Sportluchtfilter: vermogenswinst of alleen maar meer herrie

Sportluchtfilter: vermogenswinst of alleen maar meer herrie

Het aanbrengen van een sportluchtfilter zou prestatieverhogend werken en een krachtiger motorgeluid leveren. Wat hiervan klopt en waar u op dient te letten, leest u in dit artikel.

Luchtfilter-tuning in het algemeen

Voor de verbranding hebben motoren niet alleen brandstof, maar ook zuurstof nodig. Deze wordt met name uit de omgeving aangezogen. Daarbij geraken ook stof- en vuildeeltjes in het aanzuigkanaal, die verwijderd moeten worden omdat ze ander de motor kunnen beschadigen. Dit is de taak van de luchtfilter. Hij bestaat over het algemeen uit een waaiervormig weefsel ingeklemd tussen twee deksels. Samen met de aanzuigopening en het spruitstuk is hij onderdeel van het aanzuigkanaal – bij getunede motoren worden tevens de turbolader of de compressor tot dit systeem gerekend. Een sterk vervuilde of verstopte luchtfilter zorgt voor minder zuurstofverbranding in de verbrandingsruimte en daardoor tot lagere prestatie. Wie al veel kilometers met zijn auto gereden heeft, kan daarom profiteren van een nieuwe luchtfilter. Wanneer u de luchtfilter moet vervangen, is het werk snel gedaan. Veel leveranciers beloven door het aanbrengen van speciale luchtfilters ook een extra prestatiestijging voor uw auto. Wat is er waar van deze beloftes?

Welke andere luchtfilters zijn er?

Welke andere luchtfilters zijn er

Sportluchtfilters, die met name voor tuning-doeleinden worden gebruikt, zijn er in twee verschillende uitvoeringen. Beide dienen ertoe, de luchttoevoer in de verbrandingsruimte te verhogen:

 • Vervangingsfilters bestaan vooral uit katoen en worden gewoon in de originele luchtfilterbehuizing geplaatst. In tegenstelling tot de reguliere papieren filters zijn ze duurzamer omdat ze makkelijk zelf gereinigd kunnen worden.
 • Open luchtfilters worden direct op het aanzuigkanaal geplaatst en hebben daarom de vorm van een afgesneden kegel. Deze filters zijn duidelijk luidruchtiger dan de originele filters. Aan het geluid dat een voertuig mag produceren, is overigens een wettelijke grens verbonden. Bovendien bergt een open luchtfilter het gevaar dat kleine deeltjes in de verbrandingskamer kunnen worden gezogen en motorschade kunnen veroorzaken.

Welke voordelen heeft een sportluchtfilter?

 • + Motorgeluid:  Vooral open luchtfilters veroorzaken vanwege het hogere luchtdebiet een luider aanzuiggeluid. Het hangt natuurlijk af van de gebruikte luchtfilter, maar over het algemeen kun je zeggen dat de motor verzadigder en sportiever klinkt. De voor vervanging geschikte sportluchtfilters hebben weliswaar ook een uitwerking op het geluid. Het verschil is echter minder.
 • + Brandstofgebruik: Het benzinegebruik kan met een sportluchtfilter iets hoger liggen, maar dat verschil is nauwelijks meetbaar.
 • + Prestatie: Het principe klinkt eigenlijk logisch: vooral de open sportluchtfilters zorgen voor een hogere luchttoevoer in de verbrandingsruimte. Daardoor zou de prestatie ook moeten stijgen. In de meeste gevallen wordt dit echter niet waargemaakt. Open sportluchtfilters zuigen niet alleen frisse lucht van buiten aan, maar ook de warme lucht uit de motorruimte. Door hogere temperatuur wordt het luchtvolume lager en daardoor een lagere zuurstofverzadiging. De prestatie zou zelfs lager kunnen uitvallen.

In de tuning-scene wordt vaak van een betere output van de motor bij een trap op het gaspedaal gesproken. In marginale zin is dit mogelijk. Wie echter met een sportluchtfilter wil kopen omdat hij hoopt op een voelbare hogere prestatie, zal teleurgesteld zijn. Zowel voor auto’s die op diesel rijden als benzine-auto’s geldt: in veel gevallen is de prestatietoename een rein subjectieve waarneming omdat de motor door het luidere aanzuiggeluid duidelijk sportiever klinkt. Wie door een luchtfiltervervanging meer prestatie wil bereiken moet grotere ombouwmaatregelen in het aanzuigkanaal treffen, zodat de toegevoerde lucht voordat het in de verbrandingsruimte terecht komt voldoende kan worden afgekoeld. Een zogenaamde airbox kan deze afkoeling ondersteunen. Let wel: dit is een tuning-onderdeel en daarom is de wettelijke toelating altijd in het oog te behouden.

Samenvatting

 • i Sportfilters brengen een vet, sportief geluid
 • i Het benzineverbruik kan minimaal stijgen
 • i In geval van reguliere inbouw kan de prestatie dalen
 • i Voor voelbare prestatietoename zijn grotere ombouwmaatregelen van het aanzuigkanaal nodig
 • i Bij open luchtfilters kunnen soms kleine deeltjes in de motor worden gezogen en deze beschadigen.
  AUTODOC CLUB
  Uw account is uw persoonlijke assistent

  Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op