Wat zijn de voordelen van een elektrische auto?

Wat zijn de voordelen van een elektrische auto?

Het rijden in een elektrische auto wordt steeds populairder. Tegenwoordig zijn deze bolides  dan ook amper uit het straatbeeld weg te denken. De verwachting is dan ook dat het aantal elektrische modellen alleen maar zal toenemen. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van de elektrische auto? In deze blog zetten we het voor je op een rijtje.

De belangrijkste voordelen van elektrisch rijden

Een elektrisch rijden heeft veel voordelen. Al moet erbij gezegd worden dat dit ook subjectief kan zijn. Wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander wel een nadeel zijn. Hoe dan ook, er zijn zeker een aantal voordelen waarvan iedereen overtuigd is. Hieronder een overzicht.

  • Beter voor het milieu

Elektrische wagens stoten geen schadelijke stoffen uit die slecht zijn voor het milieu. Het is wel zo dat door de productie en de recycling van de accu het milieu belast wordt. Echter, dan nog is elektrisch rijden een stuk milieuvriendelijker. Daarnaast is het ook belangrijk hoe stroom wordt opgewekt. In veel gevallen gebruikt men nu nog grijs-groene stroom. Als je de wagen thuis oplaadt met behulp van zonnepanelen of een warmtepomp, ben je pas echt goed bezig voor het milieu.

  • Minder kosten aan onderhoud

Een elektrische motor heeft aardig wat minder bewegende delen dan een verbrandingsmotor. Er gaat bijvoorbeeld geen motorolie in, er zijn geen bougies en ook geen distributieriem. Hierdoor heb je minder slijtage en dus minder onderhoud. Of dit voordeel op de lange termijn ook goedkoper uitvalt, moet nog blijken. We rijden nog niet lang genoeg elektrisch om vast te kunnen stellen hoe lang een elektrische motor meegaat.

  • Het rijdt rustig

Geen ronkende motor of knallende uitlaat: elektrische auto’s zijn superstil. Deze stilte is dan ook zeer aangenaam als je onderweg bent. Ze zijn echter zo stil dat je ze haast niet hoort aankomen. Dit kan voor fietsers of voetgangers soms problemen geven, waardoor er gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan. Daarom zijn de elektrische wagens sinds 2019 voorzien van het zogenaamde Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS). Dit houdt in dat de wagens meer geluid maken als ze een lagere snelheid dan twintig kilometer per uur hebben en als ze achteruit rijden.

  • Subsidie bij aanschaf

Een van de voordelen van de aanschaf van een elektrische auto is dat je hiervoor subsidie kunt aanvragen. Er zijn meerdere subsidies vanuit de overheid mogelijk, zowel landelijk, provinciaal als regionaal. Hierbij geldt wel dat als de subsidiepot leeg is, je achter het net vist. Er is zowel een tegemoetkoming mogelijk voor nieuwe als voor tweedehands elektrische auto’s. De subsidie geldt alleen voor particulieren en niet voor ondernemingen.

  • Belastingvoordelen

Als je elektrisch gaat rijden, helpt de belasting je handje. Zo hoef je bijvoorbeeld geen wegenbelasting te betalen. Ook betaal je geen aanschafbelasting (BPM). Deze maatregelen gelden tot en met 2024. Het jaar 2025 krijg je nog korting op deze belastingen en vanaf 2026 betaal je hier weer de volle mep voor. Als je een E-auto gaat leasen, betaal je op dit moment veel minder bijtelling. Dit is nu 4 in plaats van 22 procent. Ook dit gaat in de toekomst veranderen en ook hier geldt dat in 2026 dit belastingvoordeel is verdwenen.

  • Minder verbruikskosten
De belangrijkste voordelen van elektrisch rijden

Gooi je de tank van je brandstofauto vol dan ben je al snel een paar tientjes aan brandstof kwijt. Een elektrische auto opladen is wat dit betreft een stuk gunstiger. Een volle accu kost slechts enkele euro’s. Je betaalt hierbij per kWh (kilowattuur). In de meeste gevallen is thuis opladen het goedkoopst. Je betaalt dan namelijk dezelfde prijs als je ook voor je andere stroomapparaten betaalt. Opladen bij publieke punten, zoals op het kantoor, is iets duurder en laden aan de snelweg bij een snellader is het duurst. Toch is dit altijd nog een stuk goedkoper dan brandstof tanken.  

  • Veiliger rijden

Elektrisch rijden, betekent ook veiliger rijden. Zo heeft een E-auto een grotere kreukelzone. Dit is de plek die de klap opvangt als je een aanrijding krijgt. Daarnaast is de wegligging beter, omdat het zwaartepunt lager ligt. Je hoeft trouwens in een elektrische auto ook niet te schakelen, want dit gaat automatisch. Ook gaat het optrekken veel sneller. Het kan even wennen zijn, maar in het algemeen wordt het rijden in E-auto’s als zeer prettig ervaren.

Zitten er ook nadelen aan elektrisch rijden?

Ja, er zitten ook nadelen aan een elektrische auto. Al zijn ook hier de meningen over verdeeld. Het is vooral een kwestie van afwegen of een dergelijke wagen ook iets voor jou is. Hieronder een opsomming van een aantal nadelen.

  • Hoge aanschafkosten

Een elektrische auto is duurder in aanschaf dan een bolide met een verbrandingsmotor. Deze kosten zitten vooral in accu. Daarnaast worden E-auto’s ook nog niet massaal geproduceerd en is de vraag ernaar nog niet heel hoog. Hier gaat in de toekomst ongetwijfeld verandering in komen, want elektrisch rijden wordt steeds populairder. Hierbij komt dat er steeds meer tweedehands modellen op de markt komen.

  • Beperkte actieradius

Op een volle accu kom je minder ver dan op een volle tank. De eerste elektrische auto’s hebben een actieradius van 200 kilometer. De nieuwste modellen halen 300 tot 350 kilometer. Voor het woon-werkverkeer en het zakelijk verkeer is dit wel voldoende. Echter, als je op vakantie gaat naar het buitenland, kan dit weleens lastig worden. Om de 200 tot 300 kilometer moet je stoppen en de wachttijd bij een snellader is minstens twintig minuten.

  • Laden kost veel tijd

Laad je je accu thuis op dan duurt dit gemiddeld zes tot tien uur. Veel mensen leggen hun elektrische bolide dan ook ‘s avonds en ‘s nachts aan de lader. Daarnaast kun je de E-auto overdag op kantoor opladen. Het snelladen aan de snelweg kost gemiddeld twintig tot veertig minuten en dat is heel wat langer dan een tankbeurt.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op