Beslagen autoruiten

Beslagen autoruiten

‘s Winters en in de herfstmaanden als de omgevingslucht koud is en men in de auto vaak de verwarming aanzet om het weer een beetje warm te krijgen, willen de autoruiten nog al eens beslagen raken. Dit belemmert het zicht op de weg tijdens het rijden en vormt dus een enorm gevaar voor de verkeersveiligheid. Daarom rust er ook een boete van maar liefst € 230,- op het rondrijden met beslagen ruiten. U kunt hier echter twee dingen tegen ondernemen: de condens telkens wegvegen of het probleem trachten op een duurzamere manier te voorkomen.

De oorzaken voor beslagen ruiten

Condens ontstaat als er (vochtige, warmere) lucht in contact komt met een kouder oppervlak. In de herfst- en wintermaanden gebeurt dat vaak bij de ramen van in de buitenlucht of in onverwarmde garages geparkeerde auto’s. Als je dan in de auto stapt, breng je namelijk niet alleen een warmere lichaamstemperatuur mee de auto in, maar zet je ook nog eens meestal de verwarming aan, waardoor de binnenlucht begint op te warmen. Deze verwarmde lucht komt vervolgens in aanraking met het glas dat nog steeds de temperatuur van de buitenlucht heeft en het dampende vocht begint zich hierop te condenseren. Dat is de manier waarop vocht een autoraam beslaat.

Wat u kunt doen als uw auto aan de binnenkant beslagen ruiten heeft

Wat u kunt doen als uw auto aan de binnenkant beslagen ruiten heeft

Het allereerste wat u kunt doen als u geconfronteerd wordt met beslagen ramen in uw auto is de airco aan te zetten om de condens van de ruiten te verwijderen. Richt de blazers zo direct mogelijk op het glasoppervlak. Door de koeling van de lucht wordt het verschil in temperatuur opgeheven. Ook de doorstroming zorgt ervoor dat de vochtige lucht in mindere mate uw autoruit beslaat. Als u geen airco hebt, kan ook de verwarming soelaas bieden. Richt ook in dit geval de blazers op de ruiten. Op die manier zullen de ruiten warmer worden, waardoor het verschil met de binnenlucht kleiner wordt. Ook kunt u het glasoppervlak uiteraard met een een droge schone doek of een zeem droog vegen om condens te verwijderen. Maar dat is meestal onhandiger, aangezien u niet alle plekken even makkelijk bereikt.

Hoe u kunt voorkomen dat autoruiten beslagen raken

Als wilt verhinderen dat het te vochtig is in uw auto, kunt u beginnen bij het nagaan van alle onderdelen die daarbij een rol spelen. Kijk bijvoorbeeld eens de rubbers en tochtstrips na, inspecteer het interieurfilter, de ventilatiekanalen en de afvoer van de airco. Ook de kachelradiateur of een ophoping van vocht op de vloermatten kunnen de bron van het euvel zijn. Dit vocht kan ongemerkt door u meegedragen worden aan uw schoenen als de grond buiten nat is of het geregend heeft en zich ophopen op de rubberen voetmatten. Er zijn tal van manieren waarop vocht binnen kan dringen in uw voertuig, dus overweeg eens om uw auto van tijd tot tijd door te laten luchten. Doe dat bij voorbaat op een droge dag.

Hoe u kunt voorkomen dat autoruiten beslagen raken
Tip van AUTODOC: Ook natgeregende kleding brengt vocht mee de auto in. Daarom is het verstandig om zo droog mogelijk in te stappen en eventuele klamme kleding in de kofferbak af te leggen, zodat de passagiersruimte niet al te vochtig wordt.

Er bestaan tal van handige trucjes en kneepjes tegen het beslaan van ruiten. Zo heb je ten eerste middelen die bedoeld zijn om een te hoge mate van vochtigheid in een auto tegen te gaan, want een auto beslaat van binnen als er zich te veel vocht in bevindt. Hiertoe tellen auto-ontvochtigers of vochtvreters die het vocht uit de lucht opnemen en vasthouden. Bepaalde soorten zijn herbruikbaar en kunnen bijvoorbeeld thuis op de verwarming te drogen gelegd worden. Verder kunt u ook gewoon huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals rijst in een bakje of in een sok gestopt kattengrind aanwenden om vocht te absorberen. Die middelen plaatst u op een handige plek in uw auto en laat u het vocht opzuigen. Deze middelen moet u na gebruik evenwel weggooien.

Als u dit allemaal geen soelaas biedt, bestaan er ook nog chemische middelen die u op de binnenkant van de voorruit kunt aanbrengen. Deze middelen zijn goed in het afstoten van vocht en voorkomen dat er zich condens op het glas kan gaan vormen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld anti-condensspray of een anti-condensdoekje nemen. Ook scheerschuim uit uw badkamerkastje waar mint in zit boekt verrassend goede resultaten. U kunt simpelweg het gehele glasoppervlak met scheerschuim bedekken en dat dan met een schone doek weer afvegen. Ook een eenvoudige schoonmaakbeurt met een ontvettend schoonmaakmiddel biedt uitkomst voor een iets korter tijdsbestek. Verontreinigingen vormen namelijk een zeer goede houvast voor vocht.

Slotsom

Uw autoruit beslaat aan de binnenkant als het buiten de auto kouder is dan binnen in het voertuig. Het is overigens bij wet verboden om met beslagen ruiten rond te rijden, aangezien het uw zicht ernstig belemmert. Om die reden kunt u het beste proberen om te voorkomen dat uw ruiten beslagen raken door het interieur zo droog mogelijk te houden. Mochten uw ruiten ondanks uw maatregelen toch nog beslagen raken, kunt u de airco of verwarming inschakelen om u ad hoc uit de brand te helpen.

 Veelgestelde vragen (FAQ) 

⚠ Waarom raken mijn autoruiten aan de binnenkant beslagen?

Condensvorming aan autoruiten wordt veroorzaakt door een temperatuurverschil tussen de omgeving en het interieur van een auto. Als de lucht binnenin het voertuig warmer is dan erbuiten, vormt de ruit de plek waar dit verschil zich manifesteert. Deze is namelijk koud van de buitenlucht en zorgt ervoor dat het luchtvocht bij aanraking ermee condenseert.

⚠ Waarom is mijn auto vochtig van binnen?

Uw voertuig kan vochtig worden als u bijvoorbeeld met natte kleding of een natte paraplu instapt. Ook kunnen uw schoenen vocht achterlaten op de rubberen automatten. Verder bevat de lucht standaard waterdeeltjes waardoor er zich hoe dan ook altijd vocht in uw auto bevindt.

⚠ Wat kan ik doen tegen beslagen autoruiten?

Er bestaan verscheidene middelen om te verhinderen dat uw ruiten beslagen raken. In het bovenstaande artikel vindt u een overzicht hiervan: bijvoorbeeld vochtvreters, huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals rijst en kattengrind, maar ook scheerschuim met mint. Ook kunt u natuurlijk proberen om uw voertuig zo droog mogelijk te houden.

[Totaal: 0   Average: 0/5]