Wat is ASC? Kenmerken en technische specificaties

Wat is ASC? Kenmerken en technische specificaties

Het systeem ASC (Automatic Stability Control) is geïnstalleerd in modellen van Jaguar en BMW. Het werd geïntroduceerd 1997. Het verlaagt het motorvermogen, teneinde slippen te voorkomen. Het systeem verbetert de dynamische eigenschappen en wendbaarheid van het voertuig op gladde wegen en voorkomt slippen.

Werking

Het stabiliteitsregelsysteem staat in nauw contact met het antiblokkeersysteem waarmee het de gezamenlijke regeleenheid deelt. De besturingseenheid monitort via de ABS-sensoren de wielsnelheid. Zodra één daarvan gaat slippen, treedt de motorbesturing (DME) in werking. Deze stuurt een opdracht naar de motor voor de beperking van het vermogen. Dit gebeurt door een of meerdere brandstofinjectoren uit te schakelen. Bovendien kunnen het ontstekingsmoment en de positie van de gasklep worden aangepast.

Zodra u de sleutel in het contactslot draait, wordt het systeem automatisch geactiveerd. Bij het rijden met sneeuwkettingen of op het zand of verse sneeuw is het verstandig om met een druk op de knop op de middenconsole het systeem uit te schakelen. Druk de knop enkele seconden in voor de uitschakeling van het systeem.

Populaire modellen die zijn voorzien van ASC

Oorzaken van defecten

  • ! Defecte sensor voor de wielsnelheid, de positie van de krukas of de
  • ! luchtmassastroom.
  • ! Defecte gasklep.
  • ! De bedrading van sensoren, relais of een regeleenheid zijn beschadigd.
  • ! De plaatsing van banden met een verschillend profiel op één as.