Slovenië Vignet: Prijs en tolwegen

true

Tol in Slovenië: Algemene informatie

Sinds 2008 is voor het rijden in Slovenië een vignet verplicht, met name op snelwegen en tweebaans autowegen. De tarieven voor het tolvignet in Slovenië zijn verdeeld in drie categorieën, afhankelijk van de voertuigklasse: Categorie 1, 2 A en 2 B.

TolcategorieVoertuigklasse
Categorie 1Motorfietsen
Categorie 2 AAuto’s en campers tot 1,3 m hoog vanaf de vooras en met een totaalgewicht tot 3,5 ton
Categorie 2 BVoertuigen met twee assen met een hoogte van meer dan 1,3 m vanaf de vooras en een totaalgewicht tot 3,5 ton.

Vignet voor Slovenië

Het systeem voor het autovignet van Slovenië is sinds begin 2022 volledig elektronisch, wat betekent dat je een e-vignet moet kopen voordat je op de snelweg of tweebaansweg mag rijden. Er zijn vignetten met verschillende geldigheidstermijnen verkrijgbaar. Voor voertuigen in de categorieën 2 A en 2 B kun je kiezen voor een weekvignet, een maandvignet of een jaarvignet. Er is geen vignet van Slovenië voor 1 dag verkrijgbaar. Voor categorie 1, motorfietsen, is er geen maandelijks vignet, maar een vignet dat zes maanden geldig is.

Wanneer je zonder een vignet voor Slovenië te kopen op een snelweg of tweebaansweg rijdt, bega je een overtreding en moet je een boete van € 300,- betalen, wat veel duurder is dan het vignet.

Vignette Slovenia

Vignet voor Slovenië: De prijzen

Op dit moment (vanaf 03.2024) bedragen de kosten van een jaarvignet € 58,70 voor een motorfiets, € 117,50 voor een auto tot 3,5 ton met een voorashoogte van maximaal 1,3 meter en € 235,- voor voertuigen die hoger zijn. Vignetten van 6 maanden zijn alleen beschikbaar voor categorie 1. Auto’s, campers en bestelbussen zijn uitgesloten van deze optie, maar hebben de mogelijkheid om een maandelijks vignet te kopen voor € 32,- (categorie 2 A) of € 64,10 (categorie 2 B). Voor een vignet voor Slovenië dat digitaal is, is de kortste geldigheidsduur één week. Het weekvignet kost € 8,- voor voertuigen van categorie 1, € 16,- voor voertuigen van categorie 2 A en € 32,- voor voertuigen van categorie 2 B. In de zomer van 2023 zijn de kosten voor het vignet voor snelwegen in Slovenië met bijna 7% verhoogd.

Tolcategorie/voertuigklasse1-week vignet1-maand vignet6-maanden vignet1-jaar vignet
Categorie 1 – Motorfietsen en grote scooters€ 8,-€ 32,-€ 58,70
Categorie 2 A – auto’s tot 3,5 ton en 1,3 meter hoog en campers tot 3,5 ton€ 16,-€ 32,-€ 117,50
Categorie 2 B – voertuigen tot 3,5 ton en meer dan 1,3 meter hoog vanaf de vooras€ 32,-€ 64,10€ 235,-

Vignet voor Slovenië: Waar kan ik er een kopen?

De makkelijkste manier is om het e-vignet van Slovenië direct online te kopen op de website van DARS (Vereniging van Autosnelwegen van de Republiek Slovenië). Je kunt betalen met de Maestro-functie van je Europese betaalkaart, je creditcard, je PayPal-rekening of via een bankoverschrijving. Als je door Oostenrijk reist en meteen een vignet nodig hebt, kun je er ook ter plaatse een kopen bij alle ÖAMTC-vestigingen. Natuurlijk is het ook mogelijk om het vignet te halen bij Sloveense tankstations, grensovergangen, postkantoren of DarsGo servicepunten.

Vignet voor tolwegen in Slovenië

Vergeleken met andere landen is het Sloveense snelwegennet overzichtelijk. Er zijn in totaal vijf snelwegen in Slovenië en voor alle snelwegen is een vignet verplicht. Bij op- en afritten van snelwegen staat een wit bord met een oranje symbool onder het groene snelwegbord of een oranje bord dat het vignet of de tolplicht via DarsGo aangeeft voor voertuigen tot 3,5 ton.

Kaart met tolwegen in Slovenië

Hieronder vind je een overzicht van de vijf snelwegen van Slovenië:

SnelwegLengteBelangrijke verbindingen
A1245,3 kmVan Šentilj in het noordoosten naar Koper in het zuidwesten/belangrijke verbinding met de snelweg A9 vanuit Oostenrijk
A2173 kmVan noordwest naar zuidoost/verbinding met de Karawanken-tunnel en Kroatië
A311,3 kmVan Gabrk bij Divača in het zuidwesten tot Fernetiči in Italië/verbinding tussen Slovenië en Italië
A433,7 kmBegint in Maribor/verbinding naar Kroatië
A585,2 kmBegint bij Dragučova/richting Hongarije

In Slovenië zijn tweebaanswegen ook tolwegen. Er zijn er in totaal vijf in het land. Op de volgende tweebaans autowegen in Slovenië wordt tol geheven:

Tweebaans autowegenLengteBelangrijke verbindingen
H311,1 kmVerbindingsweg tussen de snelwegen A1 en A2
H442,8 kmVan Razdrto (A1) naar Vrtojba aan de Italiaanse grens
H57,8 kmVan Škofije aan de Italiaanse grens naar Dragonja aan de Kroatische grens
H65,4 kmVan Koper (H5) naar Portorož
H74,0 kmVan Dolga Vas naar de Hongaarse grens

Tol voor tunnels in Slovenië

De Karawanken-tunnel

Er is maar één tunnel waarvoor je tol moet betalen als je het land binnenkomt of verlaat – de Karawanken Tunnel. Het elektronische vignet is niet van toepassing op het gebruik van de tunnel en dekt de kosten niet. 

De tunnel werd geopend in 1991 en is bijna 8 kilometer lang. Het verbindt de snelweg A11 in Oostenrijk met de A2 in Slovenië. Aan de Oostenrijkse kant bevindt deze zich in de buurt van Rosenbach en in Slovenië in de buurt van Hrušica. Er zijn geen openingstijden, de tunnel is 24 uur per dag open en in bedrijf.

Vignet Slovenië kopen

De volgende kosten worden in rekening gebracht voor het gebruik van de Karawanken-tunnel:

VoertuigklasseTol enkele reis (exclusief btw)Maandelijkse reispas (14 ritten)
Categorie R1: Motorvoertuigen met een maximaal toegestaan gewicht van niet meer dan 3,5 ton (met of zonder aanhanger)€ 6,72€ 36,70
Categorie R2: Motorvoertuigen met twee assen en een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton, campers€ 4,22 
Categorie R3: Motorvoertuigen met drie assen en een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton en voertuiggroepen met drie assen en een toegestane aanhangerbelasting van meer dan 3,5 ton€ 4,69 
Categorie R4: Motorvoertuigen met drie assen en een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton en voertuiggroepen met drie assen en een toegestane aanhangerbelasting van meer dan 3,5 ton€ 9,38 

Auto’s van meer dan 3,5 ton in Slovenië

Er zijn geen elektronische vignetten voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton. Ze zijn tolplichtig en er moet tol op basis van de route voor worden betaald. Dit geldt niet alleen voor vrachtwagens en zware voertuigen, maar ook campers van meer dan 3,5 ton moeten in Slovenië een routegerelateerde tol betalen. De tolgelden voor voertuigen in deze categorie worden geheven en gefactureerd via een zogenaamde DarsGo-zender, een transponder die online kan worden besteld of lokaal in Slovenië kan worden gekocht bij een DarsGo-verkooppunt. De kosten per kilometer worden berekend op basis van drie tolcategorieën:

TolcategorieVoertuigklasseKosten per kilometer
R2Voertuigen met 2 assen die zwaarder zijn dan 3,5 ton19 cent
R3Voertuigen met 3 assen zwaarder dan 3,5 ton/voertuigen met een trekkend voertuig21 cent
R4Voertuigen met meer dan 3 assen die zwaarder zijn dan 3,5 ton/voertuigen met een trekkend voertuig43 cent
Vignet voor Slovenië prijs

Meer informatie is te vinden via officiële bronnen

Voor meer informatie over het kopen van het vignet online en bij openbare toegangspunten en tolwegen in Slovenië kunnen we de volgende websites aanbevelen:

Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel

 VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ) 

Heb ik een vignet in Hongarije nodig?

Ja. Sinds 2008 is voor het rijden in Slovenië een vignet verplicht, met name op snelwegen en tweebaans autowegen. 

Waar koop je een vignet voor Slovenië?

Sinds 2022 is het vignet alleen nog digitaal beschikbaar, de zogenaamde e-vinjeta.

Waar betaal ik de tol voor de Karawanken-tunnel?

De tol voor het gebruik van de tunnel betaal je ter plekke bij het tolstation Hrušica in Slovenië als je vanuit Slovenië richting Oostenrijk reist.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op