Tiptronic S — versnellingsbakken voor Porsche auto’s

Tiptronic S — versnellingsbakken voor Porsche auto’s

De Tiptronic S is een automatische versnellingsbak voorzien van geavanceerde software, waarmee de modellen van Porsche zijn uitgerust. Waar nodig heeft de chauffeur de mogelijkheid om handmatig te schakelen. Een verbeterde variant van de Tiptronic-automaat die dit merk aanbiedt. In 2000 verscheen deze op de Porsche Boxster S. Inmiddels worden diverse modellen van Porsche en Volkswagen ermee uitgerust.

De werking van de Tiptronic S

Tiptronic S berust op klassieke automatische versnellingsbakken die zijn uitgerust met een hydraulische koppelomvormer. Voor het schakelen met de hand zijn speciale schakelaars op het stuurwiel of de peddelschakelaars aangebracht. Dat is vooral praktisch voor sportwagens, zodat de chauffeur minder wordt afgeleid bij het rijden, aangezien de handen niet van het stuurwiel hoeven te worden gehaald. Schakelen naar de gewenste versnelling gebeurt overigens vrijwel even snel als bij een handgeschakelde versnellingsbak. Bovendien kan de versnellingspook in de positie “M” worden geplaatst en daarna naar een hogere of lagere versnelling worden geschakeld door deze in de richting van “+” of “-” te schuiven.

De transmissie kan worden aangepast aan de persoonlijke rijstijl, waardoor brandstof wordt bespaard en een optimale rijdynamiek en een hoog niveau van comfort voor de chauffeur en de inzittenden wordt gerealiseerd.

Vaak voorkomende Tiptronic S transmissies

Transmissie indexProducentAantal versnellingenMax. motorinhoud in LlMax. motorkoppel in NmProductie vanafGebruikt in de modellen
09D (TR-60SN)Aisin66002001Porsche Cayenne 9PA; Volkswagen Touareg 7L
0С8 (TR-80SD)Aisin868502009Porsche Cayenne 92A; Volkswagen Touareg 7P
01V (5HP19)ZF53.73251995Porsche Boxster (986); Porsche 911 Carrera (996)

Vaak voorkomende defecten aan de Tiptronic S transmissies

DefectenTransmissies
De behuizing van de klep gaat tamelijk snel kapot.09D (TR-60SN)
De bedrading van de solenoïden gaat kapot.09D (TR-60SN)
Mocht de wrijvingsvoering op de vergrendeling van de omvormer niet tijdig worden vervangen, dan bestaat de kans dat de oliepomp defect raakt.01V (5HP19)
Sterke acceleraties veroorzaken schade aan de wrijvingsvoeringen van de koppelingsplaten. De daarvan afkomstige slijtresten zorgen ervoor dat de magneetkleppen verstopt raken.0С8 (TR-80SD)
Regelmatig dienen afdichtingen en bussen van oliepompen te worden vernieuwd.09D (TR-60SN); 01V (5HP19); 0С8 (TR-80SD)