Is je startmotor kapot of is het iets anders?

Is je startmotor kapot of is het iets anders?

Startproblemen komen vaker voor dan je denkt maar autobezitters verwarren deze vaak met andere autoproblemen. Soms is dat terecht. Spijker jezelf eens bij over de kenmerken van een slechte startmotor en leer hoe je ze van andere problemen kunt onderscheiden.

Wat is een startmotor?

Dit is een kleine elektromotor, aangestuurd door de accu. Hij zet de motor van je auto in gang. Het startsysteem bestaat uit de motor zelf en de verbonden solenoïde (relais). Deze levert stroom van de accu aan de startmotor. Hij duwt ook het startrondsel naar voren, zodat het op de starterkrans kan grijpen. Zonder een deugdelijk werkend startrelais en startmotor kom de auto enkel met een start- of sleepkabel van zijn plaats.

Wat zijn de oorzaken van problemen met de startmotor?

 Tal van problemen kunnen leiden tot een defecte startmotor zoals 
 • ! Losse bedrading
 • ! Vervuilde contacten
 • ! Roest van de accu
 • ! Beschadigde of versleten delen in het systeem van de elektromotor
 • ! Olielekken

Wat zijn gebruikelijke symptomen van een kapotte startmotor?

 • i Er klinkt iets niet goed. Je hoort een klikgeluid bij het omdraaien van de contactsleutel of het duwen op de startknop. Soms geeft hij geluidloos de geest. Hij kan ook zijn aanstaande dood aankondigen met een gezoem en gekraak.
 • i Wel beeld maar geen geluid. Je probeert de motor te starten. De dashboardlichtjes gaan wel aan, maar de motor niet.
 • i Rook stijgt uit je auto op. De startmotor is onderdeel van het elektrische systeem en gesprongen zekeringen en kortsluitingen kunnen aan de orde zijn. Als je dan wanhopige startpogingen blijft ondernemen kan het element oververhitten en elektrische complicaties in de hand werken. Zie je of ruik je rook, draai dan niet direct weer aan die contactsleutel.
  Wat zijn gebruikelijke symptomen van een kapotte startmotor?
 • i Olie heeft de starter doorweekt. De startmotor zit doorgaans aan de bestuurderskant net onder de linker cilinderbank. Wanneer je bij het openen van de motorkap ontdekt dat je startmotor doordrenkt is dit het symptoom van een ander probleem: een olielek. Iets, dat begint met een paar druppels olie kan uitgroeien tot een veel duurder probleem.

Hoe ga je startmotorproblemen te lijf?

 1. We gaan ervan uit dat je al geprobeerd hebt om je auto met startkabels te starten. Probeer een van de volgende stappen:
 2. Check de accu en de accukabels om na te gaan of alles werkt. Een lege batterij of kapotte kabels kunnen de oorzaak van het defect zijn in plaats van de de starter.
 3. Klop enkele malen lichtjes op de startmotor met een hard voorwerp; sla echter niet te hard. In sommige gevallen kan lichtjes kloppen ervoor zorgen dat het component zich weer oplaadt, omdat door het kloppen de elektrische elementen weer contact maken. Het is een beetje hetzelfde principe als een oude TV een oplawaai geven om het beeld te herstellen. Net zoals je krakkemikkige TV reageert je auto waarschijnlijk slechts tijdelijk op kloppen, in ieder geval lang genoeg om de auto voor revisie naar de dichtstbijzijnde werkplaats te brengen.
 4. Verzet de transmissie. Stel dat de automatische versnelling van je auto in de parkeerstand staat, maar de auto start niet. Probeer in dat geval de auto in zijn “vrij” te starten. Wanneer hij het dan wel doet, kan is een technisch mankement aan de orde, dat voorkomt dat de auto in de parkeerstand start, zoals bijvoorbeeld een kapotte veiligheidsschakelaar.
 5. Check de brandstofmeter. Het kan dom klinken maar is je benzinetank misschien leeg? Geen wonder dat je auto niet start.

De eerste hulp bij noodgevallen in geval van een defecte startmotor is het starten met startkabels zodat je de auto weer op de weg krijgt, al is het maar om het probleem te laten onderzoeken door een bevoegd monteur. Wanneer de startkabel niet lukt, moet je de wagen laten slepen en de startmotor laten repareren of vervangen.