Een kleur kiezen voor je auto

Een kleur kiezen voor je auto

Bij het kiezen van een kleur voor je nieuwe auto komt meer kijken dan je denkt. Eigen voorkeur staat uiteraard voorop. Bedenk wel dat jouw keuze invloed heeft op de herverkoopwaarde. Je zou je ook kunnen afvragen wat je keuze zegt over jou. Passen bepaalde kleuren beter bij een bepaald automodel dan andere? Dit artikel gaat in op stijlkwesties, kleurpsychologie en geeft een paar tips voor het lakken van je auto.

Opnieuw verkopen

In de opwinding van de aanschaf van een nieuwe bolide vergeet je makkelijk het belang van de keuze van de juiste kleur. Natuurlijk zijn de beslissingen over motorvermogen, brandstof, aandrijving etc. veel belangrijker. Toch heeft het uiterlijk een niet te onderschatten invloed op de waarde van de auto, op het moment dat je hem wilt verkopen.

Subtiel verdient de voorkeur. Wit, zwart, grijs, zilver en blauw zijn het meest populair bij de aanschaf van nieuwe auto’s en consequent brengen deze kleuren de beste herverkoopprijzen op. Metallic lak kost op het moment van aanschaf meer, maar is veel gezocht door kopers van tweedehands wagens. Ongebruikelijke en felle tinten zoals groen, geel en oranje worden bij aanschaf van een nieuwe auto minder vaak gekozen en tweedehands kopers zijn daar ook minder snel naar op zoek.

Wat past waarbij?

Wat past waarbij?

In de legendarische Sci-fi poppenserie The Thunderbirds reed Lady Penelope rond in een roze Rolls-Royce. In die ambiance erg flitsend, maar zeg nou zelf: in het geval dat je je zo’n exclusieve limousine kunt veroorloven, zou je dan dan ook voor roze kiezen? De combinatie van roze en een luxe wagen is gewoon niet chique. De mooie kleur van een modieus topje of je huiskamerwand past niet per se bij je auto, Een banaangele Mercedes? Een mintgroene Volvo?  Ook ligt een hagelwitte terreinwagen niet voor de hand, zeker niet als je er mee gaat offroaden.

Algemeen gesproken zien grote sedans zoals de Mercedes S-klasse of een SUV als de Range Rover Sport er beter uit in traditionele tinten zoals zwart, wit of grijs. Felle kleuren zie je eerder bij een Volkswagen Kever of een Mini. Ben jij flamboyant en wil je opzien baren met een speciale kleur, is er natuurlijk niets op tegen om het voorbeeld van Lady Penelope te volgen.

De psychologie van de autokleur

Hoe zie je jezelf of hoe wil je dat men jou ziet? Het is een niet onbelangrijke afweging bij het kiezen van de passende kleur voor de auto. Zo straalt zwart macht en autoriteit uit. Het wordt gezien als elegant en gesofisticeerd. Zelfvertrouwen en succes horen bij een zwarte wagen. Valt het niet op dat staatshoofden, excellenties en royalty in zwarte limousines worden rondgereden?

Tegenhanger wit is tevens een uitdrukking van elegantie. Wit wordt geassocieerd met alles wat puur, zuiver, perfect en gepoetst is. Wit wordt ook verbonden aan begrippen zoals eerlijkheid en integriteit. Interessant feit: in Nederland en Europa is wit de meest gekozen autokleur, direct gevolgd door…. zwart.

Rood geeft aan: energie, ambitie, macht en zelfvertrouwen. Het is de kleur van sensualiteit  en dynamiek. Wie voor rood kiest, wil opvallen.

Grijs is welhaast synoniem voor neutraal. De “grijze” chauffeur is praktisch, verstandig, recht door zee en pragmatisch. Grijs past bij iemand voor wie een auto vooral een ding is om van A naar B te rijden.

Verwissel grijs vooral niet met zilver. Lady Penelope had net zo goed in een zilveren Rolls kunnen rijden. Dit staat voor cool, gedistingeerd, elegant en futuristisch. Het heeft ook wel een zweem van exclusiviteit, ook omdat we het associëren met goud.

Over het algemeen wordt blauw gezien als praktisch, positief en opgewekt. Aangezien blauw nogal een breed spectrum heeft, belicht ik donker- en lichtblauw apart. De eigenaar van een donkerblauwe auto straalt formaliteit en professionaliteit uit. Hij is zelfverzekerd en wordt graag als gezaghebbend beschouwd. (Wellicht zijn daarom veel bedrijfswagens blauw). Lichter blauw duidt eerder op betrouwbaarheid. Een bestuurder van een auto in deze kleur is eerder iemand met beide voeten op de grond, kalm en benaderbaar.

Kleur veranderen?

Wanneer je de auto een andere mooie kleur wilt geven, kun je hem overspuiten. Een beetje handige jongen kan dat zelf. Voor een goed eindresultaat moet je wel de tijd nemen. Plan dus maar een lang weekeinde in.

Kies de juiste plek. Met het oog op de vrijkomende dampen wordt buiten werken aanbevolen. Een windvlaag met (woestijn)stof kan wel roet in het eten gooien. Wanneer je binnen werkt, kies een ruime, onverwarmde en goed geventileerde werkplaats.

Verwijder roest, deukjes en sierlijsten. Zorg ervoor dat je lakbeurt geen beschadigingen accentueert.

Schuren. Voordat je met lakken begint, schuur de hele auto gelijkmatig af met cirkelbewegingen. Reinig de auto vervolgens met een doek en gedenatureerde alcohol. Plak spiegels, grille, portiergrepen, etc. af.

Breng grondverf aan, bij voorkeur epoxy primer. Deze 2-componentenprimer hecht krachtig en biedt bescherming tegen roest. Na uitharding kan hij gemakkelijk worden geschuurd. Reinig de oppervlakken vervolgens met een doek, bevochtigd met verdunner.

De auto spuiten: houd je spuitpistool ongeveer 15 cm van het oppervlak vandaan en breng de lak aan in dunne, gelijkmatige lagen met een heen-en-weerbeweging. Doorgaans zijn er drie tot vier lagen nodig om het oppervlak volledig te bedekken. Houd tussen de lagen de droogtijden van de fabrikant aan.

Voor het aanbrengen van de laatste laag, schuur nogmaals de oppervlakken om poederresten te verwijderen. Veeg vervolgens af met een schone doek.

Breng een laag blanke lak aan. Pas hiervoor dezelfde strategie toe als voor de gekleurde laag. Verwijder de afplaktape terwijl de blanke lak nog nat is en laat de laag drogen.

Geef de auto tenslotte een liefdevolle poetsbeurt. Wanneer je besluit een auto een nieuwe kleur te geven, bedenk wel dat zelf de auto lakken nooit helemaal hetzelfde resultaat geeft als wanneer je het professioneel laat doen. Dit is een overweging waard wanneer je je auto opnieuw wilt verkopen. Succes!

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op