Hoe je kunt verhinderen dat je automaatbak oververhit raakt

Hoe je kunt verhinderen dat je automaatbak oververhit raakt

 4 simpele tips 

 • De versnellingsbakolie dient op tijd ververst te worden. Ververs de versnellingsbakolie en andere verbruiksgoederen conform het door de fabrikant aanbevolen onderhoudsschema.
 • Gebruik uitsluitend door de autofabrikant aanbevolen olie.
 • Inspecteer de automatische versnellingsbak om de twee maanden met het blote oog. Zodoende zul je lekkage bijtijds opmerken en de oliedruk op het juiste peil houden.
 • Regelmatige reiniging van de warmtewisselaar. Laat deze telkens als je de versnellingsbakolie ververst schoonmaken bij een garage.

Wat gebeurt er als de versnellingsbak oververhit raakt?
 1. Oxidatie van de olie.
  Geoxideerde versnellingsbakolie is niet meer in staat om degelijk te smeren noch slijtage, vastlopen en oxidatie te voorkomen en biedt zodoende te weinig bescherming tegen slijtage.

 2. Koolstafzettingen op de auto-onderdelen.
  Hoge temperaturen veroorzaken koolstofafzettingen, die afbreuk doen aan de werking van kleppen en solenoïden en vloeistofleidingen verstoppen.

 3. Olielekkage.
  Rubberen bestanddelen van de versnellingsbak harden bij hoge temperaturen uit. Lekke inwendige verbindingen kunnen de oorzaak zijn van en defecte pomp, een afname van de oliedruk in het systeem en een gebrekkige werking van het hele samenstel.

 4.  Vervormd kleppenblok.
  Een vervormd kleppenblok kun je niet repareren en moet vervangen worden.