Hoe je het juiste kinderzitje voor in de auto uitkiest

Hoe je het juiste kinderzitje voor in de auto uitkiest

 Een kinderzitje uitkiezen: 7 stappen 
 1. Houd rekening met de leeftijd en het gewicht van het kind. Met behulp van deze factoren kun je bepalen uit welke groep je moet kiezen. Er zijn 5 hoofdgroepen van veiligheidsstoeltjes voor kinderen.

  • Groep 0 Leeftijd: tot 6 maanden. Gewicht: tot 10 kg. Het kinderzitje lijkt op een reiswieg die met een tuigje getooid is. Het is een naar opzij gericht draagmiddel om in te liggen dat door middel van de achtergordels of Isofix-bevestigingsmiddelen vastgemaakt wordt.
  • Groep 0+ Leeftijd: tot 1 jaar. Gewicht: tot 13 kg. Dit zijn naar achteren gerichte zitjes die door middel van de achtergordels of Isofix-bevestigingsmiddelen vastgemaakt worden. Ze zijn ontworpen als diepe kuipvormige draagmiddelen met een tuigje en een handvat.
  • Groep 1 Leeftijd: 9 maanden tot 4 jaar. Gewicht: 9 tot 18 kg. Deze stoeltjes kunnen worden gebruikt vanaf het moment dat een kind zelfstandig kan zitten. Ze zijn met een tuigje of veiligheidskussen uitgerust en kunnen tevens van een kantelbare rugleuning voorzien zijn.
  • Groepen 2 en 3 Leeftijd: 3 tot 12 jaar. Gewicht: 15 tot 25 kg. Dit zijn stoelverhogers zonder tuigje. In plaats daarvan zorgen de autogordels ervoor dat het kind veilig op zijn plek blijft zitten. De zitjes zijn uitgerust met speciale uitsparingen voor de autogordels. Sommige fabrikanten voeren stoeltjes die lichtjes naar achter leunen, maar meestal zijn ze L-vormig.
  • Groep 3 Leeftijd: 6 tot 12 jaar. Gewicht: 22 tot 36 kg. Dit zijn verhogingskussens met armleuningen voor kinderen die groter zijn dan 135 cm.Ze hebben geen rugleuningen en worden door middel van de autogordels vastgezet, die door speciale uitsparingen geregen moeten worden.
   Universele artikelen zijn geschikt voor kinderen uit verschillendee leeftijdsklassen. Dergelijke zitjes zijn normaal gesproken betaalbaarder
 2. Houd rekening met de lengte van het kind.
  • Groepen 0 en 0+: het hoofd van het kind dient niet boven het kinderzitje uit te steken.
  • Groepen 1 t/m 3: het hoofd van het kind mag op zijn hoogst voor een derde boven de hoofdleuning uitsteken. Het bovenste gedeelte van de autogordel mag niet onder de schouderlijn van het kind zitten.
 3. Verkies een kinderzitje met zijbescherming voor het hoofd en de schouders. Die verhogen de veiligheid van het kind in het geval van een zijwaartse botsing aanmerkelijk.
 4. Geef de voorkeur aan een kinderzitje dat onderhoudsvriendelijk is. Let bij het uitkiezen goed op het bekledingsmateriaal van het stoeltje en of dit eenvoudig verwijderd kan worden voor het schoonmaken.
 5. Schaf beschermhoezen voor de voorstoelen aan, als je die nog niet in je auto hebt. De kindervoetjes kunnen tegen de achterkant van de voorstoelen aan komen en deze daarbij vies maken.
 6. Als het zitje Isofix-bevestigingen heeft, is het raadzaam om van tevoren de documentatie erop na te slaan of het compatibel is met uw automerk en -model.
 7. Geef de voorkeur aan artikelen van gerenommeerde merken. Dergelijke fabrikanten besteden aanzienlijke bedragen aan onderzoek naar de veiligheid van kinderen in de auto, opdat ze zitjes kunnen vervaardigen die de kleinere medepassagiers doeltreffend beschermen.