Piepende remmen: symptomen en wat te doen

Piepende remmen: symptomen en wat te doen

Piepende remmen kunnen heel vervelend zijn. Het negeren van het geluid kan er echter toe leiden dat je niet door de APK-keuring komt, of erger: het kan gevaar opleveren. Wanneer het contact tussen de remblokken van de auto en de remschijf is gecompromitteerd, laten de remmen een scherp piepend geluid horen, een duidelijk teken dat het systeem aandacht nodig heeft. Dit artikel vertelt je wat te doen als de remmen van zich laten horen.

Oorzaken van piepende remmen

De meest voor de hand liggende reden waarom de auto piept bij het remmen is slijtage van de remblokken. Deze hebben een ingebouwde metalen indicator die een geluidssignaal afgeeft, of liever: veroorzaakt, wanneer de remblokken hun minimum toegestane dikte bereiken. Als het geluid constant is, laat je remmen onmiddellijk checken. Wanneer je dit nalaat, verandert het piepen in knarsen en dan is het waarschijnlijk dat je behalve nieuwe remblokken ook nieuwe remschijven nodig hebt.

Oorzaken van piepende remmen

Wat ook het geval kan zijn, is dat er modder, remstof of andere vervuiling op het oppervlak van de remblokken of schijven zit. Dit kan gebeuren als gevolg van bepaalde rijomstandigheden, maar ook wanneer de auto lang stil heeft gestaan en stof heeft verzameld. Een snelle schoonmaakbeurt met een reinigingsspray of het afschuren van het oppervlak maakt gewoonlijk komaf met het probleem. Het piepen van de rem kan ook vanzelf verdwijnen na een paar keer trappen op het rempedaal tijdens het rijden, en de wrijving de kans geven om zijn werk te doen.

Hoor je ’s ochtends piepen bij zacht remmen, is dit mogelijk het gevolg van blootstelling van de auto aan regen, sneeuw of vocht gedurende de nacht. Door neerslaand vocht vormt zich een dunne laag roest op de remschijven. Dit kan geluid veroorzaken wanneer je op het rempedaal trapt. Door normaal rijden en gebruikelijke remhandelingen verdwijnt het geluid weer. Parkeer je auto indien mogelijk binnen om te voorkomen dat de remmen vocht verzamelen.

Nieuwe remmen piepen

Wanneer je net een nieuwe auto hebt gekocht of remblokken hebt laten vervangen, kan het inbedden van de nieuwe onderdelen een piepgeluid veroorzaken, zeker bij het achteruit rijden. Dit treedt vooral op bij nieuwe semi-metalen remblokken. Om snel van het geluid af te zijn, kun je een paar keer de snelheid verhogen en vervolgens gecontroleerd afremmen. Doe dit wel in een omgeving waar dit veilig kan worden uitgevoerd, zoals een verlaten weg. 

Let op je rijstijl

Bij veelvuldig hard en snel remmen, met name aan hoge snelheid, is de hitteontwikkeling erg hoog. Dit kan een harde, glasachtige laag op het oppervlak van je remblokken veroorzaken. Deze verglazing kan zich ook voordoen als gevolg van constant remmen bij het bergaf rijden. De temperatuurpiek die hierbij optreedt, overschrijdt de limieten waarvoor de gewone remblokken zijn gebouwd. Verglazing van remblokken veroorzaakt een voortdurend piepen van de remmen bij het rijden. Ze zijn niet langer in staat de benodigde wrijving te genereren voor het veilig stoppen van de auto en moeten worden vervangen.

We hadden het reeds over semi-metalen remblokken. Behalve deze heb je de keuze tussen organische en keramische onderdelen. Organische onderdelen zijn veruit de meest voordelige oplossing. Hun nadeel is echter, dat ze veel remstof genereren. Als het om kwaliteit gaat, zijn keramische remblokken de beste keuze. Ze gaan het langste mee en niet onbelangrijk: ze zijn ook het meest geruisloos.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op