Tips en trucs om met een lagere CO2-uitstoot auto te rijden

Tips en trucs om met een lagere CO2-uitstoot auto te rijden

Een van de eerste woorden die mensen te binnen schieten als het gaat om de verlaging van de CO2-uitstoot is auto. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat het hier een alomtegenwoordig en alledaags gebruiksvoorwerp betreft, maar ook met het feit dat dit een van die weinige factoren in het grote en onoverzichtelijke geheel aan CO2-uitstoters waar we een bepaalde invloed op hebben. In tegenstelling tot vliegtuigen of de industrie kunnen we immers zelf bepalen of we er gebruik van maken en hoe we dat doen. De auto staat dus heel dicht bij ons en valt binnen onze zeggenschap. En omdat het zo belangrijk is dat de CO2-uitstoot op de wereld een flink stuk verminderd wordt, bespreken we in dit artikel wat het precies, waar het ontstaat en wat we er zelf aan kunnen doen.

Wat is CO2-uitstoot?

CO2 is een natuurlijk gas zonder geur en kleur dat vrijwel overal in de atmosfeer van de aarde te vinden is. Het ontstaat wanneer koolstof en zuurstof zich met elkaar verbinden – bijvoorbeeld bij de verbranding van materialen die koolstof bevatten. Er bestaat dus een heel eenvoudig antwoord op de vraag: waar komt CO2-uitstoot vandaan? Namelijk: overal. Dit gas ontstaat op tal van plekken en strikt genomen stoot de mens ook CO2 uit bij het ademen. Ook verschillende soorten brandstof – de brandstoffen die tot de klasse van niet-hernieuwbare energiebronnen behoren – bevatten koolstof. Dus als uw auto op benzine, diesel of autogas rijdt, stoot de uitlaat ervan onvermijdelijk CO2 uit in de atmosfeer.

Wat veroorzaakt CO2-uitstoot?

Wat veroorzaakt CO2-uitstoot

Voor de verbranding van de brandstof van uw auto is er ook een deel lucht nodig, en wel de zuurstof die zich daarin bevindt, om precies te zijn. De lucht wordt met de brandstof vermengd in de verbrandingskamer van de cilinder, waaruit het befaamde brandstof-luchtmengsel ontstaat. Dit wordt dan door de bougie of gloeibougie ontbrand en zorgt voor de kracht die nodig is om vooruit te komen. Tijdens de verbranding verbinden de koolstofdeeltjes uit de brandstof en de zuurstofdeeltjes uit de lucht zich met elkaar waarbij zich het gas CO2 vormt. Dit gas wordt uit de motor afgevoerd, aangezien het geen doel meer dient voor de motor en komt via het uitlaatsysteem uiteindelijk in de buitenlucht terecht.

Welke CO2-uitstoot heeft mijn auto

Hoeveel CO2 uw auto precies uitstoot, hangt uiteindelijk van meerdere factoren af. Maar u kunt uiteraard aan de hand van het brandstofverbruik berekenen hoeveel brandstof uw auto per gereden kilometer verbruikt en op die manier eveneens hoe groot de uitstoot aan CO2 per kilometer is. Volgens de ANWB komt er per liter benzine 2269 gram aan CO2 vrij. De uitstoot bij een liter diesel bedraagt 2606 en die van autogas (lpg) ligt bij 1610 gram per liter.

Als u wilt weten hoeveel gram CO2 uw voertuig per kilometer uitstoot, dient u te achterhalen hoeveel liter brandstof uw voertuig per 100 km verbruikt. Als u dat weet kunt u de volgende formule hanteren:

aantal liter per 100 km x aantal gram per liter brandstof : 100 km

CO2-uitstoot elektrische voertuigen

CO2-uitstoot elektrische voertuigen

Teneinde de CO2-uitstoot te verlagen heeft men zich de afgelopen jaren weer op de ontwikkeling en productie van nieuwe elektrische voertuigen geworpen. Maar ook in het kielzog van deze voertuigen komt er CO2 vrij en dan wel voornamelijk tijdens het productieproces. Maar ook bij het rijden komen broeikasgassen kijken. Als u wilt weten hoeveel CO2-uitstoot er per kWh ontstaat, moet u eerst achterhalen of de gebruikte stroom conventioneel is (grijs) dan wel duurzaam (groen). In het eerste geval wordt er per kWh namelijk 447 gram CO2 uitgestoten, terwijl er bij groene stroom slechts 36 gram per kWh vrijkomt.

Hoe CO2 te verminderen is

Wilt u bij uw voertuig de CO2-uitstoot verminderen, kunt u meerdere relatief eenvoudige stappen ondernemen.

 Hieronder vindt u een aantal nuttige punten. 
 • i Rijsnelheid
  Vrijwel iedereen heeft – op zijn laatst omtrent de recente snelheidsverlaging vanwege de uitstoot van stikstof – wel eens gehoord van het verband tussen snelheid en uitstoot. Over het algemeen geldt: naarmate u sneller rijdt, stoot u gemiddeld meer CO2 uit per gereden kilometer. Bovendien is de tijdwinst die u maakt met de hogere snelheid normaal gesproken vrij gering.

Een tip van AUTODOC: schakel de cruisecontrol (snelheidsregelaar) in. Dit rijhulpje helpt u om een gelijkmatige snelheid aan te houden, zodat u zo min mogelijk versnelt en afremt waar het niet nodig is. Op die manier kunt u brandstof besparen.

 • i Rijgedrag
  Hoe u rijdt, bepaalt eveneens hoeveel CO2 u per gereden kilometer uitstoot. Dus op dit vlak kunt u ook tamelijk veel winst behalen. U kunt bijvoorbeeld beginnen met een aanpassing van uw schakelgedrag. Zo kunt u proberen om vroeger naar een hogere versnelling te schakelen. Zorg ervoor dat u al schakelt voordat het toerental te hoog opgelopen is. Ook kunt u besluiten om weer terug te schakelen als u de vaart enigszins moet minderen in plaats van te remmen – dus op de motor te remmen. Sowieso loont het om rustig te versnellen, want dat is vaak beter voor de motor en het brandstofverbruik.
 • i Banden
  Hoe beter uw banden zijn en hoe optimaler de spanning ervan is, des te minder CO2 stoot u uit tijdens het rijden. Dat komt doordat het meer energie en dus brandstof gepaard met verbranding vergt om vooruit te komen als uw banden meer wrijving met het wegdek ondervinden. Daarom is het belangrijk om banden te kiezen die een optimale balans vinden tussen grip voor de veiligheid en een minimum aan remmende wrijving omwille van de brandstofzuinigheid. De banden van een auto zijn in zekere zin verantwoordelijk voor een percentage van wel 20 tot 30 van het brandstofverbruik. Met het oog hierop heeft de Europese Unie besloten om nieuwe etiketten voor banden uit te vaardigen, zodat u makkelijker kunt zien welke banden de beste keuze zijn.

Een tip van AUTODOC: Zorg er altijd voor dat uw banden optimaal gespannen zijn. Bij de meeste pompstations kunt u uw banden bijpompen, dus doe dat bij voorkeur ook één keer per maand. Het kost u niets, maar levert minder uitstoot en meer geld op.

 • i De auto laten staan
  Hoe CO2 te verminderen is

  Van alle maatregelen die u kunt treffen, is de simpelste ook meteen de meest voor de hand liggende oplossing: u kunt uiteraard uw auto ook gewoon laten staan. Of u dit nou af en toe doet of daadwerkelijk een blijvende verandering in uw gedrag in gang zet: iedere kilometer die u minder gereden hebt met de auto, draagt al bij aan een verlaging van de uitstoot. U kunt bijvoorbeeld vaker met de bus of de trein naar uw werk. Maar ook kunt u de fiets pakken, want daarmee stoot u tijdens het rijden helemaal geen broeikasgassen uit.