Vignet Hongarije: Vignetkosten voor tolwegen in Hongarije

true

Als je op Hongaarse snelwegen wilt rijden, moet je van tevoren het elektronische vignet e-Matrica aanvragen. Vanaf 1 januari 2024 werd het aantal wegen met tol in Hongarije opnieuw uitgebreid als onderdeel van het e-vignetsysteem, wat gepaard ging met een verhoging van de toltarieven.

Tolheffing en het vignet in Hongarije: Algemene informatie

In Hongarije moet voor het gebruik van snel- en autowegen tol worden betaald. Het systeem voor tolheffing is gebaseerd op een e-vignet (digitaal vignet voor Hongarije), dat online of bij verschillende verkooppunten moet worden gekocht, voordat gebruik kan worden gemaakt van deze wegen. De registratie gebeurt op basis van de kentekenplaat van het voertuig, waardoor een fysiek vignet voor Hongarije niet meer nodig is. Daarom is het niet nodig om het gekochte tolvignet van Hongarije op de voorruit te plakken of af te drukken, omdat het e-vignetsysteem en de controle volledig gedigitaliseerd zijn. Camera’s registreren de kentekenplaten van voertuigen en controleren automatisch of er voor de geregistreerde kentekenplaat een geldige toestemming is om de wegen te gebruiken. De tolkosten kunnen ook online worden betaald. Er zijn verschillende soorten vignetten beschikbaar, die verschillen afhankelijk van de geldigheidsduur en de voertuigcategorie. 

Vignet Hongarije kopen

Vereisten voor motorfietsen

Motorrijders moeten eveneens de e-Matrica aanschaffen om gebruik te kunnen maken van snelwegen, autowegen en bepaalde nationale wegen waar tol wordt geheven. De toltarieven voor motorfietsen zijn over het algemeen lager dan die voor auto’s.

Vereisten voor voertuigen met aanhangwagen

Voor voertuigen met meer dan zeven zitplaatsen en hun aanhangwagens geldt een verhoogd toltarief, waarbij de aanhanger in tolcategorie U valt. Voor trekkende voertuigen met een gewicht van meer dan 3,5 ton is het aantal assen bepalend voor het toltarief.

Vereisten voor campers

Campers tot 3,5 ton die geschikt zijn voor het vervoer van meer dan zeven personen en in deel één van het kentekenbewijs zijn geclassificeerd als bedrijfsvoertuig (N1), kunnen een hogere tol verwachten (categorie D2). Voor campers zwaarder dan 3,5 ton is sinds januari 2024 een routegebonden elektronische tolheffing via het HU-GO-systeem van kracht.

In het Hongaarse tolsysteem is het dankzij de indeling van voertuigen in categorieën mogelijk om voor elk voertuig duidelijk het vereiste snelwegvignet vast te stellen:

KlasseBeschrijvingOpmerkingen
D1Auto’s tot 3,5 ton
D2Personenvoertuigen, d.w.z. bestelwagens, campers, minibussen en auto’s, met meer dan 7 zitplaatsen (incl. bestuurder) tot 3,5 tonInclusief campers tot 3,5 ton met de bijbehorende registratie
UAanhangwagens van voertuigen van de categorieën D2 en B2De tol is hoger bij een trekkend voertuig in categorie D1 of D2.
D1MMotorfietsen 

Vignet voor Hongarije

Het systeem voor tolwegen in Hongarije is gebaseerd op elektronische vignetten: Voordat je gebruik kunt maken van tolwegen moet je online of bij een tankstation of grensovergang een e-vignet voor Hongarije kopen. Het kenteken van het voertuig wordt geregistreerd op het moment van aankoop. Er zijn verschillende geldigheidstermijnen verkrijgbaar, waaronder dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse vignetten. De geldigheid wordt gecontroleerd door elektronische controlesystemen: bij niet-naleving kunnen boetes worden opgelegd. Mocht je per ongeluk op een tolweg rijden zonder vooraf een vignet voor Hongarije te kopen, dan is het mogelijk om binnen 60 minuten een nieuw vignet te kopen zonder extra kosten voor deze periode. Onderstaand geven we een globaal overzicht van de prijzen die je kunt verwachten voor het vignet in Hongarije.

Tolwegen Hongarije

Vignet Hongarije: prijstabel

De volgende tabel geeft een overzicht van de kosten van het vignet in Hongarije (in HUF) voor het gebruik van tolwegen, afhankelijk van het type voertuig en het type vignet. 

Voor het vignet van Honagrije is de prijs vastgesteld in Hongaarse forint en omgerekend in euro’s kunnen ze veranderen naargelang de dagelijkse wisselkoers. Voor een gewone auto van categorie D1 met maximaal zeven zitplaatsen kost een vignet voor 10 dagen ongeveer € 20, een maandvignet ongeveer € 35 en een jaarvignet ongeveer € 200 (vanaf 2024).

Voertuigcategorie10 dagen1 maand1 jaar
D1HUF 6400HUF 10360HUF 57260
D2HUF 9310HUF 14670HUF 81280
D1MHUF 3200HUF 5180HUF 57260
UHUF 6400HUF 10360HUF 57260

Hongarije: tolwegen en tol op snelwegen

In Hongarije wordt op snelwegen en sommige autowegen tol geheven, terwijl andere wegtypen zoals plattelandswegen over het algemeen tolvrij zijn. Voor alle wegen met een “M” moet in Hongarije tol worden betaald en is de aanschaf van een wegenvignet vereist. Bepaalde snelwegtrajecten en delen van de stadssnelweg van Boedapest zijn hiervan vrijgesteld.

Tolwegen Hongarije kaart

De snelwegtol is van toepassing op de volgende wegdelen:

  • M0 (ring)
  • M1, M2, M3
  • M4 tot Törökszentmiklós-West 
  • M5, M6, M7, M15, M19, M25, M30, M31, M35, M43, M44, M60, M70
  • De snelweg M76 naar Keszthely-Fenékpuszta
  • M85 en M86

Tol voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton

Sinds januari 2024 vallen campers van meer dan 3,5 ton, evenals bussen en vrachtwagens in dezelfde gewichtsklasse, onder het systeem HU-GO, dat een elektronische tol berekent op basis van de afgelegde afstand. Dit maakt een vignet overbodig. Bestuurders kunnen zich registreren in het systeem HU-GO voor het betalen van de tol. Als alternatief kan een on-board unit (OBU) worden gebruikt, die automatisch de gereden kilometers registreert en de kosten berekent.

Meer informatie is te vinden via officiële bronnen

Meer informatie over e-Matrica is te vinden op de volgende website:

National Toll collection closed Services Ltd (Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.): Deze officiële website biedt een platform waarop je een elektronisch vignet voor Hongarije online kunt kopen. Het verschaft informatie over de geldende tarieven en biedt vignetten voor verschillende voertuigcategorieën.

Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel
Winkel

 VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ) 

Heb ik een vignet in Hongarije nodig?

Ja, in Hongarije heb je voor de meeste snelwegen en sommige autowegen een vignet nodig. Dit vignet, ook wel e-Matrica genoemd, moet worden aangeschaft voordat er op tolwegen mag worden gereisd.

Hoeveel kost de tol in Hongarije?

De kosten van de tol in Hongarije hangen af van de voertuigcategorie, het type vignet (bijv. dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks vignet), en soms ook van de regio.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op