Wat is 4×4? Kenmerken en technische specificaties

Wat is 4×4? Kenmerken en technische specificaties

4×4 is de algemene aanduiding voor vierwielaandrijving in voertuigen met twee assen. 

De term wordt specifiek gebruikt om de vierwielaangedreven versies van de modellen van de Jeep aan te geven. Het betekent dat de verdeling van het koppel van de motor over alle vier de wielen tegelijk gebeurt.

De werking van 4×4

Op basis van het model en het fabricagejaar beschikken Jeeps over een van de volgende uitvoeringen 4×4 aandrijflijnen:

  • Parttime: Gewoonlijk gebeurt de overdracht van het koppel op de achteras. Eventueel kan de bestuurder de vooras koppelen.  Voor de koppeling van beide assen wordt gebruik gemaakt van een klauwkoppeling die zich in de tussenbak bevindt.
  • Fulltime: Met behulp van een sperdifferentieel met vergrendeling tussen de assen kunnen beide assen aan elkaar worden gekoppeld. Daarbij wordt het koppel voortdurend gelijktijdig op elk van de vier wielen overgebracht.
  • Instelbaar: De auto wordt standaard door de vooras aangedreven. Dit systeem verbindt de achteras uitsluitend indien de voorwielen doorslippen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een viskeuze of meervoudige plaatkoppeling. Deze koppelt de achteras aan de cardanas, die het koppel van de tussenbak ontvangt via een hypoïde overbrenging. Deze draait voortdurend rond. Bepaalde uitvoeringen zijn voorzien van een extra mechanische koppeling, zodat de cardanas van de tussenbak ontkoppeld kan worden.

De soorten en eigenschappen van 4×4

Naam Type aandrijving Speciale kenmerken Jeep-modellen die met dit type aandrijving zijn uitgerust
Command-Trac Uitschakelbaar 4×4 kan uitsluitend op een gladde ondergrond worden gebruikt.  Cherokee XJ, KJ, SJ; Comanche MJ; Wrangler YJ, TJ, JK, JL; Liberty KJ; Wagoneer SJ. 
Command-Trac II In plaats van een hendel op de vloer wordt een schakelaar op de middenconsole voor het bedienen van de tussenbak gebruikt. Liberty QC; Cherokee QC.
Rock-Trac Er is geen sperdifferentieel tussen de assen. Het differentieel van de wielen beschikt over een pneumatische of elektrische vergrendeling. De laagste versnelling kent een verhouding van 4:1, waarmee de wagen bijzonder steile hellingen kan bedwingen. Wrangler Rubicon TJ, JK, JL; Wrangler Unlimited Rubicon TJ, JK, JL; Gladiator Rubicon JT.
Selec-Trac Fulltime met 2WD-functie Het open sperdifferentieel is voorzien van een elektronische vergrendeling. Deze kan desgewenst ook worden vergrendeld, waardoor een vaste verbinding tussen de assen ontstaat.   Bij bepaalde uitvoeringen is tevens een viskeuze koppeling aangebracht. Wagoneer XJ; Grand Wagoneer; Gladiator SJ; Comanche MJ; Grand Cherokee ZJ, WJ; Liberty KJ.
Selec-Trac II AWD Deze beschikt over een vergrendelbare wrijvingskoppeling Liberty KK; Wrangler Sahara JL.
Quadra-Trac Fulltime Voor de koppeling van twee assen wordt een viskeuze koppeling of gelimiteerd slipdifferentieel toegepast. Deze kan desgewenst worden vergrendeld. Grand Cherokee ZJ; Wagoneer SJ.
Quadra-Trac II Deze wordt elektronisch aangestuurd via een gelimiteerd slipdifferentieel voorzien van een gerotor-pomp en kan desgewenst worden vergrendeld. De differentiëlen van de wielen zijn open. Commander XK.
Quadra-Trac I Het heeft geen low range-versnelling. Grand Cherokee WJ, WK, WK2; Commander XK. 
Quadra-Drive Het middendifferentieel is een gelimiteerd slipdifferentieel met een gerotorpomp. Grand Cherokee WJ
Quadra-Drive II Elektronische differentieelvergrendeling voor en achter. Grand Cherokee WK, WK2; Commander XK.
Freedom Drive I AWD Via een elektromagnetische koppeling treedt de achteras in werking zodra de voorwielen doorslippen. Compass MK; Patriot MK
Freedom Drive II Deze heeft een low range-versnelling. Patriot MK; Compass MK.
Active Drive I Voor de aankoppeling van de achteras wordt gebruik gemaakt van een elektronisch aangestuurde frictiekoppeling met meerdere platen. Dankzij een extra handbediende koppeling is het mogelijk om de cardanas geheel los te koppelen. Cherokee KL; Renegade.
Active Drive II Voor iedere as zijn er twee aparte lagere versnellingen. Cherokee KL;
Active Drive Lock Vergrendelend achterdifferentieel. Renegade Trailhawk; Compass MP, M6 Trailhawk.