Autodeur bevroren – hoe ontdooi en open ik een bevroren deur?

Autodeur bevroren – hoe ontdooi en open ik een bevroren deur?

Wanneer de temperaturen onder het vriespunt dalen, duurt het langer voordat je ‘s ochtends wegrijden kan. Eerst moet je aan het werk met de ijskrabber. Wat doe je echter wanneer de autodeur bevroren is? In dit artikel geven we enkele tips over hoe je het autoportier kunt ontdooien zodat je gauw weer onderweg bent.

Daarom bevriest de autodeur

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken waarom de autodeur in de winter niet meer opengaat. Als de sleutel nog wel in het slot gestoken kan worden, maar niet meer kan worden gedraaid, is er sneeuw of regen doorgedrongen tot de rubbers van de deur en bevroren. Wanneer de sleutel ook niet meer in het slot kan, heeft zich daarin vocht opgehoopt. Dat laatste is niet zo vaak meer een probleem, aangezien de meeste auto’s tegenwoordig zijn voorzien van centrale vergrendeling.

Hoe krijg je een bevroren autodeur open?

Ideaal is natuurlijk, wanneer je auto op afstand kan worden gestart. Het stationair draaien zou de autodeur moeten ontdooien. Het is overigens een niet zo milieuvriendelijke oplossing. In sommige landen zoals Duitsland mag dit niet eens, tenminste niet om deuren of ruiten te ontdooien.

Wat je vooral niet moet doen, is met geweld aan de bevroren autodeur gaan trekken. Dit kan ertoe leiden dat de rubberen afdichting scheurt. Wanneer deze eenmaal kapot is, moet hij in de garage worden vervangen. Probeer eerst een van de volgende zaken:

 • Druk tegen de autodeur om het ijs te breken.
 • Klop zacht op verschillende plaatsen op de portierplaat om hard bevroren plekken los te maken.
 • Probeer of een ander portier kan worden geopend en als dat lukt, stap in en maak de bestuurdersdeur van binnen open.
 • Open de kofferbak. Wanneer geen van de deuren kan worden geopend, verschaf jezelf toegang tot de auto via de kofferbak en open het portier langs binnen.
 • Ontdooien: giet warm water voorzichtig langs de rand van het portier. NB: warm betekent niet heet: de temperatuur mag hoogstens 50°C bedragen om schade aan de lak en de autoruit te voorkomen.

Het gebruik van een föhn is niet heel efficiënt. De warme luchtstroom koelt te snel af voordat hij de dichting bereikt en je loopt de kans de lak te beschadigen. Wanneer je in de auto raakt via een andere deur, maar de deur aan de bestuurderskant laat zich nog altijd niet openen, kun je beter niet direct wegrijden. Zou het tot een aanrijding komen, moet je de auto immers snel kunnen verlaten. Start de auto en laat hem warmdraaien om te kijken of dit het probleem oplost.

Bevroren deurslot openen

Bevroren deurslot openen

Wanneer de sleutel niet in het slot kan, sproei slotontdooier voor de auto (de-icer) in het slot. WD40 doet ook vaak wonderen. Nog een alternatief is alcoholhoudend desinfectiemiddel. Je kunt eventueel de sleutel met een aansteker opwarmen.

Bevroren autodeur voorkomen

Je kunt jezelf een hoop irritatie besparen door het nemen van een paar eenvoudige stappen voor onderhoud. Het beste tijdstip voor de aanbevolen onderhoudsmaatregelen is de wintercheck vóór de eerste vorst.

 • Vet alle gummidichtingen in. Daarvoor is een speciale stift in de detailhandel verkrijgbaar. Gebruik liever geen oplossingen zoals lippenbalsem, boter, hertenvet of melkvet. Die kunnen het rubber aantasten.
 • Besproei rubbers met siliconenspray. Dit verzorgt de dichtingen en heeft dezelfde werking als invetten.
 • Behandel de deursloten regelmatig met WD40 of grafiet. Deze middelen verdringen het vocht.

Hoe droger de lucht in het interieur, des te beter blijven de deuren ijsvrij. Met een vochtkussen dring je het vochtgehalte in de auto terug en voorkom je bevroren deuren.

  AUTODOC CLUB
  Uw account is uw persoonlijke assistent

  Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op