Hoe u interieurfilters uitkiest en vervangt

Hoe u interieurfilters uitkiest en vervangt

Stof, roet, rubberdeeltjes, schurende stoffen, ozon, stikstofoxiden, zwavel- en koolstofdioxide, benzeen en ‘s voorjaars en ‘s zomers pollen van planten – dit allemaal kan samen met lucht via het ventilatiesysteem in uw auto terechtkomen. Doordat het passagiersgedeelte een afgesloten ruimte is, kan het gehalte aan deze stoffen hierin vele malen hoger liggen dan in de buitenlucht. Het inademen van verontreinigde lucht kan de longen overbelasten en allergische reacties veroorzaken. Interieurfilters (pollenfilters) zijn speciaal ontworpen om zulke problemen te voorkomen. Hier volgen een paar tips voor bij het uitkiezen van kwalitatief hoogwaardige en voor uw auto geschikte filters.

Waarom het belangrijk is om dit onderdeel bijtijds te vervangen

Pollenfilters zijn verbruiksgoederen die regelmatig vervangen dienen te worden. Het is raadzaam om ze op zijn minst een keer per jaar of om de 15.000 km te verwisselen. Als u in een grote stad woont en met enige regelmaat in de file staat of juist in tegendeel voornamelijk over stoffige landweggetjes rijdt, kan het zijn dat u ze vaker dient te vervangen.

Een vies filter kan ervoor zorgen dat de airconditioning, verwarming en ventilatiesystemen niet meer degelijk werken, aangezien ophopingen van vuil op het filter een belemmering vormen voor de doorstroming van lucht. De ruiten kunnen flink beslagen raken bij regenachtig weer en mettertijd kunnen er ziekteverwekkende bacteriën en schimmels gaan woekeren op het oppervlak van het filterelement.

Waarom het belangrijk is om dit onderdeel bijtijds te vervangen

Soms raken filterelementen vervormd en kan de luchtstroom eraan voorbijglippen, waardoor de verontreinigende stoffen in het passagiersgedeelte terechtkomen.

De verschillende soorten interieurfilters

 Vandaag de dag zijn vooral de volgende types populair: 
 1. Gewone barrièrefilter. Deze vangen stof op. Ze worden gemaakt van speciaal papier of synthetische vezels. Ze bestaan gewoonlijk uit meerdere lagen. Elk van hen is ontworpen om deeltjes van een bepaald formaat op te vangen. Men dient op te merken dat het gebruik van synthetische vezels als filtermateriaal de voorkeur krijgt, aangezien ze een efficiënte reiniging kunnen garanderen zonder weerstand te bieden aan de luchtstroom. In filters van hoge kwaliteit kan een van de lagen over een elektrostatische lading beschikken, waardoor de vezels zelfs de kleinste deeltjes opvangen.
 2. Met absorberende lagen. Elk van deze lagen heeft een textielbasis met geactiveerde koolstofkorrels tot 0,5 mm eraan bevestigd. De korrels hebben een poreus oppervlak dat moleculen van giftige stoffen absorbeert die via de lucht in de auto terechtkomen. Dergelijke filters zijn duurder, maar garanderen een fijnere zuivering. Bovendien neutraliseren ze onaangename geuren.
 3. Met een antibacteriële laag. Deze laag is gemaakt van bacteriedodend middel, doorgaans polyfenol. Dit bindt en neutraliseert bacteriën en allergenen en belemmert de groei van schimmels in hoge mate. Deze onderdelen zijn het duurst, aangezien ze een maximale bescherming bieden.

4 tips van AUTODOC om interieurfilters uit te kiezen en in te zetten

 1. Kies voor producten van gerenommeerde fabrikanten. We bevelen Mann-Filter, Bosch, Mahle Original, Stark Automotive, Knecht, K&N en Ridex aan. In kwalitatief ondermaatse artikelen wordt er minder materiaal gebruikt voor de filterende lagen, wat in een matigere reiniging van de lucht resulteert. Dubieuze producten kunnen zelfs een neppe koolstoffilter hebben die eigenlijk bestaat uit een gewone stoffilter waarvan een van de lagen zwart geschilderd is.
 2. Inspecteer de staat van de pollenfilter als u iets van het volgende opmerkt:
  1. een onaangename geur in de auto;
  2. een koud gevoel in de auto terwijl de verwarming ingeschakeld is of hitte wanneer de airconditioning draait;
  3. een ophoping van stof op het dashboard.
 3. Kies het reserveonderdeel strikt overeenkomstig de kenmerken van uw voertuig. Het is onmogelijk om onderdelen te plaatsen die groter zijn dan nodig. Onderdelen die kleiner zijn dan de standaardartikelen zorgen ervoor dat er ongefilterde lucht in de passagiersruimte stroomt.
 4. Wanneer u het filter plaatst, moet u er goed op letten dat u het in de juist stand aanbrengt. De richting van de luchtstroom moet gemarkeerd zijn op de zijkant van het onderdeel, wat vooral van belang is bij koolstof- en anti-allergene filters.
4 tips van AUTODOC om interieurfilters uit te kiezen en in te zetten

Conclusie

Het pollenfilter heeft geen rechtstreekse invloed op de werking van de voornaamste autosystemen en -samenstellen zoals de motor of de versnellingsbak. Daarom vervangen sommige eigenaren van auto’s deze niet tijdig. Dit kan echter gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Hoogwaardige componenten kunnen tot 99% van het stof en allergenen tegenhouden. Daarom is het onverstandig om te besparen op dit onderdeel. Door u aan onze simpele tips te houden waarborgt u langdurig een comfortabele en veilige omgeving in de auto.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op