Alles over rijbewijzen: welke zijn er allemaal?

Alles over rijbewijzen: welke zijn er allemaal?

Er zijn in principe vijf soorten rijbewijzen: A tot en met D en T. Echter, de meeste categorieën kennen ook nog weer een onderverdeling. Zo komen we uit op zestien verschillende soorten rijvaardigheidsbewijzen. Hieronder een overzicht.

Rijbewijs categorie A

Het gaat hier om het besturen van een motor. Er is hiervoor de volgende onderverdeling gemaakt:

 • Categorie AM

Dit soort rijbewijs is geldig voor een snorfiets, een speed-pedelec, een brommobiel, een scooter of een bromfiets. Je kunt hiervoor een theoriecertificaat halen als je 15,5 jaar oud bent en rijexamen doen vanaf je zestiende. Heb je de rijbevoegdheid A of B al in je bezit? Dan wordt de rijbevoegdheid AM automatisch bijgeschreven.

 • Categorie A1, A2 en A

Met dit rijvaardigheidsbewijs A1 mag je rijden op een lichte motor. De inhoud mag niet meer zijn dan 125 CC en de motor mag een maximaal vermogen bezitten van 11 kilowatt (kW). Deze bevoegdheid geldt ook voor gemotoriseerde driewielers met een maximaal vermogen van 15 kW. Je kunt examen doen voor deze rijbevoegdheid vanaf 18 jaar.

De rijbevoegdheid A2 geldt voor een middelzware motor met een maximaal vermogen van 35 kW. Het rijvaardigheidsbewijs A geldt voor zware motoren met een onbeperkt vermogen. Gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15 kW vallen hier ook onder.

Als je rijbewijs A hebt, mag je automatisch ook op lichte (A1) en middelzware (A2) motoren rijden. Voor het rijexamen A2 moet je minimaal 20 jaar zijn. Voor het examen A moet je minimaal 21 jaar zijn. Je mag de eerste twee jaar na het behalen van je examen alleen op zware motoren met drie wielen rijden. Als je 24 bent, vervalt deze regel. 

Rijbewijs categorie B

We hebben het hier over de rijbevoegdheid voor een auto. Met dit bewijs mag je, naast jezelf, maximaal acht personen vervoeren. Daarnaast mag de auto niet meer wegen dan 3500 kilogram. Is de auto zwaarder, of wil je meer personen vervoeren, dan heb je een vrachtwagen- of busrijbewijs nodig.

Ook mag je met dit document een aanhanger of caravan trekken tot een gewicht van 750 kilo. Dit mag eveneens als de auto en aanhanger samen niet meer dan 3500 kilo wegen (het gaat om het leeggewicht plus laadvermogen).

 • Categorie B+ (code 96) en BE

Wil je met een zwaardere aanhanger of caravan rijden dan heb je soms een extra rijbevoegdheid nodig. Je hebt een bevoegdheid B+ (code 96) nodig als je aanhanger plus auto samen niet meer dan 4250 kilo wegen. (leeggewicht plus laadvermogen). Met het rijbewijs BE mag je een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo. Let op: heb je een bevoegdheid BE gehaald voor 1 juli 2013 dan mag je iedere aanhanger trekken.  

Voor het autorijbewijs B mag je rijlessen volgen als je 16,5 jaar oud bent. Vanaf je 17e mag je in de auto rijden met een begeleider en vanaf je achttiende mag dit zelfstandig.

Rijbewijs Categorie C en C1

Hier spreken we over het zogenaamde vrachtwagenrijbewijs, ook wel ‘groot rijbewijs’ genoemd. Ook hier is er weer een onderverdeling gemaakt. Met de rijbevoegdheid C1 mag je lichte vrachtwagens besturen met een gewicht tussen 3500 en 7500 kilogram. Met de bevoegdheid C mag je alle vrachtwagens besturen vanaf 3500 kilo. Dit gaat om het lege gewicht plus het maximale laadvermogen.

 • Categorie CE en C1E

Wil je met je vrachtwagen een aanhanger trekken die meer weegt dan 750 kilo? Dan heb je een rijvaardigheidsbewijs CE (voor alle vrachtwagens) of C1E (voor lichte vrachtwagens) nodig.

Je moet minimaal 18 jaar zijn om rijexamen te doen voor dit document. Je moet dan wel je vakbekwaamheid (code 95) erbij halen. Zonder vakbekwaamheid moet je 21 jaar zijn om rijexamen voor deze rijbevoegdheid te doen. Bij het verlengen van dit soort rijbewijzen moet je eerst een medische test ondergaan.

Rijbewijs categorie D

De rijbevoegdheid D is voor mensen die een bus willen besturen met meer dan acht zitplaatsen. Voor bestuurders van kleinere bussen (meer dan acht en niet meer dan zestien zitplaatsen) is er het rijvaardigheidsbewijs D1. Voor deze bevoegdheid mag een bus niet langer zijn dan acht meter. Net als bij het vrachtwagenrijbewijs geldt ook hier weer dat je  nog een bevoegdheid voor een aanhanger kunt halen. Dit zijn dan de rijbewijzen DE en D1E.

Om rijexamen te doen voor het busrijbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn. Net als bij een rijbevoegdheid voor vrachtwagens moet je dan ook je vakbekwaamheid halen. Tot je 21e mag je dan alleen rijden op bussen voor personenvervoer met geregelde diensten, of op bussen die leeg zijn.  Zonder vakbekwaamheid moet je 21 jaar zijn om rijexamen voor dit soort rijbewijzen te mogen doen. Bij een verlenging van dit document is een medische test verplicht.

Rijbewijs categorie E

Deze rijbevoegdheid heb je nodig om een tractor, trekker of MMBS (motorvoertuig met beperkte snelheid) op de openbare weg te mogen besturen. Op eigen terrein, eigen wegen of akkers mag je zonder trekkerrijbewijs rijden. Met MMBS worden voertuigen bedoeld die niet harder dan 25 of 45 kilometer per uur gaan. Dit zijn onder meer:

 • Rijdende winkels
 • Vorkheftruck
 • Voertuigen voor wegwerkzaamheden, bijvoorbeeld bezemwagens.
 • Wegtreintjes

Er zijn ook MMBS-voertuigen waarvoor geen trekkerrijbewijs nodig is. Dit geldt onder meer voor MMBS- voertuigen die:

 • geen aanhanger of verwisselbare machine kunnen trekken.
 • niet breder zijn dan 130 centimeter
 • gebruikt worden voor: gladheidsbestrijding, hondenpoep verzamelen, maaien, vegen, onkruid bestrijden of sneeuw ruimen.

Het trekkerrijbewijs is ingevoerd in juli 2015. Als je voor die datum al een autorijbewijs (B) had dan hoef je geen trekkerrijbewijs meer te halen. Bij een verlenging van dit document wordt de T automatisch bijgeschreven. Je moet je autorijbewijs dan wel vernieuwen voor  i januari 2025. Na deze datum zul je wel een examen voor het trekkerrijbewijs af moeten leggen. Vanaf je zestiende mag je rijexamen doen voor het trekkerrijbewijs.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op