Auto naar de sloop: waar moet je op letten?

Auto naar de sloop: waar moet je op letten?

Het kan gebeuren dat je auto niet meer verder kan. In zo’n geval zit er vaak nog maar één ding op: naar de sloop brengen. Vaak is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je zult je vast afvragen: een auto naar de sloop, hoe werkt dat eigenlijk? Deze vraag, en nog meer vragen, worden in deze blog beantwoord.

Wanneer ga je naar de sloop?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je een auto naar de sloop brengt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij niet meer door de Apk-keuring komt en dat reparatie (veel) te hoge kosten met zich meebrengt. Dit noemen we economisch total loss. Het kan ook zijn dat je, bijvoorbeeld door een aanrijding, zoveel schade aan je wagen hebt dat deze hoger is dan de dagwaarde. Dit noemen we technisch total loss. Je kunt er eventueel voor kiezen om een dergelijk voertuig toch te laten repareren. Dan rijd je in een schadeauto. 

Voor je naar de sloop gaat

Het besluit is gevallen: je bolide gaat naar de sloop, of beter gezegd: naar een demontagebedrijf. Wat heb je nodig als je auto naar de sloop gaat? Het is namelijk niet een kwestie van afleveren en wegwezen. In de eerste plaats kijk je vooral naar wat je niet nodig hebt. Haal alle (waardevolle) spullen uit je wagen. Vervolgens zoek je een demontagebedrijf op. Je mag een sloopauto namelijk alleen naar sloopbedrijven brengen die officieel erkend zijn door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Op de website van de RDW kun je gemakkelijk vinden welke sloperij het dichtst bij jou in de buurt zit.

Wat neem je mee naar de sloop?

Als je naar het demontagebedrijf gaat, neem je in ieder geval je kentekencard mee en de tenaamstellingscode. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, neem je die mee. Ben je je kentekenbewijs en/of tenaamstellingscode kwijt? In dit geval kun je een demontagecode aanvragen bij de RDW. Dit is ook voldoende om je auto te laten slopen. De medewerker van het sloopbedrijf zal je kenteken uit het kentekenregister halen en je krijgt van hem een vrijwaringsbewijs. Dit betekent dat het voertuig niet meer op jouw naam staat. Met dit vrijwaringsbewijs kun je ook de verzekering opzeggen van de wagen.

Wat is mijn sloopauto waard?

Wat is mijn sloopauto waard?

Je zult je vast afvragen wat je voor je auto krijgt bij de sloop. In de meeste gevallen krijg je de prijs van oud ijzer voor je wagen. De prijs wordt bepaald aan de hand van het gewicht. Hoe zwaarder je bolide is, hoe meer geld je ervoor vangt. Er zijn ook sloopbedrijven die kijken hoeveel geld ze nog aan bepaalde onderdelen kunnen verdienen. Hierop baseren ze dan de prijs die jij ontvangt. Deze kan wel eens hoger uitvallen dan de prijs van oud ijzer, maar verwacht geen recordbedragen. Het kan de moeite lonen om over de sloopprijs te onderhandelen.

Andere mogelijkheden om je sloopauto kwijt te raken

Je kunt je auto naar de sloop brengen voor een vergoeding, maar er zijn nog wel wat meer mogelijkheden. Zo zijn er bedrijven waar je vrijblijvend langs kunt komen om je sloopwagen te laten bekijken en de prijs te laten bepalen. Als er namelijk nog een reparatie mogelijk is, worden deze voertuigen vaak naar het buitenland geëxporteerd.

Een andere mogelijkheid is om je wagen te verkopen via een website als Marktplaats. Vaak zijn er wel geïnteresseerden te vinden die belangstelling tonen voor jouw sloopwagen. Ook zijn er speciale veilingsites voor sloopwagens. Dit kan erg aantrekkelijk zijn als je een gewild exemplaar hebt. Je bent je auto soms binnen enkele uren al kwijt.   

Je auto zelf slopen?

Het zou kunnen dat je je afvraagt of je je auto zelf mag slopen. Het kan bijvoorbeeld voordelig zijn om bepaalde onderdelen zelf te verkopen. Het antwoord hierop is dat je het voertuig wel gedeeltelijk mag slopen. Je kunt er dus onderdelen uithalen om te verkopen. Echter, het voertuig volledig slopen en de kentekenregistratie beëindigen (vrijwaren), kan alleen door een sloperij gebeuren die erkend wordt door de RDW.

Het is belangrijk dat er ergens op het voertuig nog wel het Voertuig Identificatienummer (VIN) is te vinden. Er geldt hier trouwens een kleine uitzondering. Bedrijfswagens boven 3500 kilogram mag je wel zelf slopen, nadat je een schriftelijke aanvraag hiervoor bij de RDW hebt gedaan.

Hoe wordt mijn auto gesloopt?

Als je je wagen eenmaal hebt ingeleverd bij een sloopbedrijf wordt deze gedemonteerd. Onderdelen die nog bruikbaar zijn, worden bewaard voor eventuele verkoop. Daarnaast worden alle vloeistoffen en schadelijke onderdelen, zoals de accu, verwijderd. Is het voertuig helemaal ontdaan van al bruikbare en schadelijke onderdelen dan gaat de rest in de shredder en dit wordt verwerkt tot schroot. Vaak komt 95 procent de wagen voor recycling in aanmerking.

Auto slopen in het buitenland

Het kan gebeuren dat je auto in het buitenland wordt gesloopt. Op zich is dit geen probleem, maar alsnog moet je de Nederlandse kentekenregistratie in Nederland beëindigen. Het is van belang dat je een bewijs hebt dat het voertuig daadwerkelijk in het buitenland gesloopt is. Deze stuur je op naar de RDW, samen met een ingevuld aanvraagformulier. Na een tijdje krijg je bericht van de RDW of je aanvraag is goedgekeurd.

Subsidie voor sloopauto’s

In de grote steden voert men een actief beleid om milieuvervuiling tegen te gaan en daarom bestaat er daar een subsidieregeling voor sloopwagens. Aangezien oudere voertuigen het meest belastend zijn voor het milieu, willen de gemeenten deze graag kwijt. De hoogte van slooppremie is afhankelijk van de emissieklasse van het voertuig. Samen met een demontageverklaring van een erkend sloopbedrijf kun je een aanvraag indienen om subsidie te krijgen. Deze subsidie kan nog hoger worden als je daarna een elektrische auto aanschaft.