Allshift transmissie: essentiële informatie, soorten, kenmerken & technische parameters

Allshift transmissie: essentiële informatie, soorten, kenmerken & technische parameters

De Allshift is een automatische versnellingsbak waarmee een aantal modellen van Mitsubishi zijn uitgerust. Deze beschikt over een automatische en handgeschakelde functie. In 2004 is deze voor het eerst toegepast in de 6e generatie modellen van de Mitsubishi Colt.

De werking van de Allshift

De transmissie Allshift werkt op basis van een handbediende versnellingsbak, aangevuld met elektromechanische aandrijvingen. Hiermee wordt de automatische werking van de koppeling en de versnellingspook bewerkstelligd. De actuatoren worden gestuurd via de elektronische module waarin een speciale software is aangebracht. Voor het naar een lagere versnelling schakelen verplaatst de chauffeur de versnellingshendel naar de positie “-“, of naar “+” om naar een hogere versnelling te kunnen schakelen. Voor het overschakelen op de automatische versnelling brengt de bestuurder de hendel in de stand “A”.

De technische bijzonderheden van de Allshift-transmissie

Transmissie codeProducentAantal versnellingenMax. motorinhoud in LGebruikt in de modellenModel applications
452 AMT; 453 AMTGetrag61.3; 1.5Voorwielaandrijving, Vierwielaandrijving Mitsubishi Colt

Vaak voorkomende defecten aan de Allshift transmissies

  • Vanwege fouten in de software gaat het schakelen gepaard met schokken en trillingen. In sommige gevallen kan de achteruitversnelling niet worden ingeschakeld.
  • De aandrijving van de koppeling gaat vroegtijdig kapot.
  • Snelle slijtage van de trommels van de versnellingspook.
  • Als gevolg van olielekkage in de trommel, bijv. na een verkeersongeluk, verslijten de borstels van de mechatronische eenheid.