Met glaasje op nog achter het stuur?

Met glaasje op nog achter het stuur?

Auto rijden en de consumptie van alcohol zijn een slechte combinatie. Het is daarom raadzaam, helemaal niet te drinken wanneer je nog achter het stuur moet. De laatste jaren zijn de regels op dit gebied ook nog eens aangescherpt. Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed?

Boete

De gevolgen van rijden als je hebt gedronken, zijn niet mals. Wanneer de blaastest uitwijst, dat het alcoholpromillage in je bloed hoger is dan toegestaan, heb je sowieso een boete en een rijverbod aan je laars.  Dan mag je van geluk spreken wanneer het daarbij blijft. De hoogte van de geldstraf hangt af van de ernst van het geval en dat geldt ook voor de lengte van de rijontzegging. Met minder dan € 300,- kom  je er niet vanaf. Mogelijkerwijs, doch niet altijd, word je voor de Politierechtbank gedaagd. Dit hangt af van verschillende factoren: de intoxicatiegraad, je rijervaring, of je al eens eerder bent veroordeeld en het algemene beleid van het OM in het rechtsgebied waar de overtreding plaatsvond. Jongere bestuurders lopen sneller de kans op een dagvaarding.

Strafblad

Aangezien de wetgever strenger is gaan optreden, ligt het voor de hand dat je sneller voor de rechter staat. Dat is al mogelijk bij de eerste keer dat je gepakt wordt met een slok op achter het stuur. Je krijgt ook nog eens het CBR aan je broek, dat een maatregel kan opleggen zoals het volgen van een cursus, waarvoor je ook nog eens moet betalen. Wanneer het alcoholgehalte in je adem 570 µgl oftewel 1,3 promille of hoger is, wordt je rijbewijs ingevorderd. Voor bestuurders met minder dan 5 jaar rijervaring ligt die grens lager. Dan ben je je rijbewijs kwijt bij een alcoholgehalte van 350 µgl (0,8 promille) of hoger. Een invordering van je rijbewijs is wel even wat anders rijverbod van een paar uur. In dat geval bepaalt de officier van justitie of en wanneer je je rijbewijs terugkrijgt. Bij een eerste vergrijp met bovenstaande promillages mag je op 6 maanden inhouding van je rijbewijs rekenen. Op dat moment heb je ook een strafblad. De maximale straf hangt af van de ernst van het vergrijp, de hoogte van het promillage en of je bij een ongeval betrokken bent geraakt. Je kunt je rijbewijs voor wel vijf jaar kwijt zijn en hardnekkige recidivisten hangt een gevangenisstraf boven het hoofd.

Hoeveel?

Om aan de veilige kant van de wet te blijven, moet de hoeveelheid alcohol in je bloed bij een verkeerstest onder de 0,5 promille (220 µgl) liggen. Bij een beginnend bestuurder moet die hoeveelheid lager dan 0,20 promille (88 µgl) zijn. Dan rijst de vraag met hoeveel glazen dit overeenkomt. Twee glazen bier is een vaak gehoorde richtlijn en het is veilig om je daaraan te houden. De snelheid waarmee alcohol uit je bloedbaan verdwijnt, is echter van verschillende factoren afhankelijk, zoals het lichaamsgewicht, je leeftijd, je geslacht, de soort drank en de verstreken tijd sinds je eerste glas. Bij twee glazen bier is er uiteraard een verschil of het om twee vaasjes pils gaat, dan wel twee bolglazen abdijbier. Om een indicatie te geven: 2 glazen pils van 25 cl. met een alcoholgehalte van 5 procent bij een man van 80 kg levert na een uur een promillage op van 0,28 en bij een vrouw van hetzelfde gewicht is dat 0,42 promille. Beide kunnen dan zonder risico op een boete een blaastest afleggen. Naarmate de leeftijd vordert, verloopt de afbraak van alcohol trager. Een zeventigplusser met hetzelfde gewicht kan een uur na het eerste glas een alcoholgehalte van 0,55 promille hebben en is bij een controle de sigaar. Bij 3 glazen wijn (Let wel: we hebben het hier over tafelwijn en niet over bourgogne) van 10 cl. kan een 80 kg zware man na een uur de weg nog wel op. Een vrouw van hetzelfde gewicht kan het veiligheidshalve echter beter bij 2 glazen houden. In deze gevallen ligt het promillage bij beide nog net onder de 0,5 promille.

Hoe lang?

De bovenstaande waarden worden uiteraard door zeer algemene parameters bepaald, maar het geeft wel een idee. Dat je het beter rustig aan kunt doen met de alcohol als je de weg nog op moet, ligt voor de hand. Als je dan toch een glaasje neemt, kun je beter langzaam drinken. Hoe lang je wacht met rijden als je alcohol hebt gedronken heeft ook invloed op het promillage. Wanneer onze 80 kg wegende man 4 glazen wijn op heeft, zit hij na 2 uur wachten onder de toegestane maximum limiet. de vrouw van hetzelfde gewicht kan echter beter 3 uur wachten. Wanneer zij slechts 60 kg weegt, kan ze het beter bij 2 glazen houden als ze na 2 uur de weg nog op wil. Let wel: niet elke gastheer of etablissement houdt zich aan de 10 cl wijn per glas.

Bob of taxi

Waar velen zich niet van bewust zijn: alcohol is wettelijk gezien taboe voor elke verkeersdeelnemer. Het risico ligt hoger voor een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Een fietser, maar ook een voetganger kan beboet worden voor een beschonken deelname aan het verkeer. Je kunt maar beter niet op coulance van de diender rekenen. Er is een geval bekend van een dame die met een paar glazen wijn op gebruik maakte van een E-scooter en als gevolg daarvan haar autorijbewijs 6 maanden kwijt was. De regels zijn er niet voor niets. Als je naar een feestje gaat, zorg voor een Bob, neem een taxi of houd het bij appelsap. Door het letten op je eigen veiligheid, let je ook op die van anderen.

    AUTODOC CLUB
    Uw account is uw persoonlijke assistent

    Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op