op de hoogte van de premie?

Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Dat ligt voor de hand. Ook daalt je premie naarmate je jarenlang zonder schade rijdt en het verdient dus ook de aanbeveling niet voor een kleine deuk in de bumper van de auto een claim in te dienen. Wat niet iedereen weet is, dat je bijna elke schade ook achteraf kunt “terugkopen”, d.w.z. tot één jaar na de schadeclaim. In feite komt dit neer op zelf opdraaien voor de schade. Dit beschermt je tegen terugval in de periode dat je schadevrij hebt gereden.

Heb je een eigen carport of garage, geef dit dan aan bij het afsluiten van de verzekering. Dit kan namelijk een korting opleveren omdat je risico op diefstal, glasbreuk, schade door dieren en weersomstandigheden daalt.

Kan je 2 autoverzekeringen hebben?

Laten we het zo stellen: het is mogelijk om twee auto’s op één naam te verzekeren. Verder is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten voor de wagen van je levenspartner wanneer deze op hetzelfde adres woont als jij. Voor andere bewoners, bijvoorbeeld een van de kinderen een verzekering op jouw naam afsluiten, geldt als fraude.

Aanvullende verzekeringen

Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om je nog aanvullend te verzekeren met bijvoorbeeld een inzittendenverzekering. Hiermee is ook letselschade, evt. inkomensverlies, smartengeld, uitvaart en boedelschade voor passagiers verzekerd. Verder zijn er ook een rechtsbijstandverzekering en een pechverzekering die je kunt afsluiten. Check wel eerst in hoeverre je hiertegen reeds door je eigen rechtsbijstandverzekering en ANWB-lidmaatschap verzekerd bent.

    AUTODOC CLUB
    Uw account is uw persoonlijke assistent

    Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op