Wat is een downpipe? Nadelen en voordelen

Wat is een downpipe? Nadelen en voordelen

Een uiterst populair tuning-onderdeel is de downpipe. Tuners zijn dol op het onmiskenbare diepe geluid, dat hij voortbrengt. Dit is echter niet het enige voordeel dat je krijgt, wanneer je het gebruikelijke uitlaatelement vervangt door een downpipe.

Wat is een downpipe?

Deze pijp verbindt de turbolader met de uitlaat en is doorgaans geplaatst tussen de turbo en de middendemper. De downpipe kan als afzonderlijk onderdeel worden toegepast of als onderdeel van een sportuitlaat. In dat laatste geval vervangt hij de standaard uitlaat. Met zijn grotere diameter verlaagt hij de tegendruk van de uitlaatstroom waardoor het vermogen groter wordt.

Een downpipe bestaat uit de verbindingsflens voor de turbolader, een schroefverbinding voor de lambdasensor, een flexibele slang en een zogenaamde sportkatalysator. Het onderdeel is vervaardigd van roestvrij staal en is uitstekend tegen de hittebelasting bestand.

Wat zijn de voordelen van een downpipe?

Het tunen met een downpipe heeft tal van voordelen, vooral in combinatie met motoroptimalisatie (chiptuning). Hiermee wordt de software afgesteld op de hardware met een beduidende vermogensboost als resultaat. De grotere diameter van de downpipe reduceert de druk op de Mitsubishi turbocharger die meer uitlaatgas kan laten stromen. Dit draagt tevens bij aan een afkoeling van de uitlaatgassen, hetgeen zich vertaalt naar een merkbare stijging van het koppel. Het diepe geluid van een downpipe bezorgt elke liefhebber van motorsport vlinders in de buik. Over het algemeen kan worden gezegd dat een downpipe vermogen toevoegt aan elke auto met een turbolader en een geliefd element is voor een autobestuurder met sportieve ambities.

Wat zijn de voordelen van een downpipe?

Downpipe: nadelen

Een aantal overwegingen zouden moeten meegenomen worden bij het installeren van een downpipe. Tuners geven soms de voorkeur aan een downpipe zonder katalysator. Dit is echter niet langer legaal, aangezien auto’s met een bouwjaar vanaf 1992 van een kat voorzien moeten zijn. Tegenwoordig worden downpipes met sportkatalysatoren geleverd. Dit zou in principe het probleem moeten oplossen. Vervangen van de reguliere katalysator door een downpipe heeft echter altijd gevolgen voor de uitstoot. Informeer je daarom zorgvuldig bij aanschaf van het onderdeel om ervoor te zorgen dat er bij de keuring geen problemen ontstaan.

Verder kan de installatie van een downpipe het motorwaarschuwingslampje laten branden. De ECU is afgesteld op bepaalde waarden van het uitlaatsysteem. Een ingreep in dit systeem kan het evenwicht verstoren waardoor een foutmelding wordt afgegeven. Het mag wel duidelijk zijn dat er bij het installeren van dit onderdeel meer komt kijken dan enkel het ertussen schroeven van een stuk pijp. Je wilt tenslotte vermijden dat de auto onverhoopt in noodloop schakelt.

Tuning-ingrepen kunnen een gevolg hebben voor de fabrieksgarantie op de auto. Aanpassingen als chiptuning vallen niet zelden onder een uitsluitingsclausule, waardoor aanspraak op garantie kan komen te vervallen. Het is zaak om hierover zekerheid te krijgen alvorens begonnen wordt met de installatie van een downpipe en verdere ingrepen die het vermogen van de auto opvoeren.

Tot slot

Tuners sleutelen vaak zelf. Als het gaat om een ingreep in de turbo en de uitlaat heb je toch echt een vakman nodig. Een aantal dienstverleners is gespecialiseerd in dergelijke aanpassingen. Tunen vereist veranderingen in de afstelling van de motor en het motormanagement. Deze professionals weten alles over de vereiste chiptune.  Het kan nooit kwaad om eens een prijsopgave te vragen.

    AUTODOC CLUB
    Uw account is uw persoonlijke assistent

    Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op