Wat is VDIM? Beschrijving en werkingsprincipe

Wat is VDIM? Beschrijving en werkingsprincipe

De VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management) is een ingebouwde technologie die de dynamische parameters van de auto controleert. Het wordt toegepast in de modellen van Toyota en Lexus. Het deed zijn intrede in 2004 in de Toyota Crown Majesta. Het verbetert het rijgedrag, de off-road prestaties en de wendbaarheid van de wagen.

Werking van de VDIM

VDIM optimaliseert de werking van diverse rijhulpsystemen, zoals het antiblokkeersysteem, de tractiecontrole, de stabiliteitsregeling en de systemen voor de remkrachtverdeling, evenals de elektrische stuurbekrachtiging en nog andere systemen. Hiervoor wordt voortdurend de snelheid per wiel, de positie van het rempedaal en het gaspedaal, de stuurwielhoek, de druk in het remsysteem en ook de giersnelheid van het voertuig gemonitord. Aan de hand van deze informatie kan de wegsituatie worden beoordeeld. Het risico dat het voertuig afwijkt van de gewenste koers wordt door middel van VSC en EPS tot een minimum beperkt.

De TRC treedt in werking zodra de wielslip wordt geconstateerd. Een korte harde druk op het rempedaal activeert de noodremhulp (BA). Het ABS-systeem voorkomt het blokkeren van de wielen.

Populaire modellen die zijn uitgerust met VDIM

  • Lexus IS III, IV, GS III, IV, LS IV, V, RX II, III, IV;
  • Toyota Camry VI, Highlander II, III, Sienna III.

Oorzaken van defecten

  • ! De ABS-sensoren raken verontreinigd.
  • ! Beschadiging van de bedrading voor de stroomvoorziening van sensoren.
  • ! Laag peil van de remvloeistof.
  • ! Verkeerde maat wielen.