Dit moet je controleren alvorens met de auto op vakantie te vertrekken

Dit moet je controleren alvorens met de auto

Een voertuigcheck voor een autoreis verkleint de kans op autopech onderweg en zorgt voor een veiligere en comfortabelere rit. Deze omvat een uitvoerige en snelle inspectie van de conditie van de belangrijkste autosystemen.

 Een voertuigcheck voor een autoreis bestaat gewoonlijk uit de onderstaande autoservices: 
 • i Het peil van de servicevloeistoffen controleren. Te weinig motorolie heeft droge wrijving en defecten aan de belangrijkste motoronderdelen tot gevolg. Te weinig koelvloeistof resulteert in een oververhitte motor, te weinig remvloeistof maakt de remweg van het voertuig langer. Een leeg ruitensproeierreservoir veroorzaakt mogelijk slecht zicht en kan een verkeersongeluk tot gevolg hebben. Niet alleen de vloeistoffen moeten worden bijgevuld, maar ook de conditie ervan moet worden nagekeken en eventueel worden ververst.
 • i Controle op lekkage. Dit omvat het inspecteren van afdichtingen en klemmen, maar ook van brandstof-, olie- en remleidingen.
 • i Controle van de verlichting. Er mag niet gereden worden met een wagen waarvan het dimlicht of grootlicht, de achterlichten, de richtingaanwijzers, de remlichten of de zijlichten defect zijn.
 • i Inspectie van de ophanging en wielen. De rijeigenschappen, de soepelheid van de rit en een goede stabiliteit bij manoeuvres zijn afhankelijk van de conditie waarin de onderdelen verkeren. Het advies is om de werking van de veren, schokbrekers, ophangingsarmen, rubberen bussen, stabilisatorstangverbindingen en overige componenten te inspecteren. Dit gebeurt met behulp van speciale testbanken.
 • i Uitlijning van de wielen. Hierdoor wordt het rijgedrag van de auto positief beïnvloed, de kans op wegglijden in bochten verkleind en een vroegtijdige slijtage van de banden tegengegaan.
 • i Controle van het elektrische systeem van het voertuig. Een gemakkelijke start van de motor en een storingsvrije werking van de elektrische apparatuur is niet mogelijk als de accu, de starter en de dynamo niet naar behoren functioneren.

Verder hoort bij de controle van het voertuig voor een autorit ook het meten van de bandenspanning en de diepte van het profiel. Deze waarden beïnvloeden de grip op het wegdek, de remafstand, het weggedrag en de brandstofefficiëntie van de auto.

Daarnaast moet de slijtagegraad van de remblokken en remschijven worden vastgesteld en moet worden gecontroleerd of de geleidingspennen en zuigers van de remklauwen nog soepel bewegen. Door slijtage aangetaste onderdelen dienen te worden vervangen.

  AUTODOC CLUB
  Uw account is uw persoonlijke assistent

  Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op