Polijsten doffe koplampen

Koplampen polijsten: doffe koplampen weer als nieuw

Doordat koplampen tegenwoordig doorgaans van kunststof zijn en bovendien niet uit elkaar gebouwd kunnen worden, moet u af en toe het koplampglas helder maken. Door verwering en gebruik wordt dit namelijk dof of vergeeld en stralen de koplampen minder goed. Hierdoor verlichten ze de weg minder goed: dit is gevaarlijk en derhalve ook verboden als de straling te zwak of afgebogen is. Daarom leggen we u in dit artikel uit wat de beste manieren zijn om doffe koplampen te herstellen.

Waarom worden koplampen dof?

Sinds de jaren 80 zijn er omtrent koplampen twee belangrijke veranderingen doorgevoerd. Ten eerste wordt er tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar kunststof gebruikt voor de ‘glazen’, waar het vroeger gebruikelijk was dat deze van echt glas waren. De kunststoffen glazen zijn bovendien nog met een deklaag bedekt. Deze coating kan beschadigd raken door tal van factoren, maar meestal ontstaan de beschadigingen door bijvoorbeeld verontreinigingen, uv-straling uit zonlicht, steenslag, pekel en dooimiddelen, zure regen. Als er sprake is van viezigheid op het glas, moet u zo spoedig mogelijk de koplampen van uw auto reinigen. Anders kunnen de verontreinigingen dieper in de krassen en barsten verzinken en krijgt u ze er minder makkelijk weg en moet u de koplamp polijsten.

Waarom worden koplampen dof

Ten tweede kunnen koplampen vandaag de dag niet meer zo eenvoudig gedemonteerd en uit elkaar gebouwd worden als vroeger. Ze vormen steeds vaker één afgesloten en ondeelbaar geheel. Deze laatstgenoemde aanpassing heeft het voordeel dat de koplampen niet meer zo makkelijk beslagen raken als vroeger. Het nadeel hiervan is dat men niet zomaar het koplampglas kan vervangen. Dus moet je tegenwoordig met enige regelmaat de koplampen polijsten.

Zijn doffe koplampen een afkeurpunt bij de apk?

Dat doffe koplampen gevaarlijk zijn, omdat ze de lichtstraal verzwakken en de weg minder goed verlichten – dat spreekt voor zich. Maar waar niet zo veel mensen zich bewust van zijn, is het gevaar dat ze voor andere weggebruikers vormen als het lichtbeeld vertekend raakt. Dan kan de verlichting namelijk tegenliggers verblinden en desoriënteren. Daarom meet men bij de apk ook het lichtbeeld van de koplampen op. Als uw koplampen te weinig licht uitstralen – een ondermaatse lichtopbrengst vertonen – of het lichtbeeld vertekend is, kunnen de keurders dus besluiten om uw auto af te keuren. U moet dan uw koplampen weer helder maken om opnieuw de weg op te mogen. U kunt dan uw verontreinigde koplampen schoonmaken of verweerde koplampen polijsten.

Plastic koplampen weer helder maken

U wilt uw doffe en vergeelde koplampen helder maken? Dan is het belangrijke om bij het begin te beginnen, zodat uw koplampen niet alleen de komende maand als vanouds stralen, maar langdurig helder en correct schijnen. Daarom moet u voordat u met het polijsten begint, allereerst de koplampen schoonmaken. Uw koplampen worden immers voor een aanmerkelijk aandeel dof doordat er zich in krassen en barsten ten gevolge van verwering en inslag vuil nestelt. Als u deze stof en modder niet correct verwijdert, blijven de verontreinigingen achter en zullen ze onverstoord het schijnen van de lampen belemmeren.

Een stappenplan voor bij het polijsten van koplampen

Een stappenplan voor bij het polijsten van koplampen

U kunt uw koplampen eenvoudig zelf polijsten. Het is daarbij raadzaam om een goede polijstset van een beproefd merk aan te schaffen om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden geslaagd verlopen en een langdurige uitwerking hebben. Als u dus de juiste hulpmiddelen gehaald hebt en de koplampen grondig schoongemaakt hebt, kunt u aan de slag:

  • Stap 1: breng rondom de te behandelen koplamp afplakband aan om de omliggende gelakte onderdelen te beschermen.
  • Stap 2: maak de al schoongemaakte koplamp nat met gewoon water en doe hetzelfde met het schuurpapier dat u gebruikt. Al naargelang de aard van de beschadigingen begint u het beste met een grovere korrel zoals P1200 of P1500.
  • Stap 3: schuur de koplamp grondig. Er dient door het schuren een witte waaslaag op de koplamp te ontstaan.
  • Stap 4: veeg deze laag weg met een schone en droge microvezeldoek.

Als u met een relatief grove korrel begonnen bent, werkt u geleidelijk naar de minder grove korrel toe. Hiervoor herhaalt u stappen 2, 3 en 4 voor elke korrel, totdat u bij de fijnste korrel aankomt. Dus na korrel 1200, bijvoorbeeld eerst 1500, dan 2000 en vervolgens 2500.

Tip van AUTODOC: al naargelang wat de fijnste korrel is die u hebt – bijv. P3000 of P6000 – kunt u deze korrel eventueel op de steunschijf op uw boormachine aanbrengen en de koplamp zo opschuren.
  • Stap 5: breng een polijstschijf aan op de steunschijf van de boormachine of op uw polijstmachine – mocht u hierover beschikken.
  • Stap 6: breng vervolgens een kleine hoeveelheid polijstpasta aan op de schijf.
  • Stap 7: polijst de koplamp uitvoerig en probeer ervoor te zorgen dat de polijstschijf de koplamp zo vlak mogelijk raakt.
  • Stap 8: veeg de koplamp schoon met een schone en droge doek.

 FAQ – Veelgestelde vragen 

⚠ Kun je verweerde koplampen met tandpasta polijsten?

Het polijsten van de koplampen met tandpasta wordt op verschillende plekken afgeraden, onder meer door de ANWB. Enerzijds zou de tandpasta eventueel alleen geschikt zijn voor uiterst kleinschalige beschadigingen, aangezien het nauwelijks schuurt. En anderzijds wordt gezegd dat het juist schadelijk zou kunnen zijn voor de coating op de koplampen. Het is dus beter om andere middelen te gebruiken.

⚠ Kun je koplampen polijsten met wd40?

Theoretisch kunt u verweerde koplampen opknappen met behulp van WD40, aangezien het een olieachtig middel betreft dat de koplampen op grond van die vettigheid doet stralen en tevens kleine barstjes en krasjes opvult. Helaas zal de werking meestal slechts van tijdelijke aard zijn, omdat de deklaag van WD40 al gauw weer weggespoeld zal worden en de barstjes opnieuw zichtbaar worden.

⚠ Kun je koplampen schoonmaken met cola?

Cola wordt door velen als wonderen verrichtend huis-tuin-en-keukenmiddel beschouwd dat tot alles in staat is. Voor sommige problemen is het ook daadwerkelijk een goede oplossing, maar verweerde koplampen reinigen kunt er niet werkelijk mee. Bovendien zou de bijtende werking van cola wel eens nadelig kunnen zijn voor de beschermende coating.

⚠ Kun je koplampen polijsten met turtle wax?

De producten van Turtle wax zijn over het algemeen een goede keuze voor bij het polijsten. Bovendien bestaan er van dit merk ook speciale sets voor het oppoetsen van de koplampen. U kunt uw koplampen dus gerust met de producten voor koplampen van Turtle wax polijsten.

⚠ Kun je koplampen reinigen met baking soda (zuiveringszout)?

Net als cola wordt baking soda alom aangeprezen als wondermiddel voor van alles en nog wat. Sommige stemmen raden een mengsel van tandpasta en baking soda aan als u verweerde koplampen schoonmaken wilt, maar van het gebruik van tandpasta op zich wordt ook al afgeraden. Ook is het onwaarschijnlijk dat baking soda in staat is om diepere barsten en krassen te verhelpen. U doet er dus beter aan om speciale middelen in te zetten.

⚠ Kun je koplampen schoonmaken met azijn?

In principe is het mogelijk om van alles en nog wat met azijn schoon te maken. Maar het is evenwel de vraag welke stappen u vervolgens onderneemt. Azijn is immers in onverdunde vorm een nogal bijtend goedje dat een beschadigende uitwerking op de beschermende coating van uw koplampen kan hebben. Mocht u niet van plan zijn om na het schoonmaken te polijsten en een nieuwe deklaag aan te brengen, kan het raadzaam zijn om van het gebruik van azijn af te zien en liever een niet-bijtend schoonmaakmiddel te verkiezen.

[Totaal: 2   Average: 5/5]