E-Shift: kenmerken, voordelen & nadelen

E-Shift: kenmerken, voordelen & nadelen

E-Shift is de benaming van een handgeschakeld systeem voor geautomatiseerde versnellingsbakken waarmee de modellen van Jeep en Lexus zijn uitgerust. De versnellingsbak heeft een elektronische aansturing. In 2014 is het systeem voor het eerst toegepast op de modellen van Jeep, toen de Grand Cherokee voorzien van een automatische 8-versnellingsbak op de markt kwam. Bij de modellen van Lexus is het systeem al eerder in gebruik genomen: in 1999 in de IS-sedan.

De werking van de E-Shift

Kenmerkend voor het E-Shift systeem van de Jeeps is vooral de vormgeving van de keuzeschakelaar die de chauffeur in staat stelt de rijmodus te kiezen en met de hand te schakelen. De schakelhendel beweegt zich na elke handeling weer terug in de beginpositie. De bedieningshendel heeft geïntegreerde LED-lampjes, waarmee de huidige transmissiemodus wordt aangegeven.

Bij de modellen van Lexus kent de E-Shift hendel een klassiekere vormgeving. De hendel blijft in een bepaalde positie tot de chauffeur van modus wisselt. Tevens is het mogelijk om met de schakelpeddels op handbediening over te schakelen.

Vaak voorkomende E-Shift transmissies

Transmissie codeProducentAantal versnellingenMax. motorkoppel in NmMax. motorinhoud in LSoort aandrijvingGebruikt in de modellen
8HP45ZF85003.5Achterwielaandrijving, VierwielaandrijvingJeep Grand Cherokee
A650E (AW35-51LS)Aisin54304.3Achterwielaandrijving, VierwielaandrijvingLexus GS430 S160; Lexus LS430 XF30; Lexus IS300 XE10; Lexus SC430 Z40

Vaak voorkomende defecten aan de E-Shift transmissies

  • Als gevolg van trillingen gaat de transmissiepomp kapot.
  • De mechanische delen en afdichtingen verslijten vrij snel.
  • De solenoïden zijn snel verstopt.
  • De planetaire tandwielset van aluminium gaat niet lang mee.