Zelf de auto wrappen?

Ben je al een tijdje flauw van de kleur van je auto? Heb je een bedrijfswagen en wil je belettering aanbrengen? Of wil je je wagen gewoon een verfrissende ‘look’ geven? Dat is allemaal mogelijk door je auto te wrappen.

Wat is car wrapping?

Veel mensen vragen zich af: wat is wrappen van een auto? Als je je auto een andere kleur wilt geven dan gebeurt dat in veel gevallen door de auto te spuiten met een nieuwe lak. Een goed alternatief is echter om de auto te (laten) wrappen. Dit houdt in dat er een folie op de auto wordt aangebracht met een bepaalde kleur of tekst. Het is trouwens ook mogelijk om een doorzichtige folie aan te brengen, puur als bescherming.

De wrapfolie is gemaakt van vinyl, krasvast en UV- werend. Daarbij laat deze zich eenvoudig in model brengen. Hierdoor kun je in principe alle onderdelen van de auto wrappen, ook de  onderdelen met lastige vormen als spiegels en bumpers. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de folie het beste hecht op de gelakte en minder goed op de kunststof onderdelen.

Wat is car wrapping?

De voordelen van auto wrappen

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je je auto zou (laten) wrappen:

 • De auto krijgt een geheel nieuwe uitstraling.
 • In veel gevallen is auto wrapping goedkoper dan deze te laten spuiten.
 • Car wrapping is relatief snel te realiseren.
 • Je kunt eventueel de folie weer verwijderen, zodat de originele kleur terugkomt.
 • Door de folie is de originele laklaag beter beschermd.

De nadelen van auto wrappen

Auto wrappen heeft voor- en nadelen. Hieronder enkele nadelen

 • Het is een precies karwei, waarvoor het nodige geduld vereist is.
 • Er is altijd een kans op (kleine) luchtbellen in de folie.
 • Je kunt een gewrapte auto beter niet door de wasstraat halen, maar met de hand wassen.
 • Auto wrappen is prijzig (maar altijd nog goedkoper dan laten spuiten).

Wil je je auto zelf wrappen?

Je kunt een vakman inhuren, maar zelf je auto wrappen, is zeker ook een optie. Echter, het is geen fluitje van een cent en je kunt er best lang mee bezig zijn. Car wrapping vraagt de nodige precisie en nauwkeurigheid. Toch is het zeker geen onmogelijke klus, aangezien specialisten het ook hebben moeten leren. Waarom zou jij het dan niet kunnen?

Wil je je auto zelf wrappen?

Het is belangrijk dat je beschikt over een wrapfolie van goede kwaliteit die helemaal op maat gesneden is. Daarbij moet je jezelf eigen maken hoe de folie werkt en wat deze doet als je gaat wrappen. Een goede tip is om je auto niet alleen te wrappen, maar hulp te vragen van een tweede persoon.

Minstens zo belangrijk is dat je werkt op een schone en stofvrije ondergrond. Ook de omgevingstemperatuur is van belang. Aangeraden wordt om de auto te wrappen bij een temperatuur van twintig graden of iets hoger. Nog even een aandachtspunt: als je besluit om je auto in een hele andere kleur te wrappen dan moet je dit melden bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

De kosten van auto wrappen

Er wordt vaak gevraagd hoeveel het kost om een auto te laten wrappen. Het antwoord op deze vraag is nog niet zo gemakkelijk te geven. Er zijn twee factoren van belang voor de kosten van car wrapping:

 • De grootte van de auto
 • De vorm van de auto

Je zult begrijpen dat het wrappen van een grote auto duurder is dan een kleinere. Daarbij is het model van de auto ook belangrijk. Heeft de auto een vormgeving met weinig platte vlakken dan  zal het wrappen ervan langer duren. Dat merk je natuurlijk in de kosten.

Een ander aspect is de kwaliteit van de folie. Je hebt zowel duurdere als goedkopere folie in de handel en ook nog eens van verschillende merken. Let op: de prijs zegt niet altijd alles over de kwaliteit. Echter, voor kwalitatief goede folie betaal je ook meer.

Uiteraard ligt het er ook aan hoeveel onderdelen van de auto je wilt laten wrappen. Een volledige wrapping van de auto is vanzelfsprekend duurder dan een gedeeltelijke. Voor een gedeeltelijke wrapping betaal je gemiddeld een paar honderd euro. Een volledige wrapping gaat al snel richting duizend euro en meer.

Hoe onderhoud je een gewrapte auto?

In principe is het onderhoud van een gewrapte auto niet wezenlijk anders dan dat van een auto met originele lak. Net als bij een ‘gewone’ auto moet je ook regelmatig vuiligheid, zoals vogelpoep, verwijderen. Dit kan de folie namelijk ernstig aantasten. Een punt van aandacht is wel hoe je de auto schoonmaakt. Het is niet aan te raden om een gewrapte auto met een hogedrukreiniger te wassen. Zeker als je op korte afstand van de auto staat, kan dit beschadigingen aan de folie veroorzaken.

Een van de nadelen van car wrapping is dat je de auto beter niet in de wasstraat kunt laten schoonmaken. De (harde) borstels van de wasstraat kunnen de wrapfolie namelijk beschadigen. Daarom is met de hand wassen altijd beter voor de levensduur. Als je matte folie hebt dan is het raadzaam om geen wax te gebruiken. Wax laat de auto glanzen en dat is in dit geval juist niet de bedoeling.

Net als bij autolak kunnen ook op de wrapfolie krasjes ontstaan. Niet al te grote krassen kun je zelf eenvoudig verwijderen door gebruik te maken van een föhn. Diepere krassen zijn helaas moeilijker te herstellen. Steenslag is ook een bekend fenomeen als het gaat om beschadigingen. Helaas houdt wrapfolie steenslag maar moeilijk tegen.

Hoe lang gaat de wrapfolie mee?

Ook deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. De levensduur van de folie is in de eerste plaats afhankelijk van de kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer de folie mee zal gaan. Daarnaast heb je ook te maken met de mate van onderhoud en verzorging van de wrapfolie. Gemiddeld genomen zal wrapfolie zeker een jaar of zes meegaan. Bij goed onderhoud kun je rekenen op een levensduur van tien jaar of zelfs nog meer. Vaak krijg je ook kleurgarantie op de folie. Hiermee garandeert de fabrikant dat de kleur op de folie zeker drie jaar (en vaak langer) meegaat.

  AUTODOC CLUB
  Uw account is uw persoonlijke assistent

  Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op