Hoe je de gebruiksduur van autobanden kunt verlengen

Hoe je de gebruiksduur van autobanden kunt verlengen

 7 simpele stappen 
 1. Wekelijkse controle van de bandenspanning.
  De juiste bandenspanning voor je auto kun je op de wangen ervan of in de gebruikshandleiding vinden.

 2. Instandhouding van de juiste wieluitlijning.
  Een onjuiste uitlijning van de wielen kan ertoe leiden dat de banden abnormaal veel lawaai maken, de stuurbaarheid verslechtert, de stuurrespons langzamer wordt, de auto naar één kan trekt en de banden ongelijkmatig slijten.

 3. Uitbalanceren van de wielen – telkens als de banden verwisseld worden of om de 15.000 kilometer.
  Wielen die niet uitgebalanceerd zijn, veroorzaken vroegtijdige slijtage van het loopvlak en beschadiging van onderdelen van de ophanging. Als je ongebruikelijke trillingen waarneemt tijdens het rijden, is het verstandig om bij een monteur langs te gaan.

 4. De banden goed oppompen als je van plan bent om je auto langere tijd niet te gaan gebruiken.
  Als je auto gedurende een langere periode niet gebruikt gaat worden is het verstandig om de banden tot de maximaal toegelaten bandenspanning op te pompen om te voorkomen dat er platte plekken op het loopvlak ontstaan.

 5. Een agressieve rijstijl vermijden.
  Op een soepele manier optrekken en afremmen en het aanhouden van een constante snelheid helpen om voortijdige slijtage van de banden te voorkomen.

 6. Bij het seizoen passende banden gebruiken.
  Winterbanden vertonen de beste werking bij temperaturen onder de 7 °C en zomerbanden bij temperaturen boven de 7 °C. Stap over op winterbanden zodra de temperatuur constant onder de 7 °C ligt. Zodra de gemiddelde dagtemperatuur boven de 7 °C komen is het verstandig om op zomerbanden over te stappen.

 7. De banden goed opbergen als ze niet gebruikt worden.
  Bewaar de banden op een koele, droge plek. Zorg ervoor dat ze beschut zijn tegen zonlicht, vocht en vuil. Stapel om de velg gemonteerde banden op hun zij liggend op of hang ze op. Berg niet om een velg gemonteerde banden rechtopstaand op.
[Totaal:    Gemiddelde:  /5]