Hoe u de juiste dashcam uitkiest

Hoe u de juiste dashcam uitkiest

Auto-ongelukken gaan zeer vaak hand in hand met onenigheid over de toedracht. Om erachter te komen wat er nou precies gebeurd is, helpt het om een duidelijk beeld van de situatie te hebben. Om die reden genieten dashboardcamera’s vandaag de dag een steeds hogere mate van populariteit. De daarmee gewonnen informatie kan als bewijsmateriaal dienen voor verzekeringsmaatschappijen. Kom erachter welke kenmerken een goede dashcam uitmaken.

 8 wezenlijke kenmerken 

 1. Resolutie. Dit begrip dient ter aanduiding van het aantal pixels per frame (hoogte x breedte). Het staat rechtstreeks in samenhang met de kwaliteit van opnames. Naarmate de resolutie hoger ligt, neemt ook de scherpte van de beelden toe. Dit helpt om bijvoorbeeld om tegenliggers duidelijk te kunnen onderscheiden en te zien waar ze door afgeleid werden tijdens het rijden. Vandaag de dag heb je de volgende veelvoorkomende resoluties:
  1. VGA. 640 x 480 pixels. Deze standaard is inmiddels achterhaald en wordt tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt; de beeldkwaliteit ervan is gemiddeld.
  2. HD. 1280 x 720 pixels. Deze resolutie biedt hoogstaandere beelden die op de grootte van een laptopscherm weergegeven kunnen worden zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten. Sommige onderdelen, zoals bijvoorbeeld nummerborden, zijn er echter niet volledig zichtbaar bij.
  3. Full HD. 1920 x 1080 pixels. Deze standaard biedt de mogelijkheid om kleine details op breedbeeldtelevisies te bekijken.
  4. Super HD. 2304 x 1296 pixels. Het beeld hiervan is 1,5 keer zo scherp als bij Full HD.
 2. Bitsnelheid. De beelddefinitie is afhankelijk van de bitrate (het aantal informatie-eenheden die per seconde verzonden worden). Als deze waarde onder de 12 Mbs ligt, zult u details zoals het nummerbord of de modelnaam niet kunnen ontwaren. Verder kunnen lage cve-snelheden ervoor zorgen dat opnames tot wel vijf seconden lang pauzeren, waardoor u belangrijke informatie kunt mislopen.
 3. Afmetingen van sensoren en het aantal megapixels. Naarmate de sensor groter is, zal het filmpje kwalitatief beter zijn. De gevoeligheid van een sensor hangt samen met de afmetingen ervan, wat van grote invloed is als er bij gebrekkig licht gefilmd wordt. Sensoren van 3 tot 5 MP volstaan voor Full HD-opnames. De aanschaf van een camera met meer MP zal dan niets baten, aangezien die bijkomende megapixels niet daadwerkelijk benut zullen worden.
Afmetingen van sensoren en het aantal megapixels
 1. Beeldhoek. Hoe groter deze hoek is, des te groter zal het op beeld vastgelegde stuk werkelijkheid zijn. Een extreem grote beeldhoek zal echter vertekening tot gevolg hebben. Een waarde van tussen de 100 en 130° volstaat voor een optimaal zicht.
Beeldhoek
 1. Het aantal lenzen. Dashcams met één enkele lens leggen slechts het weggedeelte voor de auto vast. Om die reden is het verstandiger om een dashboardcamera met meerdere lenzen, idealiter drie stuks, te kopen. Daardoor zult u in staat zijn om voorvallen van alle kanten tegelijkertijd op te nemen.
 2. Stroomvoedingsbron. Dashcams die op batterijen werken, zijn suboptimaal voor langere reizen. Als u veel tijd doorbrengt in uw auto, is het handig om een dashboardcamera te kopen die u op de sigarettenaansteker kunt aansluiten.
Stroomvoedingsbron
 1. Soort bevestiging. De montagebeugel voor de dashcam kan aan de voorruit vastgemaakt worden door middel van een zuignap of dubbelzijdige plakband. De zuignap is vrij groot van stuk, maar kan hergebruikt worden. De plakband is voor slechts eenmalig gebruik bedoeld. De dashboardcamera kan met behulp van een betaalbare schroefdraadverbinding of een iets duurdere en gebruiksvriendelijkere magneet aan de beugel verbonden worden.
Soort bevestiging
 1. Bijkomstige functies:

 • Het merendeel van de moderne dashcams is met een g-shocksensor uitgerust die het inslagmoment vastlegt. Als deze sensor ingeschakeld is, slaat de camera de opnames vanaf een aantal seconden voor tot enkele seconden na het ongeluk op in een tegen overschrijving beveiligd bestand.
 • Bij bepaalde videorecorders zijn SD-kaarten inbegrepen. Hierbij is het mogelijk om er een benodigd gedeelte van de opnames naar te verplaatsen.
 • Sommige dashboardcamera’s zijn van een beeldscherm voorzien. Hierop kunt u opnames terugbekijken.
 • Het handigst zijn dashcams met gps-functie. Aan de hand van de gps-gegevens worden tijd en datum automatisch bijgesteld en de locatie en rijsnelheid bijgehouden.
 • Infrarood- of ledlicht zorgt voor duidelijkere opnames gedurende de nacht.

Conclusie

Dashcams zijn handige hulpmiddelen voor in elke auto. Ze dragen een steentje bij aan het oplossen van geschillen tussen verkeersgebruikers en maken het makkelijker om een wetschender die uw stilstaande auto beschadigd heeft op te speuren Met behulp van bovenstaand overzicht aan kenmerken zult u eenvoudig de meest geschikte dashboardcamera tegen een betaalbare prijs en met de benodigde kenmerken kunnen vinden.

[Totaal: 0   Average: 0/5]