Voor- en nadelen van luchtvering

Voor- en nadelen van luchtvering

Een luchtveringssysteem biedt een kussen tussen de carrosserie van een auto en de wielen om de gevoelde trillingen tijdens het rijden op te vangen. In dit artikel bieden wij uitleg over luchtveringssystemen en bespreken de voor- en nadelen ervan om u een beter idee van de werking te geven. In het bijzonder willen wij hierin het voordeel benadrukken van luchtvering bij het gebruik in auto’s, alhoewel het principe tevens toepassing vindt in zware voertuigen zoals vrachtwagens, tractoren, passagiersbussen en treinen.

Luchtvering uitgelegd

Een luchtveringssysteem vervangt de traditionele ophanging met stalen veren of bladveren boven de wielen door luchtbalgen, gemaakt van rubber en polyurethaan. Deze luchtbalgen worden opgeblazen door een luchtcompressor of elektrische pomp tot een bepaalde druk om dezelfde werking als traditionele vering te bewerkstelligen. De lucht wordt geleid door luchtkleppen die de lucht in verschillende delen van het systeem dirigeren.

Voordelen van luchtvering

Voordelen van luchtvering
  • i Comfort. Een van de belangrijkste voordelen van luchtvering is het verbeterde comfort achter het stuur. De regelbare luchtvering garandeert ook op wegen van slechte kwaliteit een soepele rit en biedt betere controle over het voertuig tijdens het terreinrijden. Het gebruik van luchtbalgen in plaats van veren verbetert ook voor passagiers de kwaliteit van het reizen.
  • i Minder lawaai en trillingen. Nog een voordeel van luchtvering is de verminderde slijtage van het ophangingssysteem en auto-onderdelen aangezien vibraties afnemen, vooral bij het heavy-duty rijden. Luchtvering compenseert gaten in de weg, oneffen oppervlakken en verkeersdrempels, zodat uw wagen zoetjes over het wegoppervlak glijdt.
  • i Veelzijdigheid door instelbaarheid. Met een luchtveringssysteem kan de bestuurder de auto volgens persoonlijke voorkeuren op het gebied van rijcomfort en wegligging instellen. Dankzij de mogelijkheid voor het kiezen tussen een hardere instelling voor rijden op de snelweg of een zachter gevoel voor zwaardere wegen, behoudt de bestuurder optimale controle ongeacht het terrein. Hogere snelheid en betere controle over het stuur in de bocht zijn mogelijk met luchtvering omdat de auto beter uitgerust is op de conditie van de weg. Een regelbare ophanging waarmee de hoogte van het voertuig kan worden verlaagd, betekent tevens een verlaging van de luchtweerstand bij hogere snelheden. De optie tot verhoging van de bodemvrijheid is een handig gegeven bij het off-road rijden.
  • i Veelzijdigheid bij lading. Luchtvering biedt ook veelzijdigheid bij belading. De hoogte van de auto kan worden aangepast aan de lading met de zogenaamde knielfunctie, die het inladen vereenvoudigt. Doel van luchtvering is de gelijke verdeling van de last over alle wielen en zo bestaat er minder risico voor overhellen van de carrosserie in de bocht, minder risico op breuken, minder verschuiving van de lading en minder kans op schade omdat zich in de ophanging minder trillingen voordoen. Daarbij komt betere controle als gevolg van verhoogde stevigheid, waardoor het trekken van een aanhanger voor grotere voertuigen makkelijker wordt.
  • i randstofzuinigheid. Aangezien auto’s met luchtvering kunnen worden aangepast aan de weg, profiteren ze van betere brandstofzuinigheid. Lager ingesteld rijden op de snelweg betekent betere aerodynamiek en minder luchtweerstand. Met verstelbare hoogte die beter geschikt is voor een bepaald wegoppervlak heeft de wagen betere wegligging en kan sneller door de bocht. Dat spaart tijd en brandstof op wegen met meer bochten.

Nadelen van luchtvering

Nadelen van luchtvering
  • i Kosten. Een nadeel van een luchtveringssysteem zijn de aanschafkosten, die hoger liggen dan die voor een traditionele vering. Enkel luxe wagens worden geleverd met een standaard luchtvering. De kosten van het inbouwen van luchtvering kunnen echter worden gecompenseerd door de prijs bij herverkoop, die over het algemeen hoger ligt dan voor auto’s met een ophanging met staalveren. Van het zelf monteren van luchtvering moet overigens worden afgezien vanwege de expertise die daarbij komt kijken. Ingrepen in de ophanging zijn sowieso een taak voor de professional.
  • i Onderhoud. Een ander nadeel van luchtvering speelt bij de kosten van onderhoud. Luchtveringssystemen zijn weliswaar betrouwbaar, maar aangezien zij de auto beter geschikt maken voor langere ritten en meer tijd op de weg, kan de noodzaak voor frequente reparatie ontstaan. Niet repareren van de vering is geen optie: met een kapotte ophanging helt de auto naar een kant over tijdens het rijden. Bij vervanging van luchtvering door een goedkoper traditioneel systeem verlies je de voordelen van luchtvering – hogere kosten zijn daarom voor lief te nemen.
  • i Mechanische problemen. Luchtveringssystemen zijn gevoelig voor mechanische problemen. Zo kan uw ophanging te maken krijgen met roest of vochtschade van binnenuit, of met een fout in de aansluiting van de luchtleidingen. Lekken in luchtveren komen voor en kunnen leiden tot het doorbranden van de compressor.

Is luchtvering zijn geld waard?

Luchtveringssystemen kosten meer bij installatie en onderhoud. De voordelen spreken echter voor zichzelf. Een luchtveringssysteem is een betrouwbare toevoeging aan uw auto die beter comfort en meer rijkwaliteit biedt, de mogelijkheid om elk terrein het hoofd te bieden, veelzijdigheid bij belading, alsmede zijn potentieel voor beter brandstofzuinigheid. Tel uit uw winst.

Reageren