Hoe u barsten in de voorruit kunt verhelpen

Hoe u barsten in de voorruit kunt verhelpen

Het repareren van barsten in de voorruit telt tot de diensten die garages het vaakst aanbieden. Dat voorruiten zo kwetsbaar zijn voor beschadiging heeft te maken met de plek ervan: steentjes en andere voorwerpen kunnen van onder de wielen van voor- en tegenliggers opspringen; takken van bomen kunnen eveneens krassen in het glas kerven; sterretjes en barsten kunnen ook door hagel veroorzaakt worden. Schade betekent niet per se dat het glas in zijn geheel moet worden vervangen. In sommige gevallen kan het gerepareerd worden. In dit artikel leggen we uit in welke gevallen het mogelijk is om het onderdeel te herstellen en tevens wat automobilisten het beste kunnen doen in het geval van een defect.

Mag ik met barsten in de voorruit verderrijden?

 Iedere vorm van beschadiging aan de voorruit dient, zodra het zich voordoet, onmiddellijk te worden gerepareerd. Hiervoor zijn verscheidene redenen uit te maken: 

 • Doordat auto’s onderhevig zijn aan trillingen en temperatuurschommelingen kunnen de beschadigingen groter worden, waardoor het op een gegeven moment niet meer mogelijk is om de barsten te repareren. Het onderdeel moet dan vervangen worden.
 • De aanwezigheid van barsten kan een hindernis vormen voor het doorstaan van de APK. Het gebruik van een voertuig is strafbaar zonder dit document.
 • Verminderd zicht. Barsten, sterretjes en krassen belemmeren het zicht en kunnen wat zich voor het voertuig bevindt vertekenen en een bron van ergernis vormen. Al deze factoren kunnen de oplettendheid van autobestuurders verminderen en ongelukken veroorzaken. Bovendien kunt u beboet worden, indien de beschadiging zich in het wisveld aan de kant van de bestuurder bevindt.

Mag ik met barsten in de voorruit verderrijden

Mag ik barsten in de voorruit eigenhandig repareren?

In weerwil van het alom verkrijgbare aanbod aan reparatiesets voor voorruiten is het eigenlijk niet raadzaam om zelf reparaties te verrichten als u niet over de benodigde vaardigheden beschikt. Het is namelijk belangrijk dat er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt om de beschadigingen onzichtbaar te maken en de oorspronkelijke sterkte van de ruit te herstellen.

In het geval van beschadiging kunt u het beste bij een garagebedrijf langsgaan. Auto-onderhoudsspecialisten beschikken over de vereiste vaardigheden en tevens over alle benodigde apparatuur om hoogwaardige reparatiewerkzaamheden aan autoruiten uit te voeren. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat een barst in de voorruit verder uitscheurt, dienen er gaatjes aan beide uiteinden geboord te worden. Hiervoor hebt u rotatiegereedschap nodig. In een dergelijk geval is het van groot belang dat u uw handelingen nauwkeurig berekent om te vermijden dat het probleem verergert. Daarenboven zult een speciaal hulpmiddel nodig hebben om deze taak te verrichten, en wel een zogenaamde kraspen met behulp waarvan u kleine brokstukjes uit het beschadigde gedeelte kunt verwijderen. Daarnaast is er een speciale uv-lamp nodig bij het polymeriseren van diverse samenstellingen. Nadat de barst dichtgelijmd is, wordt het oppervlak doorgaans gepolijst, waarbij specifieke apparatuur en speciale middelen benodigd zijn.

Mag ik barsten in de voorruit eigenhandig repareren

In welke gevallen moet de voorruit vervangen worden?

 Niet alle mankementen kunnen gerepareerd worden. Normaal gesproken kunnen kleinere defecten verholpen worden. De ruit moet in de onderstaande gevallen vervangen worden: 

 • de defecten belemmeren het blikveld van de bestuurder;
 • een sterretje bevindt zich op minder dan 25 cm afstand van de rand van de voorruit;
 • de diameter van de beschadiging bedraagt meer dan 1,5 cm;
 • een barst klieft op twee of meer plekken de rand van de ruit;
 • kleine barsten bedekken meer dan 30% van het oppervlak van de autoruit;
 • er is sprake van perforatieschade;
 • de mankementen verstoren de werking van andere onderdelen (verwarmingselement, licht- en regensensoren etc).

Wat dien ik te doen als er beschadigingen op de voorruit verschijnen?

 We adviseren u de volgende maatregelen te treffen: 

 • Breng uw auto tot stilstand.
 • Dek het beschadigde gedeelte af met tape om te voorkomen dat er vocht en vuil in de barst binnendringen. Let er echter goed op dat de tape niet rechtstreeks in aanraking komt met het beschadigde gedeelte. Gebruik hiervoor papier of cellofaan als buffer.
 • Probeer in geen geval om een barst in de voorruit met behulp van superlijm of nagellak te verhinderen om verder uit te scheuren. Dit heeft geen enkele zin en zal de zaak alleen maar erger maken.
 • Laat uw auto niet achter op een parkeerplaats waar deze blootgesteld is aan direct zonlicht. Naarmate de temperatuur in het passagiersgedeelte stijgt, zal tevens de druk op de voorruit toenemen, waardoor de schade alleen maar groter wordt.
 • Als het defect zich in het zichtveld van de bestuurder bevindt, is het raadzaam om de stoel te verstellen, teneinde het zicht te verbeteren.
 • Streef ernaar uw auto zo gauw mogelijk naar vaklui te brengen. Probeer onderweg naar de garage om wegen met een slecht wegdek te vermijden en soepel te rijden. Schokken en trillingen kunnen ervoor zorgen dat de barsten erger worden.

Wat dien ik te doen als er beschadigingen op de voorruit verschijnen

Conclusie

Reparaties aan barsten in de voorruit zullen de oorspronkelijke uitstraling alleen herstellen indien ze door vaklui uitgevoerd worden. Overigens geldt: hoe spoediger u de hulp van specialisten inschakelt, des te hoger is de waarschijnlijkheid dat de taak succesvol afgerond wordt. Onze tips helpen u om een garage te bereiken zonder onderweg het euvel te verergeren.

[Totaal: 0   Average: 0/5]