Tolwegen Frankrijk: Hoe tol betalen Frankrijk

true

Vignet en tolheffing in Frankrijk: Algemene informatie

Motorfietsen, auto’s, vrachtwagens, caravans en campers moeten tol in Frankrijk betalen voor het gebruik van de autosnelwegen, met uitzondering van enkele trajecten binnen de bebouwde kom. Een klassiek tolvignet, zoals dat in andere landen wordt gebruikt, bestaat niet in Frankrijk. Je hoeft geen tol te betalen in Frankrijk voor reizen op nationale wegen met groene borden. Het gebruik van landwegen (witte borden) is ook gratis. 

Tolstation op Franse snelwegen

De kosten van tolwegen in Frankrijk

Gemiddeld is de prijs voor een kilometer op de snelweg ongeveer 10 cent. Er zijn geen standaard tolkosten in Frankrijk, omdat de snelwegen door verschillende particuliere bedrijven worden geëxploiteerd. Om een exacte tol in Frankrijk te berekenen, kun je het beste een tolcalculator gebruiken, omdat de prijzen sterk kunnen variëren. 

Hoe tol te betalen in Frankrijk

Op vrijwel elke tolweg in Frankrijk zijn er tolpoorten na de respectieve afritten. Er zijn verschillende rijstroken die naar specifieke tolpoorten leiden. De rijstroken zijn bewegwijzerd met borden met instructiepijlen en illustraties van de beschikbare betalingsmogelijkheden:

Afbeelding/symboolBetalingsopties
Persoon met petAlle betalingsopties
CB (automatische teller)Creditcard
Contant geld/wisselgeldContante betaling
Een mand waarin munten vallenBetaling met munten
“t” Elektronisch tolkastje “Télépéage”
“t” met 30 km/uMet het tolkastje voor Frankrijk, genaamd “Télépéage”, kunnen voertuigen met 30 km/u passeren zonder te stoppen.
Groene pijlOpen doorgang
Rood KruisGesloten doorgang

Sinds de herfst van 2022 zijn er ook enkele snelwegen in Frankrijk die tol heffen via het “free-flow system”. De kosten voor deze elektronische tol in Frankrijk worden berekend aan de hand van een elektronische transmissie van het kenteken en kunnen binnen 3 dagen online worden betaald.

De handigste manier om tol te betalen in Frankrijk is het systeem dat bekend staat als “télépéage”. Er wordt gebruik gemaakt van een chip die je op de voorruit van je auto bevestigt. Als je een “télépage”-chip hebt (ook bekend als Frans tollabel), mag je rijden op de rijstroken met een “t”. Elke bestuurder kan de tol ook betalen met zijn creditcard, bankpas of contant geld (op voorwaarde dat er een tolstation is).

De goedkoopste manier om tol te betalen in Frankrijk is door je route van tevoren zorgvuldig te plannen om de goedkoopste snelwegroute te vinden. Maar als je regelmatig gebruikmaakt van de Franse snelwegen, kan het voordeliger zijn om te investeren in een abonnement op bepaalde wegennetwerken.

Tolwegen Frankrijk kaart

Voertuigklassen voor tolheffing

Voor het berekenen van de tarieven worden voertuigen ingedeeld in 5 klassen.

TolklasseVoertuigen
 Klasse 1Voertuigen (met en zonder aanhanger) max. 2 meter hoog en minder dan 3,5 ton zwaar
 Klasse 2Voertuigen (met en zonder aanhanger) met een hoogte tussen 2 en 3 meter en een gewicht van minder dan 3,5 ton.
 Klasse 3Twee-assige auto’s, bussen en vrachtwagens met een hoogte van meer dan 3 meter en een gewicht van meer dan 3,5 ton
 Klasse 4Bussen of vrachtwagens met drie of meer assen, met een hoogte van meer dan 3 meter en een gewicht van meer dan 3,5 ton (trekkend voertuig)
Klasse 5Motorfietsen (met zijspan) en trikes

Is er een vignet voor Frankrijk?

Nee. In tegenstelling tot veel andere Europese landen is er geen tolpas/sticker voor Frankrijk. Het tolsysteem dat in het land wordt gebruikt is de afstandsgebaseerde tol, die rechtstreeks aan het loket van de tolpoort of via de elektronische transponder “télépeage” wordt betaald.

Tolheffing op snelwegen in Frankrijk

Je zult niet op elke snelweg klassieke tolstations aantreffen, omdat het free-flow systeem op sommige trajecten al in gebruik is, bijvoorbeeld op de A79 tussen de knooppunten Deux-Chaises en Digoin. Hier hoef je niet te stoppen, want camera’s scannen de voertuigen en innen de tol elektronisch. De tolwegen worden aangegeven met een blauw bord. Voor nationale wegen en landwegen wordt geen tol geheven, wat betekent dat er geen vergoeding wordt gevraagd voor het gebruik ervan. Sommige snelwegen zijn tolvrij, waaronder de A35 van de Duitse grens tot Mulhouse en de A4 tussen Brumath-Nord en Place de Haguenau.

Let op: Er staan in Frankrijk op de A79 en een gedeelte van de A4 geen tolpoortjes meer. In juni 2024 worden ook de tolpoortjes op de A14 (regio van Parijs) verwijderd.

Tolprijzen Frankrijk

Tunneltol in Frankrijk

Hieronder vind je een overzicht van enkele van de belangrijkste tunnels die je kunt tegenkomen als je door Frankrijk reist.

Fréjustunnel

De Fréjustunnel is een verbinding tussen Italië en Frankrijk. Over een afstand van meer dan 12,87 kilometer brengt deze je van Savoye in Frankrijk naar Piemonte in Italië of omgekeerd. 

Tol voor de Brennerpas

Type voertuigEnkele reis tol vanaf FrankrijkTerugreis8-/20-/30-reisticketsMaandelijks abonnement (vaste prijs)
Motorfiets€ 35,80€ 45,-€ 111,50/€ 202,30/€ 269,70€ 270,-
Auto€ 54,10€ 67,50€ 170,10/€ 310,60/€ 405,10€ 270,-
Caravan€ 71,60€ 90,-€ 223,20/€ 404,90/€ 539,90

Mont Blanc-tunnel

Deze tunnel verbindt ook Frankrijk met Italië. Aan de Franse kant ligt hij bij Chamonix en in Italië ligt de tunnelingang bij Courmayeur in de Aostavallei. Wanneer je vanaf de Italiaanse kant door deze tunnel rijdt, betaal je 2% meer vanwege de iets hogere btw in Italië. 

Tarieven voor de Timmelsjoch Hochalpenstraße

Type voertuigEnkele reis tol vanaf FrankrijkTerugreis10 enkele reizen10 retourreizen
Motorfiets€ 35,80€ 45,-€ 114,30€ 160,-
Auto€ 54,10€ 67,50€ 171,60€ 240,20
Caravan€ 71,60€ 90,-€ 228,70€ 320,20

Maurice Lemaire-tunnel

De langste wegtunnel van Frankrijk, de tunnel Maurice Lemaire, ligt in de Vogezen en verbindt de steden Sainte-Marie-aux-Mines en Saint-Dié. 

Tol voor de tunnel Maurice Lemaire

TolklasseTol enkele reis
Klasse 1€ 6,60
Klasse 2€ 10,30
Klasse 3€ 18,30
Klasse 4€ 30,60
Klasse 5€ 3,90

Tunnel Prado-Carénage in Marseille

Deze tunnel ligt in de stad Marseille en verbindt de zuidelijke wijk van de stad en de oostelijke snelweg met het stadscentrum en de noordelijke wijken. Hij is te herkennen aan de standaardprijs voor alle voertuigklassen − € 3,20

Congestieheffingen

In sommige Franse steden is een milieuvignet, het zogenaamde Crit’Air, verplicht om er te mogen rijden. De sticker kan worden besteld op de officiële website van het Franse ministerie van Milieu. De online kosten van een badge zijn € 4,76 inclusief verzendkosten. Het is ook mogelijk om voor je vertrekt een tolbadge in de winkels van de ANWB te kopen. De volgende steden hebben lage-emissiezones waarvoor je een Crit’Air-sticker nodig hebt:

Parijs

In Parijs geldt de milieutol voor het hele centrumgebied, dat wordt omringd door de “Boulevard Périphérique”. De tijden waarop het centrumgebied alleen met een sticker mag worden betreden, zijn maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur. 

Tolpoorten Frankrijk

Straatsburg

Naast Straatsburg en de 33 gemeenten die bij de regio horen, strekt de milieuzone zich ook uit tot de volgende snelwegen: de A35 van/naar Basel/Mulhouse, de A4 van/naar Metz, N4 richting Nancy.

Nice

De lage-emissiezone in Nice werd van kracht in januari 2022. De permanente lage-emissiezone omvat de kustwegen en het historische centrum van Nice. 

Clermont-Ferrand

De milieuzone van de zusterstad Clermont-Ferrand ligt in de Clermontse helft van de stad en niet in Ferrand.

Marseille

Het stadscentrum van Marseille is een milieuzone, die je niet mag betreden zonder een milieuvignet op je voorruit.

Tol voor bruggen

Voor sommige bruggen in het land wordt ook tol geheven. Hieronder volgt een overzicht van bruggen die geld kosten om over te steken.

Pont de Normandie

Deze brug is een verkeersbrug die de twee steden Le Havre en Honfleur over de Seine met elkaar verbindt. 

Kosten voor oversteken

TolklasseTol enkele reis
Klasse 1 € 5,90
Klasse 2 € 6,80
Klasse 3 € 7,40
Klasse 4 € 14,70
Klasse 5 Gratis

Pont de Tancarville

Deze brug is een verkeersbrug tussen Tancarville en Marais-Vernier.

Kosten voor oversteken

TolklasseTol enkele reis
Klasse 1 € 2,80
Klasse 2 € 3,50
Klasse 3€ 4,20
Klasse 4 € 7,20
Klasse 5Gratis

Pont de l’île de Ré

De verkeersbrug Pont de l’île de Ré ligt bij de stad La Rochelle in het westen van het land.

Kosten voor oversteken

TolklasseTolprijzen in het hoogseizoen (20.06 – 11.09)Tolkosten in het laagseizoen (12.09 – 19.06)
Klasse 1€ 16,-€ 8,-
Klasse 2€ 16,-€ 8,-
Klasse 3 € 18,-€ 18,-
Klasse 4€ 40,-€ 40,-
Klasse 5€ 3,-€ 3,-
Klasse 5 GratisGratis
Tol Frankrijk camper

Meer informatie is te vinden via deze officiële bronnen:

Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel

 VEELGESTELDE VRAGEN 

Heb ik een vignet nodig in Frankrijk?

Nee, er is geen tolsticker voor Frankrijk waarmee je de tol kunt betalen.

Wat kost tol in Frankrijk?

Dat tolwegen in Frankrijk niet gratis zijn is duidelijk, maar de tolprijzen kunnen variëren omdat de snelwegen door verschillende maatschappijen worden geëxploiteerd. Reken in Frankrijk op een kilometerprijs van iets minder dan 10 cent. Gemiddeld zal de tol in Frankrijk zo’n € 7,- per honderd gereden kilometers hoewel sommige routes tot € 21,- per 100 kilometer kunnen kosten.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op